(認真)仲有乜工作係絕對唔會被AI取代?

406 回覆
17 Like 207 Dislike
你知唔知e家machine learning 既原理?
今日先聽到句極有道理既說話,AI唔會取代到人,但識AI既人會取代你。

唔會冇左醫生,只會有一班識AI既人改變左醫生e個行業,效率會係以前百倍計

AI越來越強大,只要個個行業有咁既價值,就會有人研究相關AI應用
倉先最易取代
基本上咩位放咩貨唔會有太大變化,SET好路軌位置仲有效率過人做
講續航力更加冇可能差過人,唯一問題係成本未夠低,但技術再成熟D成本自然會越黎越低
到時就冇你班倉務員既事
國家主席
連汽車生產線都可以全自動,點解覺得物流倉唔可以?
一早半自動化好耐,睇下剩返落黎d工作值唔值搵AI做咁解
仲未計機械人續航力一定好過人
人有太多因素影響到佢休息狀態,冇咁精神又影響效率
AI只要叉好電保養好機件就搞掂
企街
programmer遲早收皮趁早轉行
上面好多IT狗
AI識揼code既話programmer應該直接俾人炒晒
人類半年先起到貨既project經AI手隨時一星期甚至更快
專業5毛
寫ai嗰班人
It狗掛
仲要返工點會係贏家
Onlyfans班電子雞電子鴨
AV 女優
演員
人類專心享受同被圈養
做高官班躝癱
而家已經有虛擬youtuber
just a matter of time
老實講要計咪清潔工人
因為清潔工人工太平ai取代唔到
唔會,只會變成只有識AI既人先可以做developer
你有冇用過 ChatGPT? AI 已經識得按照人性化指示揼簡單嘅script

而家只係初步AI... 20年後AI直頭做埋junior progrommer嗰份工添呀
Technician ? 睇場人員?
AI 同機械好撚勁但硬係會出事喺啲好怪嘅位
例如啲關節 Jam 住咗,某隻臂又卡住咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞