[日本人唔buy] Toyota電動車 bZ4X 日本全年只賣出5,000部 銷情慘淡

175 回覆
21 Like 1 Dislike
唔夠,羅湖去廣州都要140km
帶埋home charge cable,去到朋友屋企痴佢d電用。
因為日本而家根本都唔夠電去推EV住
唔起多幾個核電廠點夠頂
睇你架車電量幾大。

一般電車內置3.3kw 火牛,新車內置6.6kw火牛。
可以直入15A / 30A 交流電。

或者裝個32A充電箱,家用充電大約7kw 輸出,A4紙咁大,掛牆15cm 厚。

例如你架車40kwh 電量,用7kw 黎充就5-6小時。用拖板10A慢充就要20個鐘。

但你唔需要等到無晒電先一次充,我通常40%就會充,set佢充到80%就停,所以我16年車,而家仲有92%電池建康度。

因為自己屋企有得充,我覺得仲方便過油車。
油車我都要等到見底,然後去Costco 掛長龍入平油,電車就好似電話咁,無電咪插線充囉。
你講好似美國嗰啲garage,人地會關剩條罅好似咁

好多家庭夏天揸完車返屋企後會咁散熱。

事實上呢冇事冇幹時又唔使揸長途既人,電車可能會方便啲。但有各種災害時,始終係油車可靠。死撐都冇用。而好多人冇咁既luxury(包括錢同空間)去own一部或多一部有啲情況時候會有機會用唔到既車。尤其日本咁密有天災或惡劣氣候既地方。
好似我嗰對一架ModelS加一架ModelY既夫婦朋友,佢地都重keep住部1993 Toyota 4Runner死唔肯賣。佢嗰部野甚少揸,一年都唔知有冇出一次,對上一次揸係去costco買大電視時揸。有人出高價想同佢地收佢地都拒絕。咁都要死keep住部油車就係因為電車重係有個唔可靠之處。
佢地可以keep三部車因為佢地有錢同屋大。Seattle每年牌照費好賣,視乎車價可以去到六百幾美金一年。
但日本家庭有幾多個可以keep到兩架車。而家連keep一架車都越來越少。
https://www.thecarconnection.com/news/1113587_car-ownership-on-decline-in-japan-but-what-does-that-mean-for-american-drivers
重要佢地去keep一部天災時好大機會用唔到既車更加唔係一個appealing既idea。
所以plug in hybrid會更加適合佢地。
冇事時市內揸同全電車分別不大,不過人地多一個保險動力設備。

唔理人地實際環境硬要人地完全棄油係某啲人自己理想主義式姿態同願景多過係實際建議,亦即所謂既左膠行為。同追求社會主義烏托邦差唔多。
電話叉住電可以繼續用, 你部電動車可唔可以叉住電行?

你可以支持電動車,不過唔該做比喻之前用吓個腦
我以前有個family friend揸部日產Leaf就係咁麻叉煩。
佢住我地個州北面但成日要入東面內陸(238 miles,途中要上落兩座山)。
嚟親我地屋企就要我地開車房門俾佢叉電。
好多時重要當我地屋企係中途站,唔係嚟揾我地,純粹係喺我地度瞓一晚叉電駁腳。明明本身段路程用油車既話三個鐘內就去到。
上個月去日本揸Nissan epower 慳油到仆街
入兩百蚊港紙油行左成600-700km
一番機場揸番自己部牛龜SUV心理即刻唔平均

我剛reset 左黎試,市內行左30km左右,有紅綠燈,
車速50-60km,有4.5miles/kw
係,我一日24個鐘都喺架車度行,開住自動駕駛喺條路瞓覺,淨係停幾分鐘去入油
同意
換唔換係睇條件個人選擇
我一直都只係反d盲反撚,掃除佢地d奇怪迷信

想問下你朋友部車連天災都可能用唔到,keep住黎做乜,佢係放喺度以防萬一?
天災都可能用唔到既係指佢地兩部Tesla。
toyota做電車都合理既
如果唔係好似日本電話咁比iphone取代
bz4x Awd有200到 fwd會多啲
依家咪話班白左環保膠盲反內燃引擎
搵咗班德國佬返嚟教佢哋整油車
Veloster I20N I30N正到傻
香港幾時先有I20N
世界上有啲汽車設計顧問公司就係幫車廠做設計,好似德國FEV,英國ricardo
唔係講笑,呢二年韓仔係美國賣Genesis 都幾賣得,已經超咗infiniti

不過日產食老本又係另一事
Genesis唔用cvt
呢點已經好過infiniti
雖然infiniti開始醒,有啲models唔再用濕鳩cvt。
我已經分唔清你係冇讀過書定白卡
係你閱讀理解能力差
你部車一日揸幾多個鐘,停低咪可以叉電,部車放喺度待機時間比你部電話仲要多,你返工8個鐘,瞓覺8個鐘,係咪可以叉電呀。一日叉16個鐘,你部車長期滿電啦,呢16個鐘佢有佢叉電,你有你返工瞓覺,影響到你D乜野? 係你自己俾油車嘅用法限制左你個想像,一定要用到乾先去一個站叉電先有咁蠢嘅問題。 我用電話做比喻己經嚴重高估左個用量,你可以一日有16個鐘帶住部電話周圍郁,你平時日日都要揸16個鐘頭車咩。 你送貨都唔會啦
你呢個用法前題係每個泊低地方都有得叉先成立。
住獨立屋有自己電位既就解決左一半問題既。
但冇自己屋企電位既人又逼佢轉電車既話就真係玩9佢。
你係白卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞