(認真)仲有乜工作係絕對唔會被AI取代?

406 回覆
17 Like 207 Dislike
田徑就咁睇人類可以跑得有幾快
妓女 鏡粉
兒子?
終於有人開呢個topic
早排先有D on9 講讀藥劑/護士會俾AI 取代, 心諗而家畫圖都AI
性工作者點會安全?
取代喎唔係幫手 即係你現場係唔需要醫生唔需要師傅 即係淨係一個機械人 而佢係有能力理解到你講野 而且做得到一個師傅做到既野 舉例你叫佢油油 佢係可以理解到油咩色 點油 油邊度 然後識得去買油買工具 返黎識做保護 識自己開油 遇到隨機野識執生 幫你起到貨 你同我講現今科技做得到?
講明先我係唔反對未來有朝一日會做到 而我想講既只係真係去到個一日 我地擔心緊既應該唔係份工會唔會被取代 分分鐘係人類存亡既問題
職業騙徒
其實講咩取唔取代到其實冇咩意思,你吹水就一定可以吹到咩都取代到,其實都係時間問題
不如講下咩先叫取代到,或者一份工作應唔應該比AI取代仲有意思
請問性工作者可以點比ai取代
低下階層嘅人力唔值錢,而呢班人會不斷生產人出嚟,有排你講嘅世代
啲嘢ai做哂人類以逸待勞唔好咩?成班柒頭奴性重到,又日日妄想ai統治人類
其實創作都係,只不過太多人將創作價值放係觀賞者果到黎討論
除非你只係係好表面靚唔靚咁去思考創作,唔係嘅話創作嘅價值AI係取代唔到
我明, 但你要知道好多 end user, 例如廣告咁樣, 其實AI 已經做到9成金主想要的效果
兒子
你其實係咪弱智? \
當所有野都係AI 取代你去做
咁AI 取代埋你身份地位甚至生存權利又有何不可?
音樂 藝術
歌手 樂手
整AI 既programmer
你同 google lambda 或者 OpenAI ChatGPT 傾過計就知AI 幾L變態。

你以為你識得多嘢咩?高學歷咩?見識廣闊咩?幾數快過人咩?

sorry.... 當你問AI問題嘅時候,就算係比較複雜嘅問題,甚至人性,心理問題。。。 AI都即時答到你。 答得仲好過市面上9成大學生。

不出100年,好多工種都會消失。人類對學歷嘅睇法亦都會改變。以後唔係考你背書,而係考你如何利用AI解決更加進階嘅問題🔥🔥🔥
Compliance
呢啲先最易取代喎
唔一定係100%完全取代晒
但ai可以令原本10個人做到嘅嘢變2個人搞得掂 變相收咗80%人嘅皮
成本問題啫
遲下一定有機械人可以做到同人極相似的軟硬度/濕度, 仲可以set 埋俾咩反應/噴唔噴汁
個問題只係多唔多人buy, 如果多受眾, 拉返低個cost, 其實過多十年廿年普及都應該得.
救生員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞