其實手機拍攝係咪已經好大程度咁取代左相機?

260 回覆
59 Like 247 Dislike
你講得演算修正 姐係大執過啦
你真係唔識架喎

或者冇品味
手機演算法提升左,相機嘅演算法一樣有提升
例如依家好多鏡頭愈出愈細,就係因為len distortion比以前大好多,靠相機嘅cpu做演算法correct len distortion

問題係相機有冇跟上時代步伐,比用家簡單咁用演算法執相
依樣olympus 其實做得幾好, livecomp即時疊相實時睇結果
但成間廠市場反應唔理想, 細底係原罪
m43打手
建議扔左佢
用嚟set場景燈光個budget仲貴過部電話
實頂得住㗎
手機100%聞相已經輸晒, 不過PO上IG 縮晒圖, 已經無咩分別
手機ultrawide完全係得啖笑
咪撚教精啲傻鳩啦
相機啲野已經唔係平,有時仲要缺貨
難得有人肯幫手唱淡
果d邊使駛set
直接自然光
最多加隻LED
都唔係
唔同焦距做既效果已經 做唔到
https://instagram.com/yuriaphoto
呢個日本人用135mm1.8影
長焦距係得相機做到
識影相 用手機影到可以好靚
手機一日做唔到焦距帶黎既效果
一日都只會用黎upload Ig打卡
你問下自己你結婚會唔會叫個攝影師用iPhone影相 就答到自己
原來呢啲叫做好
唔怪得會話手機可以取代相機
唔放大都覺得矇
仲要第二張啲光 做乜春
你問下自己你結婚會唔會叫個攝影師用iPhone影相 就答到自己
手機幾靚都只係放上Ig 打卡用
放大少少都搞唔惦
而影相仲有低光 長焦距 背光 等等既野可以玩
你都識講頂得住
見到大場面再講
結婚相 轉用iPhone影再講啦
可唔可以井多少少🤏
取代到傻瓜機,手機個方向就係target 㩒個制就影到相,咩都唔使煩嘅人
講緊iphone
同埋場場都室外排咩
室外好難控制
冇光學變焦is a joke
依家班文青興DC仔
深水埗啲垃二手相機檔大把人買
要黎打雀?IG打卡駛撚放咁大影咩
S23 Ultra 影相已經屌打 iPhone 14 Pro Max ?
https://lih.kg/3301729
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞