由細到大都會好似Inception 齣戲咁發清醒夢 你問我答

150 回覆
11 Like 60 Dislike
有冇想過你同人交換左靈魂你唔知
我諗你應該未算係完全控制到,
因為我係將啲內容可以變嚟變去,
可以自由跑跑跳跳。

我而家喺個夢入邊知道唔合理,我就知道發緊夢
我醒返都覺得啲嘢唔好唔合理
所以分到自己係發緊夢
我會有感覺好似壓住壓住咁…. 但係冇你咁真實
上星期有日捱完夜想瞓個晏覺,瞓瞓下醒咗但點郁都郁唔到,過程中我覺得自己係清醒的(或者係比較似平時嘅自己),至少可以不斷想辦法令自己郁返。試咗半個鐘真係無辦法時突然鬧鐘響,我先發現自己發緊夢

同樓主有個共通之處,無論夢入面就算幾清醒都好,就係唔能夠靠自己出返個夢,一定要靠外力/真係瞓醒至得。
因為我好驚自己會唔會係中二病發作

同人講,佢哋都覺得我好撚戇鳩

我諗平行世界平行時空呢個理論都有可能嘅,
但係冇理由去平行時空,可以飛黎飛去…..
乜內容都有,係金字塔頂跳嚟跳去追殺人又有
喺印度火車俾人追殺都有,有火車入邊追到落左車又有
發夢返屋企搭lift又有,喺露台send message又有
冇諗過呢啲靈異野,因為一直覺得係假嘅
我有時都會醒唔番,我諗醒唔醒得返

呢樣嘢冇得100%強制控制到

有鬧鐘,我通常都會醒到
我有時會係夢入面飛翔
又或者係夢入面練習飛翔
夢入面既感覺係只要感應到果陣氣流既流動
一跳起就可以順住道氣流去飛
個人越放鬆就會飛得越順越高
到我飛飛下就會發現自己其實發緊夢
但係夢入面因為可以飛好好玩
所以想留係夢入面
但當個人開始aware 到自己係發緊夢
就會開始飛唔到
就會開始醒
試過一次 所以印象好深刻
個陣細個正正就係睇完inception
成晚都係床到睇啲夢境嘅資料
好想試一次控制夢境
終於睇完個晚真係成功左

我企左係到 用盡全力係面前起左座塔
(唔好問我點解要起塔 我都唔知
然後feel到全身都出汗 同成個身緊哂
最後就醒左
之後就無再試過
冇架啦,你同任何人講呢d嘢都一定會有人覺得你憨鳩,呢d嘢又無得證明嘅,你直覺覺得點就點,求個心安嘅答案啫
咁你又開post
今晚試下同肥媽做
所以要train, 開始aware到自己係發緊夢時要有個mind set係盡量唔好比自己醒, 在夢入面唔好做D高危野, 要cold down, 盡量順住個場境行動
細個試過喺夢入面騎掃把飛,勁開心
大大下無咁多時間訓教/醒咗無時間再瞓返就無晒呢啲能力
醒咗諗一諗個夢再瞓返就可以繼續發係得嘅
但諗太清晰醒晒就會收皮
好似睇VCD咁嗰個感覺好中,成日發夢都係一個奇怪視角咁睇故仔/小說劇情咁
我試過夢入面有痛覺,又試過好似俾野燒咁辣醒

觸覺應該都有個喎,如果唔係發夢揸波咪冇feel
我指你既錯字 錯到好難即時load到
咁即係其實都唔係好似inception咁 只係好清楚記得個夢既感覺 有d似係入左去隻online game入面咁?
試過搬屋之後
可能想返舊屋嘅願望真係好強烈
有近一年時間不斷夢見自己返咗以前屋企

每次入返嗰個夢 都會好開心咁嗌:
我終於返到屋企喇

同時又意識到自己可能發緊夢
就會試下有無痛覺/嗅覺

如果feel唔到就知係夢
但後嚟去到三四次之後
就進化到有痛覺 後來又有埋嗅覺

夢嘅感觀越嚟越齊全
好似知我一準備試係咪夢嘅時候
就會新增多啲感觀用嚟呃我咁

中咗好多次伏
係咁係夢入面以為自己真係返咗屋企
我喺夢入面見女就擒,有時都驚遲d自己老左會唔會分唔到夢定真實,真係周街擒人就大鑊
以前上高登有post研究過
當自己知道自己發緊夢 就控制個個夢境
我上次發夢同女神搞野, 3個月後佢IG 講有左
其實唔恐怖的 慢慢會慣
人有filter 例如會將貓睇成其他嘢
所以上黎分享下,大家當聽故仔又好,圍爐又好hahahah
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞