[日本人唔buy] Toyota電動車 bZ4X 日本全年只賣出5,000部 銷情慘淡

175 回覆
21 Like 1 Dislike

豐田在電動車推出的日程表一直落後其他品牌,他們第一部大型生產電動車 bZ4X,推出後不久在 2022 年 5 月就因為螺絲問題被召口,雖然在同年 10 月已經重新開工,不過市場對豐田的電動車興趣好像不大。在日本國內只賣出 5,000 部,豐田租賃部門也要將訂單的一次性費用減半到 38.5 萬日圓,才能提高銷售量。可見日本市場對電動車的需求不大。看來豐田想將電動車更有吸引力,就是要將成本下降,可是日本資深證券分析師 Seiji Sugiura 表示,今次豐田也未必知道如何減低成本。豐田為了令他們的電動車受到大家注意,相信只有轉變發展計劃才能改變局面。
日本人唔似啲歐美白左咁戇鳩有寬頻唔用走去用56K
人哋有Hybird入油5分鐘搞掂,邊有人會揀要叉幾個鐘電嘅車
拆哂啲option嚟香港賣,d人原價都狗衝啦
油電混能K car仔咪仲好用
日本舊年賣咗58813架EV私家車,bz4X 5000架連一成都冇
始終日本多天災可能保守啲
一個地震停幾日電 部車就唔洗叉電
你比時習慣企喺隔離眼光光睇住部電話叉電?

你返屋企停低就插電,瞓住叉,影響到你生活?
呢個係電動車缺點 你接受到 人地唔慣唔得?

你共產黨呀 逼人要用你戈套
日本hybrid行得咁前
點解要去返電果條路
即係你真係會望住部電話叉電?

你平時部laptop又係用到冇電先去出面叉電站叉?

電車係有缺點,你話佢長途中間要搵地方叉電,你中意鐵人mode唔休息揸18侽個鐘,咁電車係滿足唔到你

但你日常用,咪日日叉

個問題係你地對電車使用場景個想像仲停喺班teslun乞衣度,呢個有少少係香港獨有怪雞現象

當你瞓住覺黎叉電,佢日常叉幾耐就變得唔係太重要
日本賣唔出唔奇,但呢部垃圾係全球都賣唔出
聽講新果批teslun可以揸3年電池都仲係9x%?
我保守d計250公里,話多唔多,話少唔少
作為比較,我曾經圍住香港兜一個圈都係唔到200公里,由tko到荃灣好似30公里,日常用肯定係夠,前提係你要有屋企叉電位

但冇叉電位根本唔應該買電車,因為會好痛苦

日本住一戶建嘅,求其插喺門口就得,唔係太複雜,呢部野賣唔出真係純粹係架車本身唔吸引
日本未禁油車,旅行都係租部油車玩住先,唔關事
但日常一般人返工買餸,一日揸100k都已經係好多啦,咁真係學你講3日就要叉一次電
但咪叉囉,停車時插個電制啫
都係果句,前提要你住嘅地方可以叉電,否則唔好玩電車
我自己隱約有個感覺,純鳩up冇支持,toyota係特登整到呢部野咁垃圾,然後周街同人講:

睇下電車幾垃圾,未ready架,我地應該繼續玩返(我最擅長同最賺錢嘅) hybrid 車,咁咪大家開心囉,yeah~
呢個正正係支那成日講嘅後發優勢,彎道超車

韓仔喺油車市場反正點都追唔到,不如早過你轉跑道喺新市場出盡全力偷你雞

兩間韓仔幾醒,趁住出電車成個品牌rebranding ,洗脫之前陣霉味
性價比高,造出黎都幾好
但個branding始終有種cheap車嘅感覺果下難搞,呢啲嘢唔係數據可以搞得掂
所以我先覺得佢地揀啱時機省靚個招牌呢一手好好

另一邊廂,toyota就喺個錯誤嘅時機甩碌,literally
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞