LIHKG箍牙集中討論區 50

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
仲以為拉橡筋都要半年,咁兩三個月都ok啊 thankss
有冇人箍緊銅鑼灣蔣俊仁醫生?
啱啱開始戴隱適美 第二副箍
total 有74副箍
有冇人試過震震機? 係咪真係可以加快箍牙進度?
每個牙醫啲判斷都唔同
我係開哂上半啲牙縫
然後而家個個就話唔洗開咁闊同唔洗開咁多
而家都唔知拉唔拉得番嚟
我已經箍左兩年幾最近準備緊拆箍但醫生話我牙肉有啲腫到時拆應該會好痛。想問吓有冇人知有咩方法去腫?平時已經有正常清潔用下牙線。
咁多位ching 有冇非專科既箍牙推介
追咗好多po都唔知去邊度箍好
唔該晒 睇陳嗰陣完全唔記得問
而家轉咗去鄧度剝 未睇醫生暫時報13000左右 剝完之後返嚟再報告
鄧手勢幾好的 唔洗太擔心
剝完隔一個禮拜左右就可以痴粒粒同上箍
記得預時間book陳!我嗰陣等咗2 3個禮拜
Btw上箍前記得食好啲小妹已食3日粥
個人覺得都幾大分別喎
明顯靚咗好多
想同大家些牙下
我箍咗20個月啦 上次覆診時醫生話大概3-4個月就可以拆箍 依㗎仲有少少角度要再調節一下
回望返之前箍牙既日子 感覺時間過得好快 睇返一開始上箍既相咀突突 但到依㗎已經係e line 啦
希望到時拆箍會見到一排靚牙啦 好期待會有微笑曲線
希望絲打拆箍share對比圖
每次覆診都會痛到只想食流質野但個人經驗多數痛3日左右
箍牙中途咬合未正常,所以好難咬斷野,出街食飯我會帶埋剪刀剪碎食物,堅果類儘量唔好食,好易整甩鐵粒
最難進食top 1我覺得係金菇
TW 黃彩欣🙏🏻
佢話我個case唔洗落骨釘就冇落到
感覺處理咬合 整齊問題都ok
但我箍完就感覺佢唔太care箍後外觀/盡量改善面形
5年前箍完 一直冇帶固定器
依家門牙又哨哨地
想再箍多次
有冇人試過箍第二次?
真係今晚食好啲 準備聽日冇啖好食
有冇啲咩係易食啲
除咗豆腐同蒸水蛋
我箍牙前後飲食習慣都無咩大分別,只要剪碎啲食物都可以每餐啖啖肉
不過有啲野會外賣返屋企先選擇食,食完攝得太多渣可以即刻刷牙,例如漢堡包
如果有墊高啲牙食麵都係比較辛苦,少咗煮麵
突然醒起一樣好野,三文魚扒
上星期上完,第一日冇乜野照食野,
第二第三日先開始嚟料,再過兩三日就慣
話說戴左四個月隱適美,咁本身有剝牙,上下排都有剝,最近發現佢個design 係先收下排個牙窿,再收上排,搞到感覺上呢四個月上排係零進步。

其實點解佢要咁design ,一齊收唔會快d 咩

純粹好奇問下
巴打都係傳統箍?
有冇影響講嘢
講野冇問題,可能個個忍受能力唔同
驚磨損仲好,同埋唔好食熱氣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞