由細到大都會好似Inception 齣戲咁發清醒夢 你問我答

150 回覆
11 Like 60 Dislike
唔知大家有冇聽過清醒夢
又或者睇過見inception 套戲,我201x年睇完之後骰骰覺得係發緊喺我身上。太細個嘅嘢,有啲detail位已經記得得咁清楚,但係大家可以繼續問。

事關我琴日先喺2個鍾嘅夢入面,過咗幾個星期或者一兩個月…..

近呢幾年嘅經歷,一定可以搭到或者分享到大家想知嘅嘢。

可能有人覺得我係吹水,但我以下講緊嘅嘢絕對係真人真事,我自己親身經歷黎。等我講吓背景先:

細細個岩岩上小學開始慢慢發夢俾鬼怪/怪物追,
阿媽以為我撞鬼或者掂到感應到啲咩污糟嘢,
然後俾咗一塊玉仔我戴,雖然舊玉帶咗一年之後冇隨身跟住,
但係一直都喺床邊放住,直至中學先拎開咗,
同時大個咗又知道唔係撞到污糟嘢,分得出係發夢。

然後由中學開始我就成日都發清醒夢,俾鬼砸都有試過,
所以我分得出咩嘢係清醒夢,咩嘢係俾鬼砸,雖然兩樣嘢係夢嘅階段係好相似。
清醒夢嘅內容多數開頭都係殺人同俾人追殺較多,
有陣時更加清醒就會可以做到其他生活上嘅嘢
。想做乜就做乜。

大學有一段時期嘗試開始去了解清醒夢係啲咩一回事,
同埋睇吓其他會發清醒夢嘅人係點樣,
有查過網上面啲人點樣控制清醒夢,但對我嚟講好似冇乜特別,
因為我啲清醒夢一定會記得好深刻好清楚同平時記憶幾乎一樣
嗰排好沉迷控制清醒夢呢樣嘢,即搵到好方法可以隨心所欲咁發清醒夢,
但係到而家我都未搵到方法完全避免唔發夢,只可以盡量發少啲。
後尾會停繼續主動觸發清醒夢黎「玩」/「工作」
係因為我喺夢入邊主動想離開想醒,但醒唔番。
因為當我喺夢入邊,主動想瞓醒嗰陣時,個場景又會轉去我係床瞓醒嘅場境,不停循環。簡單啲來講即係我點樣主動觸發「瞓醒」呢個trigger,結果都係個夢境瞓醒。

後尾最後嗰晚直頭有啲分唔到現實同夢境,
然後喺個夢入邊跳樓同埋靈魂出竅。
最恐怖嘅係瞓醒咗,但係我瞓唔到自己係真醒定係夢入面醒。

講到呢度唔知有咩再可以講,大家有問題有嘢想知道可以盡量問,我都想睇吓呢度有冇人同我情況同我一樣。可以分享俾我聽你哋最尾點解決?
因為當我喺夢入邊,主動想瞓醒嗰陣時,個場景又會轉去我係床瞓醒嘅場境,不停循環。簡單啲來講即係我點樣主動觸發「瞓醒」呢個trigger,結果都係個夢境瞓醒。

有exactly 一樣問題
次次瞓醒都好攰
有時仲以為自己醒咗搞到瞓過龍
試過食藥瞓,雖然唔會發前但係因為藥力都係好難醒同醒返好攰
同問有冇解決方法
Ching你係有清醒夢好攰定係次次瞓都好攰?
我係發完清醒夢最攰,其次係發普通夢,冇發夢就會好精神

我暫時係令到間房全黑,伸手不見五指嗰種,但係依家間房4:30就日出,夜晚7:30左右先黃昏日落完,我又係夜貓黎夜晚好精神,所以最近暫時搞唔掂。

我都有諗過食藥令到自己天黑嘅時段瞓教,但係暫時唔敢買唔敢食。

唉,我呢個鐘數到瞓覺先,聽日放假
可以隨意控制到夢境?
訓醒要洗底褲
夢中有無做愛
幾乎所有嘢都可以控制,但係每「次」想法或者講每一下想法,我淨係可以邊一樣嘢,唔可以好似做戲咁多重同時變化咁
有無諗過自己有精神病?
唔會下下夢遺嘅,但喺夢入邊我一定唔會屙尿….因為真係會瀨尿
咁又冇,事關個人都幾正常下,有正常興趣正常職業正常社交,同普通年輕人一樣
硬到傻
可能係思覺失調,精神病要盡快睇醫生
如果因為光線問題瞓得唔好試吓用眼罩?
對新手黎講
最容易觸發清醒夢係咩方法?
醒嘅時候係突然間就醒咗?定係一開始你可以控制自己幾時醒?
我發到無夢 係真實屋企環境 醒極都醒唔到 七次
醒咗即刻又瞓返,不過要一路諗住繼續發埋個夢
我都試過,但係冇開 post 嗰個咁勁,好似次次都得咁
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞