其實手機拍攝係咪已經好大程度咁取代左相機?

260 回覆
59 Like 247 Dislike
唔好再比條引戰狗引到

討論落去根本無意義
如果佢講嘢有point+example去support自己嘅講法就可以討論
但係而家咁多人圖文並茂去證明電話同相機嘅質素根本無可比性嘅時候
佢依然 唔知 唔聽 唔睇 唔識 唔關我事
同阿叻無分別

我當佢真係真心覺得無分別

係呀 其實大把人都分唔出
快餐店同高級餐廳
拆聲音響同靚聲音響
錢七同跑車
電話相機同專業相機
超市紅酒同貴價紅酒

木耳 木眼 木鼻 木口

其實都唔緊要
無知唔係罪
只不過衝出黎比人恥笑
就自己攞嚟賤
可能係相機開發部
日日都想研發一部大底細機出嚟
真,又呢樣又嗰樣咁多專業名詞
啲女根本who fucking cares

樓主個題目根本就係在於科技進步vs日常生活角度裏面探討

班毒撚喺度死拗啲數值 blah blah blah

係,我都知靚好多,上網YouTube搜尋都大把片

唔使咁激動起晒鋼
底大過部機
用緊14pro max都係為左佢鏡頭
上個月買左2部相機玩下
之後後悔冇買早啲享受
有冇音響blind test片嚟睇下
紀錄生活其實好值得買相機
又清又靚 幾年後睇都好高清唔會過時
手機放大點都好朦

唔好理係咪post ig
其實生活有好多野唔係淨係post上ig俾人睇

如果過幾年冇人用ig呢?係咪你就唔會影相?
你知靚好多姐
樓豬唔知丫嘛
佢死都要話要flagship camera同電話睇落冇分別咪嘈足咁多版

鬼唔知電話輕便 一拎出嚟影得
兩秒send到上social media咩
樓主成手機鏡
比人話手機都影得好過佢
依家上嚟圍爐
買完諗住係fd子面前威威,點知唔識用鳩影完俾人串用電話都影得靚過你,上黎圍爐掛
iphone影到有兩pat光好型喎,秒哂d旗艦啦
唔係影完相放唔放大
係講緊zoom近
手機做唔到相機嗰種光學zoom in
平時手機所謂zoom in其實只係crop走唔想要嘅部分
完全係自曝其短,呃冇乜影相嘅人
感光就係相機嘅核心,唔比核心比外觀?
感光係第一個可以決定你張相質素嘅條件,同一枝鏡感光唔同影出嚟都已經唔同

正因為手機同專業相機嘅感光有呢種先天性條件,所以手機真係永遠冇可能追得上相機,除非你整部手機好似相機咁大部
Hello Joseph heung
佢以為部電話寫住15mm超廣角 特大1.8光圈
就信以為真反問d人點解要用相機
原來只係等效15mm 同入光量等同1.8光圈
iso仲要係幾百之後就唔可用
咁都可以話無分別
長焦距取代唔到
我一向真名上TG
真AC去帝吧開火
尋日先俾FB封咗
又要馬兒好......
你見2022年都重有人話電話相機成億像素好勁呀!相機得個4千萬收皮啦!就知幾多on9啦
所以咪話用感光黎比較手機係超越唔到傳統相機 但係光學有物理先天優勢同樣有好多限制,例如畫質、吸光,係同鏡頭體積重量成正比,呢樣野基本上係冇解,所以你要質素就要犧牲體力同埋換鏡、setting時間等等
我十幾年前初初接觸單反都同你一樣諗法,但智能手機近呢幾年演算法明顯提升之後,事實上係有啲位好屈機,尤其低光環境下表現,你可以話呢啲AI tune相、假淺景深呢啲根本唔係傳統物理意義上既「相機」,但我覺得如果科技再發展落去,係咪有機會進步到放大唔聞相之下用肉眼分辨唔到同相機分別? 真係唔敢講
其實我要求只係pan記ZS220呢一類型既機啫…..
又唔係極端到想要入褲袋size 但用full frame sensor

越嚟越少呢類機,長焦機仔就算繼續出都係1/2.3
唔用1吋sensor用1/1.7都得掛
真係諗過買部手機頂替就算
但暫時都好似無乜款可以完美取代
淨係睇吓依家啲手機個鏡頭越來越大,越來越多
因為就演算法再強,都冇辦法突破物理限制

而家手機鏡頭唔會剩係得一塊鏡片,而係有幾塊鏡片做光學修正
手機咁叻,你用手機打雀囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞