VW 車友吹水區 (4)

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
想換架T ROC, 知唔知2021 年新車價係幾多
見二手都要13 14 個
真心省油
係, 多行高速, Touran真係無得彈
無錯, 開心使用中
咁tiguan 伏唔伏
P 牌仔一問
最近睇緊車,睇岩左部Golf 1.4 TSI GT MK7
但係佢係13年車
想問下13年前既車係咪都係MK6?
可以點樣分辨到佢係Mk6定Mk7?
唔識車 驚人比人呃
剛買幾個星期 weekend driver,用耐d再睇下
Basic 嘢睇頭尾燈先,內籠都有分別
小朋友剛出世,家庭車5+2睇過晒d車款,最後都係Touran 最岩心水,實用性一流,樣又唔差。
再想問下頭燈尾燈點睇
就咁睇相 分別好似唔大
https://www.ausmotive.com/2012/09/05/volkswagen-golf-mk7-v-mk6.html
分別唔細,最明顯頭冚骨線一凹(6)一凸(7)
我都係小朋友啱啱出世
R-line個樣再好啲
有無vw 車房推介下,睇中左架tiguan
想上架驗, 最好九龍區
定係其實搵hkmi 果d 都ok
我都想了解下tiguan有冇師兄有心得
聽啲人話 如果買舊車. 要買返 濕6 波箱版本好啲.
都係普通個幾間
p 牌想出部Golf MK 7 操車. 3皮左右, 有冇好推介?
14年既mk7 都大約係依d 價,預行左around 7萬~10萬里咁。

如果想要GT 版可能要加多幾千。去28CAR/carousell search 下
mk7 算唔算多野整?波腦有冇鑊氣?
14年mk7二手暫時淨係整過abs sensor
Sor, 上面講漏左係mk7 TSI 先係3萬左右

雖然都係乾式波箱但已經好過mk6 好多,建議搵返龍sir 教室睇下應該點揸dsg 波箱既車

有心理準備都要預返幾千睇下駛唔駛換油同迫皮個d 消耗品
原來我on9睇錯 係14.7KM/L 渣多2日變左16.7KM/L 真係慳油
師兄咩年份 2018年係咪都係gen2 ea888
有咩特別通病
2016,歐洲車通病啦,漏油漏水咁囉,睇你好唔好彩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞