其實手機拍攝係咪已經好大程度咁取代左相機?

260 回覆
59 Like 247 Dislike
長鏡頭影出黎個效果都未做到
除左便攜方便記錄 取代DC還可以
同現代m43/apsc/ff 畫質差十萬九千里
只有無知先會用黎比較
個景深爭好遠
係用大機影完再喺app到執一執先放上IG
講呢句證明自己冇相機
平時睇相得幾秒 唔得閑放大 所以手機同相機嘅差距係咪已經唔重要?
根本兩樣唔同嘅嘢
就算相機即時過相細過1MB都好易分得出個分別
靚好多 色都唔同
你岩
點解我果部唔覺有

3星中階機
笑死
相機係拎嚟扮下野食下女姐
你用手機約女出嚟影 邊個出
你用IG 係為左show 比人睇你識用相機硬件 ???

唔係下掛。。。。。
咪玩啦,顏色/立體感屌打手機啦!

手機: 顏色有啲假,Ai over tune。但完全係痴底相嚟,影人有一種PS感覺咁。曝光一味HDR。

相機:真光學,立體感完全唔同。顏色好好多。曝光氛圍點都好過手機。

不過我唔抗拒手機作為平時可以就咁影。畢竟工具方便到人。
所以樓主唔係好認識攝影基本功
依家有冇手機做到 後簾閃燈,長時間曝光?
背光唔打燈
Iphone又真係贏任何相機
我諗日後手機攝影最大改變就係AI取代埋實物
而家就叫AI去大約演算一件野例如個天係點,再用N張圖去補Dynamic range/noise個問題

但我講果隻就係直頭模擬埋果舊野出黎
而家手機最輸蝕係tele果段唔夠光學相機鏡頭比
咁日後咪zoom到某一個位,就直頭用AI"畫"果舊野出黎,咁就無左數碼zoom既問題
例如zoom到tele果時估到係個蘋果,佢就AI"畫"個蘋果出黎

聽落好似唔叫攝影
但其實個手機走勢正正就係咁行緊(類似而家手機影個天咁)
同埋而家新世代既"攝影"人又好,被攝既人又好
對於"記錄真實"依樣野己經多左好多人唔care
好似d女唔開美顏就認唔到自己,仲屌9你用相機影得咁差
影相既更加多古靈精怪野加落去
專業相機,講緊dynamic range
呢啲手機係比唔到
手機ai都好勁,日落時光陰反差大都處理得唔錯。
fb某大攝景group,好多人用相機影日落,執完出嚟個效果到炒晒車。

巴打講出左我心聲
On9 本身個filter都差好遠啦…
係,有AI修圖,P圖攝影師都好快會收皮。
其實睇得出
相機有時攞唔到手機既角度
一睇就知手機影出來
鏡頭呢

APSC機都影得好撚靚,都係手機比唔到
咪玩

所謂贏其他相機係唔公平既講法
Iphone係曝光幾秒之後自動tune埋比你

相機影raw, 之後推返上去一定靚過iPhone

其實你咁講都知你唔係影相
試下叫攝影師用iphone幫佢地影結婚相
佢地實收晒皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞