做緊英國老師 今日大罷工 你問我答

419 回覆
439 Like 47 Dislike
I also work in london. 20ish pounds just affords london living expenses, but 20ish is not bad in uk already. International city, crap paid.
去到人哋國家就做好自己本分咪搞事啦
無香港牌啊
有比人試過笑口音 但個學生即刻比人送出校 exclude左幾日先可以再返
點先做到??
Hku grad 讀垃圾科
Ive仔,得唔得
講多啲
我未做過
ching 加油!
Covid同烏克蘭戰爭影響太大
我唔係叻人來的
只係computing teacher係shortage only
只要做好planning好多人都有好前途
好似鐵路司機around10年前唔算太高的
不過strike得多就加得多
唔肯定不過 聽同事講㗎咋
Railway freelance maintenance
Christmas day可以去到£1000一日
當佢triple pay
即係單日工資可以去到300鎊
司機/maintenance full time好多都係50k up
罷佢老母咩
唔肯罷工就頂住metro車門
慢駛頂住唔俾其他人入停車場
我新入職point1 扣曬所有税啊NI個啲 大概有2萬頭港紙
自己一支公係London生活都ok 不過其他老師要照顧小朋友就唔太夠
可以睇以下pay scale
https://neu.org.uk/pay-scales?source_campaign=%7Bpayscale%7D&gclid=EAIaIQobChMI_obD6Kb0_AIVWu3tCh2_EgPEEAAYASAAEgIm2PD_BwE
英國個inflation咁樣仲要再加人工 加幾多息先夠
有啲唔合理喎 巴打可以send email問下管間學校嘅local council
咁樣要收錢仲要咁貴 間學校應該會比人狂投訴
我個 posting 唔算太辛苦
總之就 underpaid
所以今日跟PCS一齊strike
係咪好似香港咁每年跳point?
大約要幾多年經驗先升到upper/leading ?
在英

之前你開的post曾留言

在英國如果打政府工,包括政府學校可以由顧用你的人替你申請退回 申請bno5+1當中國民保健費 兼職都可以
好彩無啲同事幾照顧我
打份藍領工無乜壓力其實都無壞
職業無分貴賤
巴打講得好好
做多啲義工都係影響緊個社會
Bachelor讀information management
PGCE唔算難入啊 但最好要有教育相關經驗
呢邊好興自己申請去某間學校做volunteer先 咁樣會容易申請好多
巴打係張五常粉絲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞