成日肩頸背痛

138 回覆
21 Like 1 Dislike
痛左10年留名

條頸一邊緊住一邊睇呢個po成日覺得條頸就黎斷
屌,一樣我而家放工已經少咗對電腦,我諗真係關成日用右手揸mouse事,右肩會比左肩向前傾,越嚟越圓肩
巴打可唔可以share埋比我
一模一樣都係右邊嚴重好多
可唔可以整tg link 唔知邊到搵user name 加好友
tg link 比我add你
唔可以直接post出來賣廣告
今晚換個枕頭試下先
信我, 唔好買有弧度。
我前前後後買過7/8個枕頭, 羽毛, 記憶棉, tempur, 古靈精怪外形嘅都試過晒。 全部唔得。
有弧度/凹形最大嘅問題就係:
1. 佢高度未必fit你。
2. 就算你肯俾錢訂做一個fit嘅, 咁佢有弧度, 表示佢只會係你某一個睡姿fit 你, 只要你郁少少, 因為個弧度, 你個頭仍然會碌翻去個凹位, 但係你條頸已經唔喺原本應該個位, 所以拗得更辛苦。
我最後係用一隻叫 re-pillow https://repillow.co/嘅搞掂。 佢無弧度, 外形係傳統普通枕頭, 但係入面D填充物彈力啱啱好, 可以托得起, 唔會太硬又唔會太淋, 而且佢比多咗你, 俾你自己加減搵一個適合自己嘅承托。咁樣先係完全fit 你自己。
https://repillow.co/learn/
唔係賣廣告, 我同佢無任何關係, 係自己試過真心好用。 我之前買到成棟(唔啱嘅)枕頭棟喺隔離。
老婆拉傷左後長期都係咁, 你都應該係長期傷(運動拉傷 / 長期睇手機 / 坐資OR瞓覺姿勢唔正確) 引致筋/肌肉長期收縮, 要鬆到先好得番

唔好以為拉筋一定有效, 要配合中醫治療好D

千奇唔好啪骨, 死得仲快
唔好強操呀, 未舒緩鬆翻就操只會反效果
我依家覺得唔用枕頭瞓條頸反而冇咁痛 但d人話對條頸唔好?
你覺得唔用枕頭瞓有冇好d?
PM tks
t,me/johnleeleejohn
樓主有冇做開運動?

身體貼埋牆,腰貼實牆
舉高雙手貼唔貼到牆?

貼到牆 你最後係點find out到係筋膜沾黏問題?去d健身放鬆果d睇?
床褥同枕頭,持續咁痛咗5年以上,次次都啪止痛藥,結果終於痛到返唔到工要去睇脊醫,發覺啲醫生都鳩鳩地又貴,換咗兩樣嘢即時減少咗90%頭頸肩膊痛

其實好多時係果舊肌肉已經長期發炎筋膜硬化左
要睇醫生整鬆返再操 唔係你點操都冇咩感覺
有感覺, KEEP住痛
1 係咪大肥佬 ?換高身枕頭
2 雙手舉起支棍 夾肩向上推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞