VW 車友吹水區 (4)

1001 回覆
16 Like 5 Dislike

巴打呢個係偈油燈

夠期就直接換油未夠就買支1L 裝加500ml
燃油英文唔係oil

啱啱換完兩條前tire,出fault 燈話我左前唔夠壓
但我已經跟車門label 加夠氣,個fault都冇走
想問係自動走定要手動reset
我照揸咗幾日,肯定無穿無漏氣
我屌,因為佢係我冇油嗰彈出嚟,我以為係無油,我真係超新手,岩岩揸左一個月車
中間車機手動reset
著得一係漏一係食偈油

每5k 著都叫正常水平

新手就直接換次油先,睇下行5000 有冇著
收到,唔該唒,如果golf 1.4 TSI,自己加/換,用咩好
如果真係唔夠壓,係咪就算手動reset完個fault 仲會係度?
如果真係有問題 reset完佢會再彈出嚟
thx
新到你咁唔好自己換啦

求奇一支5w30 / 5w40 都得
唔放心就睇有vw認證, vw 502.00 / 505.00 or vw 504.00/ 507.00
後者相對少d, 係long-life, 多數係0w30/ 5w30, 前者就好多都有
行一陣先知, vw一般平車TPMS都係用abs sensor 去計,
所以唔係好sensetive, 冇左10psi 可能都要行一兩km 先會著warning
泵完氣reset 就岩

啱啱換完兩條前tire,出fault 燈話我左前唔夠壓
但我已經跟車門label 加夠氣,個fault都冇走
想問係自動走定要手動reset
我照揸咗幾日,肯定無穿無漏氣
中間車機手動reset
如果真係唔夠壓,係咪就算手動reset完個fault 仲會係度?
行一陣先知, vw一般平車TPMS都係用abs sensor 去計,
所以唔係好sensitive, 冇左10psi 可能都要行一兩km 先會著warning
泵完氣reset 就岩
我都係,用緊auto mode,一天色暗就多數著,右邊訊息mon 叫睇車牌燈,check過又正常著🤷🏼‍♂️
中間車機會show 咩燈壞
想問下DSG波腦油同波箱油有咩分別
波箱gearbox 上邊連住個波腦mechatronic unit,

波腦入面都係用液壓控制clutch 同波叉轉波

DQ200 出名壞就係波腦, 爆儲壓樽/燒電路版
要保養好係咪兩樣都要keep住換?
正常應該大約幾多錢
換個安心only

原廠就話2樣都唔洗換, 乾7 波箱油好少, 唔係浸住, 所以兩樣換出黎睇落都冇咩分別

啱啱著一著車就彈咗出嚟,熄左,再著行一陣又無事。返到屋企停車場,試下再著車,又無野彈出嚟 有無人試過
Abs sensor
係唔係覆搞搞佢
搞啦
應該呢一兩日啲問題就會出嚟
想請教下golf 1.4 tsi 係第幾年之後先轉7代半個波箱?
上網搵好似好少資料咁

2011 Golf Gti mk6有冇師兄知道呢個係咩情況琴日等吓等吓錶位架車突然間好似打冷震咁樣,跟住就熄咗火,再撻都着到,但係唔夠2秒就熄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞