VW 車友吹水區 (4)

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
Tiguan真係一架好車
空間又好
一般路況又夠力

飛就應該麻麻
始終SUV bodyroll會幾明顯
2017新車揸到依家,五年保養期壞過一次ABS,被泥頭車跌舊石頭打碎擋風玻璃,全保cover咗,定期返厰做保養,兩年換一次電池,其他冇問題
不過如果遲少少買七位allspace版可能仲好用啲
請教下ching T-Roc 同 Tiguan 分別係邊?見兩架都係suv 咁
返廠換油,廠話睇電腦見我個auto hold 出code,整就2200幾
但我平時用又無問題,錶版又無出code,就話唔使
有冇人都試過?7代半golf
有,之前幫襯佢地換後泊鏡
擔心就出去俾人篤下機lor, 出面整點都一定平過廠

唔驚就由佢先
新同舊,細同大
即有機會又有新款tiguan t-roc
外國啱啱發佈咗咗新Tiguan
個樣同車機都唔同咗
個車機好似成15吋

而golf嚟緊都有mk8.5
所以t roc都應該有facelift
但問題係唔知香港代理會唔會仲入貨
咁咪起碼等一年半載
人在英國 想換架Golf 8 23 R-line
有咩要注意
Golf就話最後一代
以後淨係出電動
睇你覺得值唔值
師兄有冇keyword
大眾無線carpaly,我用梗998 嗰隻
幫襯過換車機同加後泊鏡,換完一排左邊尾燈(佢走線o個邊)間唔中唔識自己熄+出一堆code,whatsapp問佢話應該唔關事跟住之後就已讀不回。
T-Roc 基本上係Golf 既升高crossover 迷你SUV版本,
Tiguan 係比T-Roc 再大少少,
如果All Space 會長啲同5+2,
想要靈活啲就T-Roc,
想要高身啲長啲坐多兩個(短程)就Tiguan。

不過T-Roc 行乾波箱(Dry Clutch),
比起濕波箱(Wet Clutch)較易壞。

利申:睇緊車想買,
未諗好買邊款,
網上睇緊駕輛/AGR/REV/肥仔To/TopGear 既車評。
飛就揀返Golf 同Scirocco 啦,
Tiguan Touran 呢啲家庭車唔岩你架
不過想要SUV款又想飛,
可以諗下T-Roc R,
基本上係一部食左春藥既T-Roc,
廠Tune 幫你換曬避震同死氣喉,
副偈都由1.5 Turbo 150匹 變左2.0 Turbo 300匹,
但車價好似係一般T-Roc 既兩倍
有冇手尾跟
咪出一堆code囉,用落就冇問題既, 不過最後都係賣車保平安.
我又無喎
正正常常幾好用
無出CODE返原廠都無事
揸緊Touran
真心幾鍾意 係食油咗啲
謝ching

依家揸緊golf 操車,因為老婆鐘意suv 所以都有睇過下T-Roc 同 Tiguan

不過依家又覺得ID4 幾好,但屋企同公司停車場都無充車位係一個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞