LIHKG箍牙集中討論區 50

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
想試下隱適美擴弓 但本身剝左牙唔知有冇條件擴
同埋又要洗多幾萬 仲諗緊
有冇人試過箍箍下要杜牙根?會唔會對箍牙療程有影響?
有冇人遇到過食麵類覺得好似咬唔碎d麵咁 即係成啖麵已經係個口入面 但好似趙唔太到d麵令佢碎咁
利申 傳統款 箍到尾聲 如果照plan計就快可以拆
如果我冇理解錯你內傾情況既話你可以睇睇

我都箍箍下上排門牙內傾左 醫生幫我加左嚿野頂返d唔牙腳入去 變相將露出而內傾既部分移返出黎
你可以幻想成一般開關燈既啪制 關左燈既燈制係上面突起下面收左入去(內傾既情況)醫生幫我加個嚿野就想幫我好似燈制關燈既原理咁 將突起個到推入去 令下面內傾既位飛返出黎
你可以覆診個陣同醫生提一提出你覺得有呢種情況 睇下佢會唔會做d咩定佢覺得冇問題

如果我一開始就理解錯咁上面呢堆係廢話
啱啱上咗透明牙箍正式箍牙,但一啲痛既感覺都冇,只係feel到啲牙緊緊地同埋依家講野痴脷筋
咁既情況係咪正常?驚好似冇效咁,追完post呢度話頭幾日會痛同唔舒服,但我覺得冇乜分別
有剝牙?
有呀,會冇咁痛?
好多年前箍完牙 跟住個固定箍好少戴
排牙少少走位
係咪只可以重新箍?
個固定箍仲塞得落
咬chewie個陣都冇feel?
淨係覺得有野壓住啲牙緊緊地既感覺,冇痛冇痹,唔知係咪因為我個case唔嚴重
有冇上attachment?我第一個牙箍就上左 跟住痛到要食必理痛先瞓得著
係咪痴係牙表面一粒粒嗰啲?係既有上啊
但我完全唔痛亦都冇任何唔舒服,依家好擔心冇料到
果啲係叫attachment啊 不過唔痛都應該唔洗太擔心 因為我都係頭一兩個箍先痛 之後十幾都唔痛 但啲牙都有郁 本身以為可以輕輕鬆鬆咁過 點知去到第十五個箍果陣又痛番
好既同埋想問依家上箍除箍都好困難,係咪箍得耐啲牙齊返就會易上/除?
我覺得唔關齊唔齊事 應該係未上手only 上除多幾次熟左手就得
咬爆佢啦
次之搞到成口口水流出來,到時係出面廁所整實好尷
我都係咁 但慢慢就慣左 你用指甲向外挑出嚟就應該好啲 唔好向上挑
估你講緊墊高啲牙,如果咬合嗰陣牙齒會撞到鐵粒就會浪高佢
搞到好難碎食物
我試下
我覺得會
因為鬆d可以俾d牙郁
個陣我剝左4隻箍緊個陣冇痛過最後都收得埋哂
箍牙冇得急
一上箍就見到郁好多先驚
我通常會用張紙巾幫手一齊除,感覺上有容易啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞