其實手機拍攝係咪已經好大程度咁取代左相機?

260 回覆
59 Like 247 Dislike
但普遍d 人po ig 好中意呢d 味精淺景深
有美顏呀媽自拍都靚靚就已經係最好嘅相機, 仲要即刻可以分享畀啲姨媽姑姐, 佢開心時我又唔駛煩用相機影完要過相要執相又要縮細檔案size先send畀呀媽, 直情要感激手機拍攝嘅偉大

手機係好大程度取代左相機,因為係必需品、人人都有、使用又方便、仲可以自動tune相、一般大眾唔需要學大約識得用,令到大家都唔會額外洗錢買相機

但係手機始終做唔到相機嗰種多重鏡片疊加嘅光學效果,只可以電子模擬出相機嘅效果,有物理限制,例如相機鏡頭可以Zoom in到好遠,手機鏡頭就好難做到。另外相機嘅sensor可以capture更加多細節/影.RAW檔,影完之後放入Lightroom之類嘅程式做後期tune到去自己鍾意嘅畫面/光暗
手機ai都好勁,日落時光陰反差唔大都處理得唔錯。
fb某大攝景group,好多人用相機影日落,執完出嚟個效果到炒晒車。
負10度以下d手機死曬,相機仲頂到
平心而論,話差唔多個啲,係你地冇要求
就算今日影得最靚既手機,就算同十年前出產既相機仍然比唔上

當然我講既係大機,唔係低階傻瓜機

如果你話3000蚊級別既傻瓜機,大致上同意係可以用手機取代
手機個dynamic range廢到
拉光暗位少少就爆晒光
已經講緊用iPhone 14 pro
你試下用電話打雀
手機影太陽無光點綠點同影到星星光圈再講
講黎講去都係感光元件大細差別 如果用呢個黎做標準,手機鏡頭永遠都無可能追上單反
事實上我覺得對於絕大多數人(非搵食人士)十年前單反一定無依家手機好用甚至「靚」,手機自從有演算修正,係低光環境影日常相片既優勢係單反望塵莫及,慳返換鏡、落腳、setting、執相時間,一拎出黎就影唔使煩
樓主邏輯係咪大飛好大程度取締貨輪?
手機影相最大問題係焦距短
影乜都係一塊平面咁 冇前冇後
根本就係Ultrawide鏡crop一格仔出黎
AI blur又blur得假

唔講Full frame 機
1吋sensor機仔影嘅相都好過iphone一截

純紀錄, 冇要求, 影下story用手機係ok
但對攝影有少少要求就唔得
手機拍攝只係取代到以前1/2.3" 個d zoom機仔
好正
對攝影零認知 但相機影相靚太多 完全無得比
咁你結婚相用iphone 影囉
因為sensor大細同鏡頭光學物理真係差好遠囉,樓上都有條youtube
電話既演算法,假景深,亂L咁黎既HDR我就接受唔到
理論上取代唔到
但係實際上大多數人要影相都係用手機
日常生活上
便利性>影像質素
其實係
因為方便同輕
大部分人無需求專業拍攝咪隨手拎出嚟影相打下卡
情況好似手機睇片取代電視
手機遊戲取代遊戲機

但手機綁死相機其實係為加價
點解啲新電話咁貴 就係貴係個無需求嘅鏡頭

如果想影靚相建議買部好相機
素質差好遠
家家有求, 出引戰PO 好無謂
電話zoom埋去真係好蒙
呢樣野同相機仲有差距
而家6A係平價手機攝影王
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞