LIHKG箍牙集中討論區 50

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
真 如果牙齊但係嘴突 箍隱式美真係好浪費時間 效果唔大又要剝牙 寧願快快手兩年箍傳統打骨釘 將個效果做到最好
但隱適美只要可以推返棚牙入去收返哂剝牙條牙縫,唔係都改善到嘴突咩
我個醫生話我個case隱適美會快過傳統牙箍,同埋唔算超級嘴突唔駛落骨釘,加埋隱適美真係方便好多 搞到好掙扎

另外搭單一問 有冇邊個專科醫生會易啲約到做consult/冇咁多客
我宜家呢個普通科前後用咗2個月去咗3次先比到方案我真係好漫長
係可以改善到
但分別在於改善到幾多
例如落左骨釘同唔落骨釘已經爭好遠
我覺得你可以consult下多幾個專科醫生再決定

我係喺普通科李x嘉度做 但佢可以落骨釘
之前亦consult過幾個專科醫生
全部都係見面第一次就俾方案架喎

一箍就箍幾年
Consult多幾個先啦
開咗個tg group 想交流下箍牙心得
https://t.me/+UUjahl4fdTNjZmQ9
幫助大
多數專科都會落骨釘
過程其實係咪同一般箍牙分別唔大?
早排睇左專科

就快32歲,牙唔算唔齊,但有深咬問題,接近睇唔到哂下排牙,但冇嘴突問題,上排虎牙隔離有條2mm縫,為左對齊中線要打兩粒骨釘對角咁拉返

本身想做隱形,醫生話有啲複雜,用隱形都有機會要轉返傳统

傳統65k,1.5-2年
隱形73k 2.5-3年
骨釘打兩粒,2.5k/粒
剝兩隻智障牙7.5k-9k,一隻完全未出,一隻出哂擋住1/4

想問下金屬係咪真係好難受
同埋個價算唔算合理?
有冇同類深咬個案嘅巴絲可以分享
箍緊invisalign 本身箍到最後1/3 點知前幾套開始大牙位唔係幾貼 最後直頭fit唔到 今日覆診話要重新掃過曬啲套仲要比醫生話我戴得唔夠鐘唔夠勤力咬chewie自問每日戴足20個鐘 每次都有咬5分鐘架好唔開心又要等多6個星期先有新套想知有冇人都係戴戴下要重新scan過曬
鳩噏當秘笈
骨釘無撚敵咁款
講多啲點冇用法?
有冇巴絲可以介紹 油尖旺區
有咩牙醫好
平時洗下牙
箍緊鋼差唔多半年,剝左上面2隻小𦥑齒,上次覆診話要係後面打2粒骨釘用黎拉前面d牙,如果淨係靠後牙拉前牙d位會唔夠用 打骨釘好似好恐怖咁,係唔係又會食唔到野
睇你打咩骨釘
係上箍頭幾日會痛 之後都無咩感覺
最煩係清潔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞