[日本人唔buy] Toyota電動車 bZ4X 日本全年只賣出5,000部 銷情慘淡

175 回覆
21 Like 1 Dislike
估唔到黃user都咁7
唔知你同唔同意,我自己覺得kia新車個外觀都好睇左,而且個設計同新logo好同一個tone,而佢soul果d on9車仔又有另一個on9 logo配合返
我覺得佢係有人喺背後操刀統籌成個品牌設計

Ioniq就直接開個新brand,成條線建立埋一個family face,仲反過來影響返現代油車

佢兩個間喺呢個世代幾進取
日本有幾多人同香港小部份Teslun一樣屋企有自己充電位先
到最後咪又係要去商場叉
我部16年日產Leaf而家電池建康度仲有92.1%
2-3日叉一次
返門口就用13A慢充,插落就唔理佢。

用落電車後真係慳好多

假期去長途,就換返部油車。

電話夠日日叉電,咪又係咁用。
油車撚就係永遠kick住喺呢個位,只係識單純地幻想油站變電站,用乾就去一個 (油 》電)站入(油 〉電)。 所以永遠都指責叉電慢過入油好多根本冇得比
佢地永遠接受唔到過渡去電車係使用模式根本上嘅改變
可能呢一刻香港叉電設施仲係好稀有限制左佢地想像,但去到外國見到人地間屋出面求其插碌木再唔知邊度拖條電線出黎就可以叉電,同一隻放大嘅laptop火牛差唔多,就知道電車基建要建立起上黎係幾簡單 同埋電車對range嘅需求係可以比較細一d
自從2年前轉用tesla,平均每個月既電費唔過200
電車本身真係冇問題. 係呢部比較差. 電少之餘energy management software 又差

家用充電盒要裝條32A fuse

我慳d,插拖板10A慢慢充。

有次急用去附近超市快充,16%充到80%唔駛25分鐘。
但電費貴過屋企50%
zip細啲個file改變模式咪可以用56K取代寬頻囉
感謝巴打提供實際使用分享,我同班井底人講左幾日講到好攰

香港冇可能咁樣叉電法啦,但大廈裝叉電就慢吞吞,但同時又定時間表禁售油車,但又唔做任何野幫人裝叉電。
不過超哥做野係咁無厘頭,可能佢打算自己發電俾全港電車用掛
日本普遍市電行100v用13A充其實會晒時間,好多時220v得家用啲冷氣掣,去啲偏遠少少嘅地方快速充電站除咗高速公路休息站(仲要唔係個個有)之外,其實得啲Aeon大型超市會有

同埋日本都算多天災地震,當有天災嘅時候時不時會停電/限電,仲要充部咁嘥電嘅電車,除咗時間長之外其實好多時會為其他人帶來麻煩,搞到其他人唔夠電用

所以Hybird喺佢哋心目中係比較成熟同埋穩陣,純電車本土賣得差人哋睇唔係慳唔慳到錢嘅問題
喺日本呢個地方非純電車係有佢嘅優勢
加埋日本人轉變都比較保守,所以佢地唔換都好似幾符合國情

不過呢部野賣唔出純粹係佢真係垃圾, 佢全球銷量都係慘不忍睹
其實而家都有hybrid + plug-in車,主力用充電,但d政府淨比純電車優惠,流行唔到。

日產e-power都係一個唔錯的方案,無engine,發電機+全電驅動,一缸油行到9xxKM。

如果純電車,可以加個小型發電機做後備,咁就完美。
Nissan電K car Sakura賣得幾好
半年已經賣33000架
71又唔算少嘅,但個range真係無眼睇
講energy management 同能量回收 , tesla 的確係有優勢. 但又大把人屌為左要練好個右腳油門
KIA好啲
Hyundai一日唔換過個Logo都重係會有大陣泡菜味。
韓仔喺電動車嘅領域,事實上已經拋離咗日本好多
部垃圾 bz4x 全球先 14,000部
高下立見

Btw 個名打出黎都好麻煩,邊個弱智改架
琴日睇carwow, 架架都有7-8成claimed range,幾想佢擺架BZ4X落去

人地話toyata造車咁叻,要造電車一造就造到架,唔準你笑人
自己套hybrid 太出色一缸油行成千
現實係香港叉電係輪街症咁輪,你估家家戶戶都可以叉電叉到好似叉laptop咩都唔知乜q比喻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞