[日本人唔buy] Toyota電動車 bZ4X 日本全年只賣出5,000部 銷情慘淡

175 回覆
21 Like 1 Dislike
人唔慣咪市場淘汰囉 好啱啊
首先個問題係豐田整呢架車嘅心態係用嚟過骨而唔係認真造,更無諗住好大量生產,所以啲設計非常落後,只會沿用油車嘅零件,基本上只係一架油改電嘅車。

而家個情況係,就算人地架車無乜個性同功能設計,但減咗價谷起潛在顧客對電車需求。架BZ4X本身都係主打大眾市場,對手一減價自己競爭力即刻被擠壓,但因為本身架車已經陽春(例如無熱泵淨係得PTC Heater)又無根本上改善設計,喺要減價嘅壓力下試問又點會有錢賺呢 而家先話改已經太遲啦

RAV4都仲有人買
KIA低一級
IONIQ5 幾撚正式喎
腳車唔係有平買平? 要有平買貴?
諗住求其整部敷衍下投資者: 我都有整電車架

點知求其到甩碌,玩大左玩到ceo都要躝,最頭最大車廠變最球最大笑話
電費唔過200咁平嘅咩
始終都係充電位不足問題
世界各國都有政府幫手推動電車
唯獨日本唔推
公司有免費叉電,試過成個月都唔使比電費
我以為計埋家用
但係買貴車好難會揀泡菜車喎
audi 話灑係 bba,做電車有冇做到咁撚渣
可能人哋係蔡瀾呢,成日穿州過省,尋找美食,食餐飯過100km合理㗎
所以好少見
但其實佢對上一部G70係好車一部
美國都有啲家庭有後備發電機 可以自己同電動車充電
電動車夠唔驚水浸囉
地震路都爛 讓路俾救援工作 揸咩車呀

我意思係 遇到天災都預計唔到
無得話因為驚停電所以油車就好啲
好似係到講去邊都係搭地鐵好啲 因為驚撞車
用嗰1%有機會發生嘅事 去評論事情 有少少反智
比較極端情下,仲可以縮入電車度當小型暖氣室,㦗捱過油車,或者架車舊電可以逆向叉返間屋嘅電器
只要平時有適當地叉電
V2L 又係幾好用
打個邊爐都係用1%電
停電都可以捱幾日
比較極端情況下

Toyota啲Hybrid一直都可以供電出嚟
瀨尿牛丸
而家啲PHEV有>100km electric range
真係要爆起上嚟又有>300匹
呢啲先爽
你想喺車庫索返自己架車d死氣,定去戶外燒多啲油同大自然搏鬥?
我開始分唔到邊樣極端d
各地政府都係咁,hybrid車係低排放,而家係想路面零排放。

電廠造電的排放過濾得好+遠離市區。
如果得一部車,加上自己車位無得叉,我都唔建議買電車。

我都係第二部車先買純電,但一買左純電,就變左主車用,大約8-9成用電車。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞