(認真)仲有乜工作係絕對唔會被AI取代?

406 回覆
17 Like 207 Dislike
cyberpunk 世界
AI賭博
至少創意類行業應該好快會用少啲人

頂尖嘅技巧就取代唔到
但依家絕大部分人都速食
整圖執相剪片寫文已經有AI幫手
仲要係普通人都識用嘅程度
每樣識少少已經可以好快砌到啲行貨出嚟

反而廚師按摩師呢類要配合實體機械先做到嘅嘢可能會難啲取代
總統
政客
programmer可以replace
搞architecture 應該難
但遲早所有野都會replace
遲早問題
真係跟圖起就死咗
國家主席
係,就算做唔到都好,你個結果俾到對方感覺舒服,係好過做到但唔舒服
有冇聽過俾無限隻馬騮random咁打字最後都會打到沙士比亞出黎
係成本既問題,AI好難會取代太多真人行業,AI要保養 維修,更新,請人唔岩就炒換第2個,唔怕佢老
點解會覺得唔識呢
所以剩番藍領技工仲可以生存到:robotic技術遠未發展到可以取代到handyman,electrician,plumbers 呢類必需要人力做的implementation jobs。

就算有AI做哂設計,始終要有專業技工將design砌出來。維修上將來技工可以用AI tools迅速trace out 邊度要整同俾一系列建議,但選擇邊個solution 同落手整始終要人力去做。
的確做唔到12個鐘,因為AI可能半個鐘做完
舊舊長方形咁靚咩 人生鳩砌先砌到唔跌既奧妙 同埋成本同續航力一定貴過人手 所以咪唔取代
hardware 野都未必得
但software 野可以
一個係巴西你從來都無見過既人
大多數唔去現場睇既人其實無乜分別
所有要有創意先做得好既工 其實姐係大部分既工都取代唔到
成本貴呢
係,睇到呢個trend,身為software engineer,都慢慢轉型做藍領/hardware嘢。

https://youtu.be/f_70XO2iY_U
維修,裝修,服務永遠有需求,robotic技術短期內無法取代呢類型工作。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞