由細到大都會好似Inception 齣戲咁發清醒夢 你問我答

150 回覆
11 Like 60 Dislike
成世人發過三次清醒夢
頭兩次都係好驚,即刻整醒自己
第三次係3重夢,整醒咗自己3次先真係醒返
我諗首要條件係個人要好撚攰講緊精神上
不過比你入到清醒夢,我諗好多人都係好驚 想即刻醒
我無論入幾多次,第一個念頭都係驚醒唔返
唔想再發到了
一直想知咩叫清醒夢,
即係同真實一樣?
咁有冇味覺。痛楚。 仲有會累等等
你有冇試過主動咁控制個夢?
我會叫呢啲做普通夢,好似睇VCD咁。
但係好真實,唔係天馬行空咁。
同樓主差唔多, 但主要係中學既時候先成日會有呢個情況

關於夢中夢中夢....係成日驚唔識點醒返去返現實, 因為好多時以為自己醒左, 但原來都重係夢中....後尾發現free fall 個feel 係一定醒到...所以都係用jump / 跌去醒返

夢同現實呢樣就唔太難分別, 可以靠觸覺, 冷暖, 物件細節 等等分到, 重有另一樣都係好易分...就係控制夢境...控制到現實控制唔到既野, 邏輯上面都一定感知到..

控制夢境都唔難, 只要係清醒夢基本上都得.
但係清醒夢有一樣野限制...就係超越左自己既知識範圍既野, 都冇咩可能會係夢裡面出現到..成日聽到話係夢裡面工作/學習邊到得? 除非你已經有相關智識, 只係用你個腦思考就得...如果你要靠一啲research 去做工作/ study....基本上都冇咩可能...就連你去睇一罐飲品上的營養標籤都只會係blur 晒
一直練習緊, 但進入可控範圍時, 夢境多數已經開始唔穩定

知道not real, 識會做一D避免自己醒的舉動(盡量壓抑not real的感覺),
同埋利用當刻的夢境架構去盡量滿足自己(因為已經知道not real),
e.g. 眼前有女就好屌埋先, 埋去抽下水都好
發夢嗰啲嘢啊,暫時未試過喺現實入邊發生。
不過有陣時「即視感」「既視感」都多,但係唔知關唔關事。

因為我發清醒夢個時,夢入邊嘅時間通常比現實時間快好多,
即係喺夢入邊過左幾日,但係現實可能過只係咗一晚咁多。
有試過喺夢入邊諗醫學研究,但時間已經有啲耐,我盡量講講:

個solution同想法其實唔會非常detail唔會好清楚,
就算我喺個夢入邊做咗好詳細咁generate一個想法,醒咗可能剩係得個大綱咁。
醒左個下,就好似你日頭諗嘢突然之間有靈感有Inspiration出黎咁。
我上網睇好似話有啲人嘅清醒夢係可以做到同現實世界一樣嘅感官,但係我個人剩係得心理狀況喺意識到,即係例如緊張同攰同開心唔開心。

但係冇生理感覺,例如痛,好食,聞到味咁。但係喺個夢入邊倫理道德,同現實世界好唔同,殺個人都唔會有罪惡咁咁樣……

我有時醒咗嗰陣都成日會俾個夢影響到情緒,但係一兩分鐘知道發緊夢就冇乜嘢。
因為知道係假嘅巴打,你都唔好太過參與清醒夢,假架,唔係現實生活世界黎,唔關你事架!
我諗我真係冇,因為我係有正常社交正常生活正常工作一切正常,亦都冇Depression之類
我都係突然之間早兩日發左個特別時間加速嘅夢先想搵吓有冇同類人

我呢樣嘢天生嘅,係之後讀大學個時係想了解吓自己點解有呢樣嘢,先玩下學下控制咁….

對於我來講冇特別真係用過網上個啲方法,因為我好似好容易知道自己發緊夢,即刻就可以控制到個夢入邊啲內容….

但我覺得完全唔係好玩嘅事… 醒左好攰,同埋瞓得唔好個腦冇休息過,我反而想發少啲清醒夢….
有,一旦我參與件事,或者想影響結果,個夢就會完結。通常呢d會好清晰好真實,但醒番時候會察覺到有好多嘢唔合理,但夢入面係再普通不過,合情合理咁發展。例如個女人響電梯槽慘叫,係驚到唔識郁果隻,但周圍d人就響度鳩叫佢跟住條電梯槽嘅鐵梯爬上去,而我就咁啱響附近消防喉位置搵到把消防斧,咁啱知道電梯房位置,咁啱劈得開度門,太多巧合完全唔make sense
係會有痛楚感覺,細個記得發夢俾人用矛還是開槍打穿心口,醒果下心口好痛
我都係細細個個時,自自然然知道自己發緊夢,
覺得幾好玩就控制吓咁,個人冇特別深究過,但係google 到底呢樣係乜嘢一回事,想發返少啲
當FF都無所謂,不過我幾buy Dr Strange果個講法,夢其實係平行世界嘅一扇窗,咁啱俾你感應到另一個可能發生嘅世界嘅事。你覺得係發夢,但另一個世界係發生緊,而當你想搶韁控制果邊嘅事,好自然兩邊嘅聯繫就會中斷
我啲清醒夢,又唔會好唔Stable,因為通常我一知道自己發緊夢就會好想醒……

同你分享吓,我一想醒嗰陣時,我就會強力想法咁,諗住「我要醒」

我都用過夢境來做嘢嘅…. 日頭時間唔夠個時就會
同埋發清醒夢個時,個腦好似跳黎跳去咁,
容易啲諗到平時聯想唔到嘅野
我屌
Sorry sorry 好少開post

我點樣會好啲啲?

隔多返行大家會唔會睇得舒服啲?唔知大家標準喺邊。

現實有清晰感官,會痛會有味覺嗅覺觸覺

但夢入面得返視覺聽覺,同埋跑緊或者飛緊個陣嘅有一種唔識形容嘅空間流動嘅感覺,會知道自己係郁緊。

真係冇諗過呢樣嘢,因為真係會分到,雖然有陣時會好相似,但係個清晰程度係完全唔同嘅
我都唔想再發,因為太攰了,
個腦好似overload左咁。

我發清醒夢算係冇乜特別狀況就會無啦啦發,
不過唔記得熄燈就一定會發夢,
環境唔係全黑就一時時。
我諗我唔係個啲靈界野掛…. 我唔敢睇恐怖片的
Btw Thanks mate, 我會睇睇
同真實完全唔同!但係有時內容會好相似,
亦會出現「現實世界」嘅人。

或者咁講,有啲似去咗平行時空咁,
喺夢入面你會覺得你同呢個人嘅關係好自然平常
但係喺現實世界你可能同呢條友好耐冇見,
或者一啲都唔熟。

可能現實世界,佢係你普通朋友,
但我嘅清醒夢或普通夢入面
佢可能變咗你嘅好兄弟/好戰友/老婆/女朋友

清醒夢入邊,有視覺聽覺,冇味覺觸覺嗅覺。
唔會痛,但會攰,會有無力感。

因為有時係你喺夢入邊打一個人,
但係點打啊佢都唔傷唔死,好似R痕咁
我個時就係用jump用到好撚驚,
所以個人意識到要即刻停止呢樣嘢

至於分別夢境同現實,我同你差唔多。

喺個夢入邊工作學習,我都覺得好難,
但係我個人係做諗idea,
我諗都我從事醫學研究相關工作,成日要諗嘢。
所以我都淨係可以諗到idea /大綱,
嗰啲咩喺夢入面溫書應付考試係完全唔得
就算醒返都唔可能記得清楚晒,頂多70%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞