LIHKG箍牙集中討論區 50

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
我要有指甲先除到, 但除得多指甲都崩埋, 崩咗又變得好難除箍
我係男仔唔鍾意留指甲 仲難除
雖然我係女, 但其實我本身唔留指甲的, 我見到有白色就鍾意剪咗佢
為箍牙先勉強留長手指公同食指少少
想問大家啲Chewie邊度買
利申 第一個箍 頭5日已經咬膠咗
貴L到
睇嚟我都要咁留箍牙真係好麻煩
原來我個間牙醫係咁好每次覆診都比兩粒新嘅我
其實就咁用手指用力壓幾幾下咪得,作用一樣
想問箍Damon 嘅大家幾耐覆診一次?我對上嗰次隔11個星期,下次隔成12個星期….覺得進度好慢……
我果到免費攞 原來已經算係咁
啱啱睇完牙模,想問大家幾個問題
醫生話本身棚牙好齊,剩係有嘴突同深咬問題
要剝4隻牙然後成棚牙向後郁,睇模擬效果都收到幾多入去

咁佢就話要箍隱適美,第一階段要戴35副要戴大約年半,可以改善8至9成,然後第二階段做調整需要戴多年半,預計總共要箍3年左右

想問下大家,嘴突箍隱適美大約幾耐先收哂棚牙入去/明顯改善同埋之後係咪真係要用咁長時間做調整?
另外想問下通常箍完個效果同佢模擬效果差得遠唔遠

好驚箍完仲係嘴突
十年前箍過
近排門牙後面個定位器斷咗又有番條罅唔知點好
唔想搵番以前個醫生 食水好深
好少見嘴突做隱適美
啱啱開始箍要去旅行,有冇人去旅行嗰幾日日頭會唔戴?會唔會好大影響
磨牙得唔得
你箍左幾耐 醫生貴姓?
嘴突同deep bite建議唔好試隱適美,好容易浪費咗剝四隻牙嘅空位,又要嘥錢箍多次牙。細個唔識嘢比阿媽求其水咗去一間箍完勁後悔,到大個做足功課幫襯專科先勉強救得返

我諗你都想喺唔做正顎嘅前提下,前牙後退幾多得幾多。以個人經驗傳統鋼箍加骨釘係最用盡到你剝完牙嘅空間,亦收得好入。(唔知依家med tech有無再好啲嘅治療方法,有錯請指正

呢個台灣牙醫有follow開,應該係你嘅case(4:00開始)
https://youtu.be/Z3e-BeHKAqA
想問下如果想解決gummy smile 問題(我用盡力笑都幾嚴重)箍牙加打骨釘幫助大唔大
另外想問可以點搵到邊個專科醫生係有做打骨釘?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞