[航空]連登飛機膠討論區76

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
NH860無啦啦俾咗air Japan做
聽聞hx開緊代
咁似呢2日 Auckland 飛JFK
飛左16個鐘又返去原地
截至2023年2月3日,各主要股東持有國泰航空公司之股份比例如下[52]:

太古集團 45%
中國國際航空 30%
卡達航空 9.99%
香港特別行政區政府 (以Aviation 2020 Limited名義持有[53]) 6.08%
其他股東 13.71%

我12月搭嗰時NH860已經係Air Japan
除咗請人方式唔同之外,NQ其實同ANA冇分別
仲係咪用767?
佢寫787
想問之後會唔會開關島直航?
同順序似乎無關,JL333同JL335都遲過10點先降落,應該係有申請到approval。似乎日航賭JL331應該趕得切10點前到,所以無申請到curfew waiver
787-9
NRT嗰班先767,呢班用789
點解無乜見人講先飛去福岡轉機再用Air Do外國人優惠飛北海道既,有乜drawback ?
因為aviation 2020 limited 係揸 preference shares 同warrants
Preference share 係債而唔係股權
Aviation 2020有權將佢持有嘅warrant 轉做ordinary shares, 如果係咁做就相等於6.08%國泰股權
馬累本島咁垃圾 廢城咁款想害死自己咩
咁如果係東京轉北海道呢?
搭快運係成田返香港 大部份人啲行李都delay
https://lih.kg/3312136

老母又重回斬行李日子
快運通常都玩盡㗎啦(A320neo188Y),唔意外。反而winglet 出面隻色咁似GBA,係咪包咗嘢乍
其實睇AirAsia、scoot、Jetstar好似亞洲LCC真係可以用中size 機,日本嘅話HND 果啲slot用787-9/10 運豬應該勁賺。但係玩埋long haul hybrid (類似Air Premia/ZIPAIR/遲啲Air Japan)飛澳洲果啲可能要多個config ,同一隻機啲legroom 可能會殺死好多人
差唔多啦,不過787原意係replace 767,但係實際上最細嘅787-8明顯大寸767-300,應該同冇咩人買嘅767-400ER差唔多,唔算真係replacement;A350比較似777 direct replacement ,787-10~A350-900~777-200,A350-1000就比777-300細少少,呢張相幾準下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞