其實手機拍攝係咪已經好大程度咁取代左相機?

260 回覆
59 Like 247 Dislike
我就接受唔到 放大少少都唔掂
完全冇detail
啲人影食物用人像 隻玻璃杯都blur埋就想笑
菲林冇
唔係搵食 唔係專業興趣
打下卡 就夠
睇過啲手機vs相機既片 手機靚好多添
大部份傻瓜機喺感光、焦距、成像就快畀手提電話追平
甚至已經有1吋感光嘅手提電話...

焦距嚟講大部份機都係得100之內,DC就算有200或以上,成像其實唔係太好

唯一贏嘅,可能就係連拍功能/相機嘅體驗咁
黑白負片可以over 10級
彩色有5級
電話有無限可能性光學反而有限制
鏡頭壓縮感,光學成像質素,紫邊,distortion 手機應該未取代到?
商用/夜景相,專業相機不可取代。
遲啲
你不如話遲啲 電話加埋135 cmos
我有14pro max
同Sony a74

完全唔會用電話拍片
唔入流
拍片又第2樣野
拍電影果個唔通又同你講唔會用a74 唔入流咩
手機當sensor size大咗, 想keep等效焦距不變=鏡頭自身焦距長咗
而焦距愈長想整大光圈需要嘅體積愈大
手機郁啲就塞到f0.95佢哋唔使整個nightmode出嚟計數啦

另外執相嘅嘢快有快執 慢有慢執
普通人自用純紀錄吓生活的確冇必要買部相機

但對於影相人嚟講, 日常打卡相唔打算細執嘅話
wifi過相入LR笠個preset都係幾分鐘嘅事
電話拍片想靚主要係要用多好多架餐
本末倒置姐 而且color grading都麻鳩煩

實際上就算畀部fx3
我都冇信心條片好過Pro嗰班用電話影
我見追星d人個個都用長鏡影
巴膠個d又係用長鏡影
其實睇落應該同手機差好遠?
電話既zoom=得啖笑
演唱會仲要咁低光
影出黎
同埋長焦既壓縮感
電話做唔到
所以有部分相 你會發覺用電話係點影都影唔到一樣感覺
有咩好討論

從來都係用家自己覺得夠唔夠用嘅問題

有人覺得用電話都夠
咪由佢用電話影
無必要說服佢或者改變佢去認為要用相機先得
問題係相機又要執相又要盛
過相落電話又麻煩
其實相機真係無乜利用價值
你話d妹妹執一執就post ig就証明你冇咩女性朋友
而家d女自拍同一個pose閒閒地影幾百張,send俾我叫我揀我都睇唔出有咩分別
執相佢地閒閒地成粒鐘執一張,連格甩底紋都要執埋,detail既程度係你想像唔到
點會無分別 始終相機影相靚好多
都唔係成場都咁低光嘅
普通ff機已經 有明顯差別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞