其實HSBC premier個客戶經理係唔係撚人用?

203 回覆
1011 Like 29 Dislike
HSBC pb全球得4000個客
100萬就收埋喇
RM成日叫人去分行
如非必要去簽名,乜真係有人會去架咩
匯豐好撚on9
幾年前未有App開戶,落去分行開戶
原本個後生女職員都有傾有講,sell吓你開信用卡
轉頭個阿姐職員又行埋嚟,當你on9仔咁考你依家定期幾厘息
儲蓄保好正架,sell到真係落埋閘先放我走
其實都唔止一間銀行鍾意捉住你硬sell儲蓄保
冇生意呀
其實之前ebanking個rate真係靚啲,所以又唔可以話RM hea佢
做定期=sell保險
買開股票=sell基金

費事浪費大家時間從來唔理RM
除左拎新銀紙外都唔會搵佢
太遲先學識佢地真正既作用 好多一廂情願
我做細bank早排定期高時落分行
呀豬呀狗公園呀伯,c9推住架買餸車
個樣一睇就知啱啱grad既妹妹仔入來做定期都講緊5M, 10M
唔好話HSBC
咁你知點樣個RM咁既service啦
香港地真係好多有錢人
大行就算你PB客如果得US1M 入場門檻都唔好預有人serve你
好嘢唔洗sell都自然有人買
佢水你姐
不嬲暗啞低RM係比高rate比客
你直接講D19幾多
叫佢打上hotline問
D19係內部rate黎
個RM新手唔識啦
我落分行做
佢乜都冇比我
佢自己落咗格
咪就係,所以根本啲投資磚家仲要幫人打工都係垃圾,搵得多過又穩定過銀行份工洗鬼日日6點起身,仲要幫你買嘅基金唔係佢係操盤人
咁不如講下
個戶口有幾多錢先唔會俾人sell野
間間銀行都係
入襯房仔都sell保險
不過charter d女正好多
唔係水
而家一定期就sell唔到其他垃圾product
唔肯同你做
我個樣生得細路,
俾中心啲看更細細聲話咁後生都有咁多錢
好多bank 黎講你肯落去見個RM 已經係一個buying singal,所以如果真係要見RM,事先講定淨係做乜野乜野,非常趕時間打定個底先。多數比人局sell 既客 一係鐘意扮大袋 營造到自己有閒錢或者好得閒,又唔肯表明自己既來意,又間唔時show interest,先會搞到比人sell / 夾。

正常d RM及早意識到你係冇生意,佢會當你係乞衣,快快手手趕你走,更加唔會搵幫手夾。如果件事拖慢左,個RM又冇數,又已經通知左個BM 佢有客見,「有d potential」,咁個客就仆街喇,個RM做戲做全套,硬係要扮有potential 都sell返半個鐘,甚至要搵人夾 sell 完仲要同焗住同個BM講 個客聽完好有興趣,就快close deal。結論就係唔好比期望比RM 人地識做架喇

唔浪費大家時間係 mutual respect黎,既然唔幫襯就咪當自己係貴賓,D RM其實明 d product 廢,你微笑一句 d 野太廢唔買,識做既RM會明。反而最乞人僧既客係,咩都唔買但咩著數都想R,乜尻利是封呀、唱新銀紙要打尖呀、想開公司戶口想靠關係介紹開快d 呀、AML 有中間人直接幫手傾呀,呢d 基本都係RM 不明文提供到既service,唔買返少少野就咪撚搞人啦
你咁諗姐,我個rm 同我講serve 好d 客先係致勝之道
不論有冇potential
呢排都sell梗我upgrade,梗係唔up la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞