由細到大都會好似Inception 齣戲咁發清醒夢 你問我答

150 回覆
11 Like 60 Dislike
隊草真係瞓得好好,適量控制分量,的確對睡眠,唔錯

我都係,因為想搵多啲同類人有發過清醒夢同埋控制夢境嘅人,睇吓大家點樣控制唔好發或者幾時發先開post因為我覺得自己發得太嚴重…..
我係咪應該睇下醫生
關於學習方面,聽過有人瞓覺時播錄音,瞓覺時都聽到聲。我諗好確切睇完一本書 / 文應該冇可能,因為字都模糊咗,但有部分靠邏輯推理嘅可以解決到,靠已有知識解決。有時一條問題諗好多,瞓醒覺會突然諗到

冇發開清醒夢
除咗每日記錄細節,請問仲有乜嘢方法 清明控制到夢境?

好多時發現自己係度發緊夢嘅時候,就會醒
控制到出夢,但控制唔到幾時入夢

已經好幾年無入到呢種夢
其實係自己同自己做
我同樓主一樣
但我覺得係困咗係夢入面 完全唔enjoy
試過訓訓下發惡夢嚇醒
起身飲水 飲飲下水發覺間房唔同左
先知仲發緊夢 然後又嚇醒
起身同friend講起呢件事
講講下醒起個friend冇理由喺我屋企
又嚇醒

之後成日返緊工都疑住仲發緊夢
https://youtu.be/-hMhHzSeCXg
睇睇呢個
另外你應該有d壓力/trauma/恐懼未break through,所以先咁樣發夢,佛教禪修可以幫到你,唔係迷信野來的~
發既夢係base on自己已有既知識定係可以explore到d自己未接觸過既野?
Exactly 係我咁樣,無啦啦諗到解決方法
屌我岩先瞓完9粒鐘,半清醒嘅,好撚攰
開少少光瞓咁,但係唔建議要做呢樣野
因為對睡眠質素唔好,同埋我主要都係天生嘅….
Set返套動作慣左係夢入面要做咁
我google 下
天生被動技能冇好過有
實質上係
我都唔enjoy, 想快啲停每次都
真係唔好意思啊大家,最近學校assignments 太多嘢做,又要返工,所以冇乜上嚟連登

我已經即刻覆晒大家架啦,大家到自己慢慢傾吓啦

尋求多啲同類中人睇吓有冇解決方法
樓主開新 post 咁岩過來睇到
太攰係真係會易啲係訓覺時靈魂出竅,聽你形容都似。
解答返因為你直接坐起身個狀態會唔穩定而 kick 住左,我都試過聽過有啲人真係為左呢樣野而練習,多數係會以打則 look 落地出來會易好多。真係靈魂出竅的話其實係去左第二個維度,可能解釋到點解會聽到沙沙海浪聲?
下次可以試下碌落地😂屌會唔會真係碌撚左落地,我會覺得好好笑

至於啲沙沙聲海浪聲….. 我又冇諗過咩第二啲維度咁,暫時唔相信自己真係有啲咩特別靈力。雖然屋企親戚有兩個人係遺傳陰陽眼,所以我都信一定有呢啲嘢,我自己都有比屋企人朋友報過夢。

(呢個真嘅,其中一個後生嘅讀好撚多書,絕對唔係啲咩神神佛佛嗰啲人嚟,完全正常人,佢幾十年唔講全家冇人知佢遺傳左)
我睇到書同劇本
但醒返會唔記得
有冇方法keep到記憶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞