[本地籃球]東方出戰ABL/甲一幾時開季/港隊遠征蒙古 討論區(7)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
下場幾時
4/2
有得方加咁好

2023 ABL 東南亞職業籃球聯賽 討論區
https://lih.kg/3281220
其實好坦白講,東方正選應該用basset kahin adam/Gilbert tonny chris

原因好簡單,比basset 控球配合兩大外援主打pick & roll 攻擊能力好強,然後有kahin 係外圍either 係weak side 等轉邊傳球射三分,或者可以係strong side 當Chris/Tonny 單打緊嘅時候如果被對方外圍球員double team 可以即刻打inside-out 射三分
所以東方係需要外圍球員有出手三分嘅信心而且一定嘅命中率,目前呢個能力我覺得kahin係印象最深刻,其次蘇利文都有表現過有三分投射,甚至幾出色嘅突破能力。

而呢兩樣野,我本人覺得係呢幾場比賽嘅表現上睇唔到陳兆榮有呢個能力。以佢做主控不但球場少左個威脅,讓對方球員好易放散防守注意力去協防其他球員導致進攻空間更差。
而且好多時個進攻搓到佢到真係要射果陣,佢都會跳起扮射然後傳球turnover,或者真係要射佢又會拍入去又傳,咁樣本身個進攻已經搓到咁上下終於有出手機會果陣又比佢搓返出黎。
用嘉顯,多多都唔夠你輸
陳兆榮係隊波入面得返key ball同埋防守價值 (可以係captain都有少少關係)
依家東方唔係話無攻力, 攻都唔洗輪到wing 所以個人又覺得出wing做正選又無可厚非, 情願留個主攻既guard比wing守, 巴錫留力去攻好過
點解咁講嘅師兄

當然我都係紙上談兵並且係純以呢幾場嘅印象,對於淨係進攻呢一方面嘅諗法
其實係就係有好多進攻點,3大外援加埋Gilbert的確一個波係唔夠玩,但係空間真係感覺上好窄,而且除左Basset 真係無其他guard係可以做到突破分波,導致佢一落場就兆榮遠征不斷係外圍傳黎傳去,有機會射又唔敢,拍一下想突波就驚,又傳翻出外圍。我唔係任知一個球員嘅fans,但講真至少嘉顯敢出手三分,以我印象以佢場均咁少出場時間 佢大概都有場均3-4次三分出手,比起兆榮咁多時間以我印象應該大概場均1-2次,令球隊場上進攻空間好差
kahin上年甲一四強決賽太差
但我覺得佢abl暫時係唔錯
琴日進攻可惜啲
但臨尾兩個防守都唔錯
其實我覺得kahin 打後備比較好
最少可以畀教練係死火時轉陣
兆榮有外投,只係射波決心不足
(當然可能係教練order 要少射)
另外佢守對方得分點係唔錯
等外援係守波時抖下
【3X3 香港聯賽!】

香港籃總主席陳瑞添今日於傳媒飯局中宣布今年六月將於香港首次舉辦三人聯賽,會以甲一球隊為主,寄望未來三人籃球能夠加入體院精英項目!而五人籃球會於七月開始銀牌,而緊接八月聯賽開始。

圖右:香港籃總主席 - 陳瑞添
圖左:籃總主席助理 - 陳振飛

https://www.facebook.com/291041694254393/posts/pfbid02bSeUYmGKTV15s3L9FhjaTM1Mbu84bEyhsEGHx9NKFAmchKct4TytLYPE3fi7DpT2l/?d=n
七月先開波
呢半年唔收資助?
條陳振飛乜水?
見啲留言話佢個仔
【籃球】籃總預計6月辦首屆三人籃球聯賽 主席陳瑞添:希望未來走向精英化

【體路專訊】香港籃球總會今日(19日)舉行傳媒午宴,主席陳瑞添在席上表示,今年籃總會主力推動三人籃球,預計於6月舉行三人籃球聯賽,希望將此項目推向精英化。陳瑞添更盼未來能舉辦嘉年華式賽事,令全城投入籃球氣氛。

行政長官李家超上任後首份施政報告提到希望推動「城市運動」,當中包括東京奧運新增的三人籃球。為響應有關政策,香港籃球總會決定新一年大力發展三人籃球,,總會主席陳瑞添表示:「計劃在6月舉行首屆三人籃球聯賽,緊接進行銀牌賽及常規聯賽。新年後我們會邀請屬會的教練及領隊開研討會,希望每個屬會能夠派出最少兩隊參與三人籃球賽事。我們不希望每隊只打一、兩場就完結,所以賽事會採取循環制。」陳瑞添預計賽事會進行一個月,預計籃總轄下屬會都會參與,他又指賽事牽涉港隊選拔,因此必須要為香港居民才能參與,但杭州亞運的陣容將不受影響。

對於三人籃球,陳瑞添寄望未來能達至精英化,成為體院精英項目之一:「三人籃球講求投籃準、速度快及個人技術,與五人籃球打法、球例都不同,希望香港可以培養三人籃球精英,以達至精英化。」談到未來,陳瑞添坦言夢想是舉辦一個嘉年華式的賽事:「很嚮往外國的比賽,好像嘉年華一樣,全個城市氣氛都很好。希望香港除了普及化及精英化,都可以舉辦嘉年華式的賽事。」

除了三人籃球外,早前亦有消息指中國籃球隊其中兩場世界盃亞洲區外圍賽將移師香港,2月於荃灣體育館先後迎戰哈薩克及伊朗。陳瑞添透露政府當局對此態度正面,惟現時仍未落實,或待農曆新年後會有進一步消息。雖然仍未落實中國男籃會否訪港,但陳瑞添表示仍會繼續爭取在香港舉辦更多國際賽事:「國際籃球聯會(FIBA)一直都很重視香港,希望我們舉辦賽事,政府亦非不支持,不過在訂場措施限制下一直未能成事。希望啟德體育園落成後情況有所改善,讓我們舉辦更多國際賽事。」

https://www.sportsroad.hk/archives/402145?fbclid=IwAR3XPJe6lN-TulU-QkUHiz2T01e1s7B-nEV1r3BEAlBhXhfJLn5ddDaJm7o
另外,中國男籃將於下月以荃灣體育館作為國際籃協(FIBA)世界盃亞洲區外圍賽的主場,在23及26日先後迎戰哈薩克及伊朗隊。陳振飛指籃總正密鑼緊鼓籌辦有關賽事,預計農曆新年後可宣布更多詳情。

甲一唔撚見你籌備
中國男籃赴港戰世盃外 香港籃總新年後公布詳情
https://lih.kg/3283324
擦鞋嘅野緊係要做
扮下要畀人指導
東方食撚屎 無補充
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞