[航空]連登飛機膠討論區76

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
今日細風左應該清曬啦
CX遲啲大唔大機會開翻OKA
其實單純日本運豬 成田 羽田 大阪 福岡 4個spot 每個地方有一班都已經勁賺 但係maintenance就真係多左cost
但反正因航咁鍾意比舊機人 又睇唔透點解唔改幾部333比佢去日本運豬
LHR由航空公司自由分配,VS會分配去自己其他航線
羽田轉就唔駛CTS喇 直入AKJ HKD MMB都得
以前ANA班HND red eye雖然767 但轉機玩北海道好方便 又平
咁講真 因航買咗UO之後經濟都冇好過 未有呢啲大plan都好正常 最大機會睇下LA LB果堆long haul J 333會唔會大執變運豬比UO 反正long haul 333應該 phase out得最快
似logo E字個點隻藍
原來LAX 因航全77W頭等
我諗到個可能性係:
最舊果啲refurbish完無耐就夠鐘退,日日坐滿都唔知re唔return 到investment;
比啲十零歲嘅又變到自己更加唔夠regional機,更加要訂新機,訂得嚟不如順便幫因快訂埋好過
所以最決定性個位都係上面一路講嘅新regional機取態

假設真係用359 replace flat bed嘅33E/J 而佢哋改33P本身都要大執 咁不如將佢哋改比UO

但如果因航真係買78X或者339做 regional fleet 咁就可能同一張單分啲比因快

同埋UO用330係最即食 無論機頭定交機速度 港龍本身都有一堆可以試下請 巴士佬轉過去又快 廉航市場瞬息萬變 等新機可能已經比人食哂個market 用二手機就算唔啱用過多幾年都折哂舊劏得
有UO
因運有冇機會收因航啲A333就睇下因航有幾多部機係自家機,如果係租機因航一定退租多過轉俾因運,相反啲高齡A333可能轉俾因運玩埋最後幾年
因爲AirAsia X破產,市面上都唔少二手3-3-3 config A330系列(333同339都有)。韓國T-Way同VietJet都執咗來玩下medium haul
CX而家仲係沙漠啲773係咪唔會再返黎
差唔多全部今年內返嚟
岩岩開番一陣
咁快又縮
d 時間太西 YVR - SIN 7:25AM
明知大家都係鐘意坐red eye去亞洲
https://onemileatatime.com/news/singapore-airlines-axes-vancouver-flights/
7:25am 係SIN>YVR
YVR>SIN 係8:40am先岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞