VW 車友吹水區 (4)

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
咩區先
二手舊touran外國報告大伏
好多野壞,買sharan好過

sharan六座有大班椅
沙田大圍土瓜灣都可....
自己換左Led?

收過組2手燈再換晒兩邊燈膽就ok la, 有限錢

以後唔敢了
最後換咗大燈啲零件電線1000埋單
土瓜灣有間 屋企人話好
不過無親身用過
Led 要加散熱
有d 會連埋風扇仔
本身個LED燈有埋風線估唔到咁都燒
Led 要加散熱
有d 會連埋風扇仔
本身個LED燈有埋風扇估唔到咁都燒
其實本身諗住買個OBD Eleven check吓部車
無意中發現幫車機裝patched firmware嘅話
可以經OBD入 Code開啲本身lock咗嘅功能

由於我嚿OBD喺海外仲未運到
所以決定裝咗個firmware先
因為過程都幾複雜
然後今日無聊㩒吓App connect
點知竟然開到仲要真係用到

TDLR: 如果你部車係GOLF MK7.5 嘅話,有機會唔駛俾錢就開到Apple CarPlay
新牌諗住買部2018 golf sportsvan, for 四人家庭, 巴打們有冇經驗分享
我都諗住出Sportsvan做family car
有無美國巴打評價下 taos? 諗緊下部 suv 係 taos, Tiguan,定貴啲 cx-50

利申:想可以行下輕微off road,但呢邊啲subaru dealer 全撚部都mark up
想問update完firmware仲洗唔洗用個OBD?
完全唔識呢啲野
我係直頭無用過OBD
純粹抄咗個firmware落SD card就搞掂
我都唔知點解會work
我只係上youtube 睇點整時見到最後都係要用

https://youtu.be/VKkHm-j4SRA
新牌想買11年 2.0 Mk6 ,會唔會整到傻
覺得golf個車型真係幾正
係咩?我都睇緊Touran,有咩伏?

有朋友揸開,都係二手,覺得冇乜嘢,來來去去都係波箱風險,揸得VW預左

依家我揸緊舊Golf,都冇乜鑊氣,係d濕碎野
各位ching你好
小弟新手係英國岩岩買左部2015 Golf 1.4TSI DSG
揸左一個月
習慣係一開車關左start stop,揸車長期用D波除非大塞車就會轉S波
試過兩三次交通燈紅燈,踩住Brake停車,轉綠燈鬆Brake踩油但架車唔行
唔知係咪叫死火,要轉番P波再扭鎖匙撻火再D波先可以行番
第一下一踩番油架車就會突然好爆發咁衝一衝前
唔同平時咁輕踩油門架車會慢慢去
請問ching係我揸車既技巧問題定係架車有咩暗病?
Thanks
死火係引擎熄左
踩油唔去但引擎轉數有冇升?
波段D幾 個字有冇閃下閃下, 就咁睇有機會係波腦就死
各位ching你好
小弟新手係英國岩岩買左部2015 Golf 1.4TSI DSG
揸左一個月
習慣係一開車關左start stop,揸車長期用D波除非大塞車就會轉S波
試過兩三次交通燈紅燈,踩住Brake停車,轉綠燈鬆Brake踩油但架車唔行
唔知係咪叫死火,要轉番P波再扭鎖匙撻火再D波先可以行番
第一下一踩番油架車就會突然好爆發咁衝一衝前
唔同平時咁輕踩油門架車會慢慢去
請問ching係我揸車既技巧問題定係架車有咩暗病?
Thanks
死火係引擎熄左
踩油唔去但引擎轉數有冇升?
波段D幾 個字有冇閃下閃下, 就咁睇有機會係波腦就死

踩油唔去個陣
下次如果再發生等我留意下
各位師兄,請教下
我架 golf mk7,10年車,DSG, 揸左2個月度,有時低速低轉果時,會有異響,好似有野係度磨咁,通常有兩至三秒係咁。
係咪波箱就到期
整通常幾錢?
車 cam record左
各位師兄你好,嚟緊想出架8代golf,貪佢廿零萬車嚟講性價比算高,有個mild hybrid大約9毫子一公里又唔會話無力

但本身渣開日本車想知保養方面有咩要留意下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞