LIHKG箍牙集中討論區 50

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
我生左2粒飛滋用左隻消炎漱口水幾日,點知敏感都冇埋,好見效,
今日食雪條飲啤酒都冇咁大反應,起碼冇影響到食野先
試下先 thanks ching
想問
啱啱刷完牙發現上排大牙有粒托糟甩左⋯
聽日會即刻打電話約醫生整
但想知會唔會好大影響?洗唔洗成排牙整過?
甩咗粒粒依啲小事嚟唔洗咁擔心
不過之後要留意係咪成日甩因為甩得多可能係你牙醫問題(前題你有就住嚟食嘢/清潔)
謝謝
唔記得講埋
甩咗粒粒淨係黐返嗰粒就得,唔需要成排再整過的
哈哈,唔該晒你
正常佢會唔會要收錢?定係都係視乎牙醫收費?
正常就唔收錢嘅
不過聽過有台灣嘅話牙醫分享過有啲牙醫真係會收返錢,所以你要問下
求屌醒
Plan緊出年年初影婚紗相&結婚
但我一直好介意自己排牙想搞搞佢
主要係哨牙+其中一隻門牙零舍凸咗出嚟
平時少見到自己側面
唔照xray都唔覺啲牙哨得咁勁
主要都係介意隻門牙
已經3字頭所以都係諗住隱適美唔好咁樣衰

睇過2間牙醫
一間就話做隱適美lite
佢話磨牙縫可以推番隻門牙入去
不過解決唔到哨牙問題
總共14-28個箍,每星期換一副,3萬蚊
計過數應該啱啱好趕得切年底箍完

另一間就話一係隱適美go,都係磨牙縫
20-26個箍,每2星期換一副,2萬8
如果想解決埋哨牙就要做full剝4隻4號牙
80-100個箍,每2星期換一副,6-8萬

洗3萬蚊淨係搞掂隻門牙係咪好晒錢?
我都知做全套最好
但係剝牙會唔會個窿有排都合唔埋?
驚趕唔切婚期
+1 有無人最近箍?
想知傳統鐵箍大嘅幾錢
打去問啦 60k 以上
Ching做緊?會唔會好難Book?
同埋可以分幾多期
唔知 打去問
唔晒做緊 專科起嘛60k up 係公價
+1 想知
上箍頭一兩個月通常都係箍齊排牙先
所以同牙醫講改善埋嘴凸應該ok 的
建議你下次覆診就問返醫生
但收嘴凸有機會要剝牙
咁箍牙時間長咗收費理論上都會貴啲
大家有冇話去邊度漂牙?大約幾錢?
拆cool冇耐覺得自己d牙好黃好核突
想問下大家上箍/調整個一個禮拜牙齒酸軟 係咪唔會用牙線?啱啱加入箍牙世界 用咗幾隻牙開始頂唔順 好驚啲牙會甩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞