由細到大都會好似Inception 齣戲咁發清醒夢 你問我答

150 回覆
11 Like 60 Dislike
完全無研究過依啲 但想問樓主平時返工 家庭大唔大壓力?
咁點解呢啲叫清醒夢?
inception個d叫清醒夢

btw你睡眠質素差姐我都會咁唔好咁中二病啦
有,同樓主情況類似,經常發夢都會好真實,亦遇到過夢境同現實交疊,類似預知夢嘅情況。最新一次……就係今朝。夢到有個女人被困電梯槽響度求救,d人報警搵消防隊幫手,但係個電梯cut唔到電,響個女人身邊不斷高速上落。所有人都等緊消防嚟,但個女人嚇到腳軟就嚟頂唔順,氣氛係緊張多過恐怖
我經常都會發d有關災難嘅夢,意外、天災都有,部份會響現實發生。試過夢到撞機意外現場,睇住加飛機頭上飛過撞落嚟,一個火球爆開,雖然係夢但熱力醒番都感覺到皮膚痛。又試過夢到劇院火災,燒到天花有嘢跌落嚟壓死d人,又或者係風災吹爆玻璃打中屋入面嘅人。每次夢到呢d會好清晰,而且好似個觀察者咁,就算幫手同大嗌都唔會有任何改變。睇住d人死,慘叫,好驚心動魄,亦有因為過份參與同投入關系,結果自己都俾夢入面嘅環境影響咗。不過每次去到太過參與嘅時候就會醒,所以每次都做唔到任何嘢
中間突然醒過掛,唔醒又點記得有夢
師兄 有精神病要及早就醫
好似好多人唔信樓主
早幾年喺高登追過個post教人控制夢境
控制就真係冇諗過,要發生就發生,要記得就記得,冇特別深究
你需要呢個
咁撚大獲
試過,但係有啲嘢罩住瞓唔到
你又點知宜家係現實?
夢入面有無人教你打字 睇得好辛苦
個人分享下,開燈瞓,同埋聽住聲瞓,例如有個app叫好似calm, 聽啲白噪音同海聲大自然聲。但你你要打打殺殺恐怖嘅嘅就勸你唔好亂試

之前網上搵過話一醒咗,即刻搵紙筆寫低個夢裏面記得嘅所有嘢,然之後係咁諗住再瞓番
可以主動控制醒唔醒,我而家喺夢入邊瞇埋眼,想法諗住「我要醒」,就會即刻醒到。

所以就係話最恐怖嘅時候就係醒完之後,
你喺夢入邊見到自己係瞓緊覺張床醒左,
但係第二秒即刻就會知仲係夢入面
7層對我黎講都算好多,我通常醒5層夢就好辛苦,主動醒唔到個夢
返工冇乜壓力,但係多野諗,因為以前做醫學研究同基因治療,日日要諗野,諗唔到solution會好難瞓覺。

長年唔返屋企住,我諗家庭壓力應該唔係原因。因為我喺外面住都會發清醒夢。

但係我畢業前未返full time前已經係咁
我諗正確定義你應該要睇睇wiki或者書,
但係我覺得一般黎講清醒夢,都係你記得個夢嘅內容
非常清晰嗰隻,同時你又可以控制到個夢啲內容嘅變化
wake up!
我有時訓7個鐘又有,瞓兩個鐘都有。
但夢入邊嘅時間速度,
有時快有時慢,越快的話,醒左個感覺越攰。
但係我又可以控制到個夢,唔係發完普通夢咁,係分得清楚嘅

其實呢樣嘢唔係啲咩嘢特異功能,所以我唔覺得有咩勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞