睇咗Netflix百人體能挑戰就知男女永遠係唔平等

427 回覆
1232 Like 37 Dislike
人地話用mma既模式姐 無話同你打足3round 5分鐘wor本身個game就係最後幾秒搶波架啦
雖然係咁
但都好佩服個女拳手
勁高防
但埋夠膽攻
你講嗰啲嘢上面兩樣運動包晒
男人和女人除了生理構造上的不同,體能上是否也存在著差異?日本國家女足隊和靜岡學園男高中生進行了一場友誼賽,沒想到整場慘遭「血腥屠殺」,幾乎是完全不同量級的對決,最終以0比12敗陣。教練高倉受訪時眼眶泛淚,直說近年來沒看過這麼慘烈的比賽。

友誼賽才進行25分鐘,國家女足隊就被踢進4球,教練指揮的聲音越來越弱;但男高中生並沒有因此放慢速度,持續攻城掠地,整場比賽下來,女足幾乎拿不到球權進攻。

女足隊先發受訪時透露,和這批男高生交手時驚訝發現,那完全不是女人能跟上的速度,和在美國的時候完全不同。但她也說,會吸取這次的教訓,成為經驗的一部分。
呢個關各國運動歷史多過身體
以前強國啱啱成立個時諗
點先可以係奧運威 點先可以係奧運「超英趕美」
所以眼光唔擺去俾歐美投資到爛嘅「大球」項目
好似足球 籃球呢啲
反而著眼去啲歐美冇咩人玩嘅「細球」或者細項目
體操呀 跳水呀 羽毛球呢啲
其實係mma 將佢平時炒熱氣氛嘅動作帶咗過嚟
所以先俾人一種討厭嘅感覺
不過節目組個規矩其實都好模糊
又話唔可以打對手 咁咁多肢體碰撞又點計
入面好多gym 佬其實都冇特別優勢
暫時睇就有個8次世界冠軍嘅gym 佬
真係叫做用到自身優勢去壓制對手
反而一遇上啲技術型對手
啲gym 佬們根本上冇對抗能力
正常情況為咗贏 點都係男揀女 強對弱去打
屌你老味成堆自信傻鳩 走去越世界挑戰
真係嗰份自大夠觀眾笑一世
歐美賓係冇人玩體操舉重?
體操其實係ncaa 重點項目?
知唔知個遊戲點先叫贏 拎到波先當贏
打到3分鐘完都冇粒波喺手嗰啲叫on9
除非你諗住用一分鐘加時賽去重新佈署
呢個我知
呢個係投放資源問題
但上面嗰位人兄講到亞洲人咁弱,美國求期搵啲人都贏啦
Olift 講求極短時間爆發力(1秒內),同重負荷能力,身體平衡 ,協調仲要配合埋身體能量系統回復能力
可能佢見識少 但基本上佢講嘅能力 Olift都包括咗
基礎力量唔係差太遠,技巧佔優
如果比賽係要平等
屌咁應該分埋人種、分埋睪丸酮呢啲先比賽啦

公平同平等係兩個概念嚟
但係獄長揀周杰倫
平權撚追求平權唔係同你9up話男女一樣,唔係話消除生理差異/限制
咁唔通叫個生理男人去餵母乳咩?

而係講緊喺無分生理差異嘅範疇上eg文員呢啲白領、醫生
even男仔叻理科, 女仔叻文科都係myth嚟, 唔係絕對
所以平權係講緊大家能力上都做到嘅事點解待遇不平等

而唔係追求男女喺生理上平等
不過200萬對佢地黎講
可能真係打緊場比賽
接幾個job都搵到
參加得呢類節目
都係for fun/想挑戰自己多啲
所以揀啲勁人or同自己差唔多實力嘅人黎挑機都講得通
反而揀啲明顯弱過自己嘅人黎贏
會驚影響自己聲譽
重睇咗自
連登仔識鳩呢啲咩 條仔插得袋出場都知自己贏硬 跪肚都頂哂龍啦 仲跪心口

btw 獄警都好慘 因為天生咁高大俾姐輪撳住嚟砌
跪心口
同做個動作叫人收聲先係d人憎佢既原因
尤其係叫人收聲個兩下
唔係單純佢打贏d人先唔鍾意佢
係!!有幾下勁近個欄
好驚佢地比人成個撻上個欄度
其實呢招要點破 冇諗過原來咁簡單既方式會令一個人失去活動能力
我覺格鬥佬對個女人個場, 佢俾人屌話佢壓住人地個肚同心口好無聊
又係條女揀個男人黎隻揪, 咁你要公平人地咪同你打囉
咁打得就預左係咁架啦, 嘈乜姐
又要打要唔俾人壓咁不如唔好玩啦
打獄警條友個樣成個周杰倫咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞