[本地籃球]東方出戰ABL/甲一幾時開季/港隊遠征蒙古 討論區(7)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
之前有場甲一季後賽又係關鍵時候好勁
11月先再打
港籃贏下背水一戰 險勝馬來西亞晉級亞盃外

香港男子籃球隊今日(26日)在蒙古舉行的「FIBA亞洲盃外圍賽預賽」次輪,打出背水一戰的氣勢,全程領先下,以71:66力挫馬來西亞,以小組第四名拿下最後一個出線名額。

港隊這趟蒙古之行須「back to back to back」連打三場,以69:76和88:101不敵蒙古和泰國後,累積1勝3負,與馬來西亞並列小組第四,誰勝出這場賽事,即可以前四姿態出線。

港隊開局不俗,梁兆華、蔡再懃和梁嘉顯射入5球三分,其中蔡再懃貢獻3球,領先22:15。葉耀邦連取6分,其男拔同窗梁嘉顯更轟入「3+1」。受制於身高,港隊籃板輸蝕,但速度搭夠,多次偷波得手,半場領先46:41。

第三節開始兩分鐘,港隊已滿隊犯,把對手不斷送上罰球線,加上外線漏人,曾被追剩1分,靠著梁兆華的壓哨投籃,領先59:56進入決勝節。雙方咬緊比數,「徐氏兄弟」徐遠成和徐遠征內外開弓,試圖打破僵局,馬來西亞馬上回敬一球三分,一直維持2至3分差。幸好港隊把握罰球機會,險勝71:66,以2勝3負、F組第四名晉級亞洲盃外圍賽。

港隊有3人得分上雙,蔡再懃10投4中,攻入全隊最高的15分。梁兆華表現全能,取得13分6籃板6助攻4偷波。葉耀邦貢獻12分6籃板。梁嘉顯後備上陣,有9分進帳。

「很開心總算拿下一勝,順利出線。事實上,我們這套陣容很少機會練習,來到蒙古才第一次齊人練習,希望亞洲盃外圍賽可以準備得更好。」梁兆華總結道。晉級亞洲盃外圍賽的8支球隊包括E組的伊拉克、卡塔爾、阿聯酋、巴勒斯坦、F組的關島、泰國、蒙古及香港。

#籃球 #本地籃球 #香港隊 #馬來西亞 #亞洲盃外圍賽預賽 #支持香港運動員 #睇體
原來晉級完仲係外圍賽?
係 呢個係pre-qualifiers
以前好似都決賽周排13/14?
宜家先24強
打咗兩輪仲係外圍賽
好似ps 圖
抱起嚟X
非足球消息,如收看開東方龍獅在ABL賽事的朋友請留意,四強開始將由TVB負責直播。

Fb見到
賽事回顧,大家覺得佢哋打成點?11月有邊個值得加/減?
得分:
籃板:
助攻:

梁兆華- 感覺到佢係實質「領軍」人物,數據同打法都好穩定,夠膽話好過佢喺南華嘅表現,生死戰13分6籃板6助攻4 steal
陳兆榮-有啲延續東方嘅時候患得患失咁,無咗以前嘅殺手感覺,但永遠都咁落力同埋,作為隊中唯一「純」控球,我諗佢係做到(作為)教練要做既野(生死戰打咗成30分鐘)
楊睿騏-維持一貫打法,一句講晒,佢會係任何一隊波需要果種x-factor,但前提係隊波本身要夠成熟先去到「用得著」x-factor。第一場果9分好重要
卜聿揚 - 今次都係去觀摩為主,係要好多時間開竅..... 希望有個好啲嘅長人教練幫幫佢
鄧志恆-我曾經幻想佢可以做到阿架咁.... 但睇埋今次只能夠話國際賽唔係好啱佢,尤其是籃板方面我會形容佢係戰犯級別 (p.s. 但佢喺場上面嘅正負值好靚... 又係不解之謎)
徐遠成- 有啲失望,諗住佢喺東方嘅經驗會幫到隊波,但唔係好出;即係隊友係外援鬼嘅時候佢打得好禮讓,但去到香港隊佢都仲係咁嘅打法,我不如搵歐陽維江
梁嘉顯-數據上交到功課有突; 3場波3分波 16射8中,但睇落去又唔覺得佢係一個穩定得分點,同埋唔可以無防守
徐遠征-本身對佢好大期望,但都係失望居多,不過防守睇落冇咁豆腐
蔡再懃-有返佢早幾年俾人嘅「穩陣」感覺
葉耀邦-上面講到我諗住鄧志恆佢可以做到以前阿架咁,而今屆葉耀邦就真係果個人。生死戰果幾球唔使多講,整體上個態度活力都好正面
蔡龍德-衰啲講德哥喺內線唔夠硬淨,年紀又大咗啲,又無機會拉出去射,喺依個陣用途不大
胡卓斌-同鄧志恆難兄難弟,唔該練好boxout先啦

整體上,嘉顯 同 懃 似乎接到以前李琪啲三分輸出,而兆華反而更加似潘志豪啲「俾個波我,我俾2分你」嘅氣勢

至於教練.... 算吧啦。冇錢搵外國教練就梗,唔知點解唔搵朱sir(起碼叫做有心有力),再唔係n年前果個 麥錦輝 都好過安/趙/張
無啦啦轉tvb
熱鬧嘅台灣籃球
沉默嘅中國香港籃總

隨住台灣都對港澳開關,可能唔少港人過去旅行都會順便睇場籃球。噚日228就係台灣嘅公眾假期,所以兩大聯盟P league+同T1各出奇招,P league+就有林書豪同林書緯嘅兄弟內戰,T1就有侯活玩埋一份嘅明星賽,非常熱鬧。

T1第一次搞明星賽,大部份球迷焦點當然都喺侯活身上,比較搞笑以往完全冇外線嘅侯活竟然走去參加三分球大賽,最後雖然都係第一round就出局,但都唔使包尾已經見得人。明星賽另一個焦點入樽賽,侯活雖然就冇份玩,但就應承只有1米84嘅劉駿霆被佢跨過嚟入樽,結果仲要成功埋,可以話係全日最經典一幕。

另一邊P league+嘅兄弟內戰就下晝5點開波,撞正對家明星賽正賽上演,但睇嘅人數就完勝,高峰期喺YouTube有近10萬人睇直播。而成件事都睇得出P league+好用心包裝,由賽前林媽媽着住一件夾埋兩兄弟波衫嘅特製波衫,到賽後兩兄弟交換波衫,林書豪受訪幫細佬講說話,都令球迷留下好深嘅印象,真係一場good show。

未去到台灣,跟返香港。其實今個禮拜香港籃球都有大事,香港出戰亞洲盃嘅資格賽,雖然前兩場輸咗畀蒙古同泰國,但第三場71:66力克馬來西亞,拎到入外圍賽嘅名額,都係可喜可賀。不過,出名先進嘅香港籃總,正確嚟講係準備好改名嘅中國香港籃總,就連喺官網出少少字講下都冇,只有極其冰涼嘅比數。而最新一條消息仲係賣中國隊喺香港比賽嘅波飛,果然係中國香港籃總。

文:#亨少
甲一飛鷹舊人得返5個
呂楚威新教頭
咩人嚟
咁早開操
會唔會有其他比賽打下
Die for Hong Kong please
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞