由細到大都會好似Inception 齣戲咁發清醒夢 你問我答

150 回覆
11 Like 60 Dislike
因為想搵解決方法,想搵同類朋友睇下其他人係點
好核突啊屌你
CHING你就正啦,我冇觸覺,但知道自己有捉實啲野,我諗每個人唔同,我都有啲羨慕你
有冇得控制自己扑靚女?
係啊我做研究的,臨床野都有做,幹細胞/普通嘅組織工程、細胞治療都有

發清醒夢都唔係次次可以抽離到諗野,
係喺個夢入邊特別清晰,同時想自由活動先的,
但多數都會照住劇本走….
應該係話我俾個夢帶住走,但係我可以改變夢裏面嘅其中一啲嘢

現實兩粒鐘換幾日時間聽到好正,但個腦其實好攰,
同埋入邊嘅經歷係醒返嗰時,
你唔刻意記低的話好快就會比較模糊
我諗應該都叫賺咗嘅,因為我喺個夢裏面成日有啲意外發生,例如比車撞
我同你say sorry先,因為我係用語音輸入,
錯得太勁先會手動改。

係啊係啊,同inception套戲都好大出入下,
畢竟嗰套係戲黎,雖然個框架好相似,
都係喺個夢入邊跟住個夢行
但係可以改變夢入邊一啲detail

都似刀劍神域掛….. 但係有時會喺夢入邊會覺得,
當下做緊好平常嘅事,但醒返會知,啱啱嗰啲嘢係假
同現實大不同
屋企家族有兩個人都有陰陽眼,
係堅嘅,佢地絕對唔係扮野,
因為其中一個係高學歷,完全唔迷信,
佢講出嚟嗰陣時,啲長輩反應都好意料之內。

講開又講,陰陽眼呢樣嘢,
絕對冇大家諗到咁超能力。
係佢地嘅角度黎講,可以睇成有個人可以同貓狗溝通
咁快沉左底,so sad
Sorry sorry 太耐冇覆到大家

呢個感覺真係好勁,個人腦真係成日想呃你
知你諗緊乜

我都會有呢種感覺,但係系心理層面嘅

個夢會做好多嘢去震驚你個腦

令你覺得呢個世界係真嘅
我以前冇想過高登,搵唔番嗰個師兄討論
我喺夢入面見唔到嗰個係靚女,但係個意識話俾我聽佢好attractive 好似發春夢咁
大家都可以試吓嘅,但係玩得安全啲咁
我以前都會,控制到夢入面做咩,醒咗會記得好清楚,甚至唔覺意醒咗但想繼續既話,即訓係入得番同樣既夢
但唔知幾時開始,我既睡眠好少再有夢了
想問聲師兄你點做到我都想好好地瞓返一教

有冇話開始左啲乜野習慣/大改變咁?
發到清醒夢 試過特登去啲好多年前去過既地方重遊舊地 但大部分時間啲夢都好唔穩定
唔知點解當係夢入面意識到自己發緊夢個陣,啲視覺會突然變得好濛,同無乜顏色,會控制到個夢但好快就會醒咗

反而連續夢就成日發,例如今晚發完第一集,過幾晚會發返第二集

俾鬼砸/靈魂出竅以前讀書個陣就成日有,宜家反而無,但次次都係上半身起咗,但腰以下就kick住咗係個身體度,扯極都出唔到嚟,視覺又係好似清醒夢咁濛,同埋臨俾鬼砸/靈魂出竅前,一定會聽到海浪聲/沙沙聲之間嘅聲,有節奏咁沖向個腦度浮下浮下咁
我都唔係好肯定,係近呢1年發少好多
可能生活上擔心既野少左?
但唔係話發夢既睡眠先係高汁咩
好唔穩定姐係疾下疾下咁?
我本人又未試過發連續夢。會唔會好痛苦?

因為有時啲清醒夢有惡夢,有好夢,
如果咁啱發惡夢嘅話都幾慘下,
因為我啱啱就發惡夢,冇得控制好detail, 但啲情節好清醒嘅……
我依家仲驚到瞓唔着

嘩屌,你呢個係出體經驗黎,我真係唔熟,好撚癲喎!唔知呢度有冇師兄解答到你?
係咩?! 因為我次次發完清醒夢個人都好攰,所以我又唔覺得發夢嘅瞓覺係高質啲

話說我啱啱又唔記得熄床頭燈突然瞓着咗…….
而家有啲精神,但而家4點幾我屌,唔上唔落
以前中學時都做到控制夢境,之後慢慢就冇左呢個能力。我覺得要控制夢境既條件係個人本身已經有充足睡眠。以前早睡早起精精神好,以家一訓低就昏迷咁滯
食大麻就唔會發夢,依家無食就發返
之前試過訓練自己發清醒夢,練果兩日發唔到,但無練幾日就發左,發現琴d唔真實既位就係夢醒左,之後個人震世界開始崩潰(inception 咁),我擦手+原地轉都無用,醒左就俾鬼責,有少少第三身望住自己咁樣
之後同朋友傾返,原來佢地好多都試過控制夢境
我而家都日夜癲倒,想講唔發夢真係精神好多

但係冇左發清醒夢呢個能力又幾奇,我諗環境轉變,生活習慣轉變都幾關係下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞