(認真)仲有乜工作係絕對唔會被AI取代?

406 回覆
17 Like 207 Dislike
而家連醫生律師都將會面對被AI取代危機
下個月美國就已經有AI律師上庭打官司

https://www.hk01.com/%E7%92%B0%E7%90%83%E8%B6%A3%E8%81%9E/857915/chatgpt-%E5%85%A8%E7%90%83%E9%A6%96%E4%BD%8D-ai%E6%A9%9F%E6%A2%B0%E4%BA%BA%E5%BE%8B%E5%B8%AB-%E5%B0%87%E9%96%8B%E5%B7%A5-ceo%E6%93%B2%E5%B7%A8%E6%AC%BE-%E4%B8%8B%E6%88%B0%E5%B8%96

醫生律師因為人工太貴所以真係好危險
除此之外,好多昔日我地以為無可能被AI取代既創意工業都面對被AI取代危機,例如畫師

其他基層工作更加唔駛講,司機有無人駕駛,收銀員有自助收銀機,而家香港有D餐廳用撚埋送餐機械人取代侍應

咁仲有乜工作係安全?
我暫時諗到咁多:

性工作者
殯儀
護理員
連登師
殯儀點解唔會

家屬考慮?

作家唔會掛

AI點寫到金庸咁
請問AI 點做Neck Tumour Dissection 12 個鍾
AI 點開醫生紙比你claim 保險?
整AI個個唔會被取代
殯儀業唔會容許AI取代班喃嘸佬
死人化妝果D更加無可能
手藝野?做手術煮嘢食剪頭髮裝修佬個啲 要有好精準既機器人先得 不過真係到左個一日 人類擔心緊既應該唔會係份工會唔會被取代
黎金庸黎講無意義
受AI影響最大既永遠都唔係最TOP果班
但依個世界有幾多金庸?

作家黎講 AI已經模仿到一d網絡小說、新聞報道、tweeter
依點已經夠好多小編/寫手失業
作文AI一早有 寫新聞已經好得
奇幻 科幻小說目前寫得出,不過內容好冇鋪排同羅輯
但係只要食得夠多資料就可以寫得出

另外係AI真係寫唔出金庸 不過係因為唔夠資料學寫武俠 唔係科技做唔到
地盤科文

唔同場同都應變到到
走黎走去
識同唔同人so so
屌人
雞?
但無人會睇內容無鋪排無邏輯嘅小說掛

而且AI識寫幽默感、愛情宜啲極度主觀嘅範疇?

最後,個AI都要由人類入資料,無新嘅嘢入去

日日翻炒舊作,讀者都唔賣帳啦
AI破地獄點睇
月經post
成本貴撚過請人
到你死咗都仲講緊AI取代行業
如果地盤工人變左AI
咁地盤科文有咩用
陪月
空姐
奶媽
大把都取代唔到
撈creative 度idea點取代?
連登9up師
其實無野取代唔到

人類發明ai最終目的就係自己乜都唔駛做

人命平撚過AI
$$$$$$$$$ 係首要考慮
咪撚final fantasy 幻想異世界

現實地盤工人真係就快收得皮
而家新公屋真係砌mic, 係大陸做好晒運落來, 唔係以前砌外牆嗰隻

落到來搵AI 安排點吊運, 我睇唔出係做唔到
香港工人求其都2000蚊工 (最頂個層計, 工人落袋就緊係無啦)
殯儀 - VR 破地獄、冥通虛擬銀行
職業運動員,此終係人同人之間嘅兢爭,AI點都取代唔到,唔通整個AI C朗去踢波咩
藍領,一定要人對人的servicing jobs。

各種上門維修,裝修,目前都要由人類親自上陣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞