其實手機拍攝係咪已經好大程度咁取代左相機?

260 回覆
59 Like 247 Dislike
d相無構圖無光影咪用少見就新奇既影法
最簡單就係淺景深+非現實顏色
常見既咪hit過一時既ig橙撞青
同而家唔知乜撚野out晒fo叫有feel既相
工作需要想買部長焦距相機,越來越難搵
部部個底都仲係1/2.3,點用
其實同耳機一樣
無線耳機市佔率遠超有線耳機
但唔代表無線耳機音質會好過有線
真係音樂人同發燒友一樣會選擇有線耳機
所以好睇所謂取代到底係咩意思
樓主完全冇定義過根本正反都冇錯
on9根本正常無人會放到咁大
鋭利度,少雜訊,色彩,tonality,各方面都完勝,但只係比較緊jpeg,如果比較埋Raw執相後製空間,點止贏幾百個level,所有手機都收晒皮啦!比較!
方便同重量都輸鳩晒
講真
呢刻做唔到
遲啲一定做到

科技取代技術
高級科技取代普通科技
拍下廣告片都得既

起碼都A7s 系列
唔係話咩,不過啲人像攝影group啲人成日打大燈落個model到,之後覺得自己影得好靚
其實好俗好老土,尷尬到

唔通影景又打燈呀?買支大球場用個啲燈射出維港比你影好冇?
有眼疾先分唔到
底者你係啲會話食大快活同食米芝連冇分別個類人
影人打燈真係基本嘢
冇人叫你打到光晒,好多你以為好暗好有mood果啲都係靠打燈

你講得出呢啲,真係唔怪得人叫你用iphone好過
on9仔正常人睇相會唔會放咁大黎比較雜訊同細節位?

sony canon nikon呢d皮幾野一個body,high end要五皮
出埋d鏡頭支支咁撚大支又成皮一支,大撚過部電話咁多

全部都係on9仔黎
你睇唔到係你唔正常啫on9仔。我send完相俾人睇,佢哋問我:「嘩好sharp喎,用咩手機影㗎?」我答:「梗係用相機影㗎啦!」佢哋話:「咁唔怪之得啦,用手機mon睇都睇到分別,真係sharp 啲唔同啲!」

你有白內障嘅就做吓手術啦on9仔
https://youtu.be/mhULkSIyp-w

首先唔好屌人哋講普通話先,我搵唔到一條片係講用廣東話,解釋到點解手機同相機影相唔同嘅地方

有啲人標題黨就話好似冇乜關係

佢嗰條片其實係講相機鏡頭點解咁貴
只要睇落去就明白,手機點解咁細可以做到唔會輸比普通相機嘅畫質,原因就係用演算法去計算

睇晒成個post真係好少人講「演算法」呢個問題
同班智障講理論......
分別一定有,睇你自己需求。

個人興趣,睇唔出分別,自己覺得靚,咪用手機囉。
又無人要買你啲相你話工作需要,就另計。
鏡頭光學同ai前面有講,不過俾人一句on9邊有人會放大就總結左
重點講distoration chromatic aberration coating呢d

呢d月經post講到最尾咪又係唔識唔知唔想理解,總之相機咁大舊on99 電話屌打囉
用電話就滿足其實福氣黎
唔使爭喇兩樣都有人做
我覺得手機好平面,畫面好假
十幾年前600萬像傻瓜機都屌打目前最新旗艦電話
Siuber都去到目的地
唔需要Uber了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞