[FM2023]卡迪夫城 真。威爾斯球會之路

198 回覆
59 Like 2 Dislike
呢一集啲禁區頂罰球好似十二碼咁易入

玩Ipswich上左超
成季差唔多輸十球呢啲
之後先發現真係唔可以失咁多罰球比人
Lm
1/1/2023 Away vs Blackburn (Championship)
2023年嘅第一場比賽
作客對布力般流浪
今場陣容基本上同上場分別不大
只係起用上場有波入嘅Harris 取代Whyte
其餘人腳不變

今場波發展係64波 對方稍稍佔優
我哋都偶有反擊 不過都把握唔到
最後0:0 雙方握手言和

而家喺前列位置 一分都不能少
但係布力般流浪係和波專家
計埋今場都有成13場和波
今場同佢地悶和一場都冇辦法
好過一分都冇

7/1/2023 Home vs Norwich (FA Cup)
今場只係足總盃
旨在畀幾位球員 等人哋睇下辦
所以出咗Watters, 大細丸, Adams
同埋Etete 傷癒復出 操返戰狀態

出咗個咁嘅陣 踢得差都預咗
結果輸0:1 第三圈止步

Next Match
14/1/2023 Home vs Wigan (Championship)
有呀
迎來咗我第一個轉會窗嘅第一簽
免費簽入前威爾斯國腳Neil Taylor🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿
除咗技術差啲之外 整體能力都唔錯
又要免費 人工又低 應該肯做Bagan 嘅後備

同一時間
我亦都將右閘Romeo 借去樸茨茅夫
又慳返5.5k 週薪budget
靚簽頂到半季就得
下季隻正選左閘就復出啦

隻romeo我都用唔掂第二季賣左

慳咁多週薪budget,係咪準備出現重磅轉會
14/1/2023 Home vs Wigan (Championship)
上場作客悶和布力般流浪之後
前列位置變得更加緊湊
所以今場主場對中下遊嘅韋根
就要喺佢哋攞晒3分
今場神鋒Etete 傷癒復出
左翼用O'Dowda 取代近況麻麻嘅JPB
中場起用返攻中新星 Colwill

果然開波7分鐘 右翼Whyte 同黃喜做個撞牆
右路底線傳中畀到尾柱嘅O'Dowda 近門撞入
領先1:0

兩分鐘後 Rxxxxx 喺左路開出罰球
尾柱嘅神鋒Etete 壓贏對手頂入成2:0

28分鐘 左閘Bagan 畀個直線O'Dowda 落底傳中
神鋒Etete 攝贏對手 頂入成3:0

40分鐘 Rxxxxx 再次喺左路開出罰球
對方守衛頭鎚解「二傳」畀中堅Nelson 頂入 拉開到4:0

上半場都贏到4:0 下半場都放軟手腳咁踢
63分鐘 左閘Bagan 吊入禁區
神鋒Etete 接應長傳 心口一控 左腳一射破網
上演帽子戲法 最終大勝5:0

今場波係今季最大勝仗
報返首循環輸1:3 之仇
神鋒Etete 傷癒復出冇耐就大演帽子戲法
加上球隊連續兩場保持到清白之身
表現真係冇得彈 希望嚟緊再接再厲

Next Match
21/1/2023 Home vs Millwall (Championship)
21/1/2023 Home vs Millwall (Championship)
上場主場大炒韋根5:0
今場同樣主場對排第21嘅米禾爾
出返同樣嘅11人
希望可以延續上場大勝嘅氣勢

今場波撳住對手嚟攻
可惜踢到老鼠拉龜咁
連神鋒Etete 都漏咗對射門鞋
最後只能夠super 0:0

今場已經撳住對手嚟攻
但係把握力突然冇晒
19射 得6中0入波 xG1.49
主場對下遊球隊都贏唔到
唔好講爭冠 爭升班都仲係漫漫長路

25/1/2023 Away vs Luton (Championship)
今場作客盧頓做咗少少輪換
左翼用返維拉借將JPB
中場用防中Wintle 取代攻中Colwill
作客戰術會稍稍保守啲

今場波依然係我卡佔優
去到臨完半場嗰陣
防中Wintle 大腳踢前畀左翼JPB 哨
JPB 喺左路cut back 畀後上嘅隊長Ralls 勁射
球波省中對方守衛入網 計咗烏龍球
最終憑住呢球烏龍球小勝1:0

今場波把握依然麻麻
好彩憑住球烏龍球嚟贏波
3分固然重要
不過都要諗下點解決把握力問題

Next Match
4/2/2023 Away vs Hull (Championship)
嚟到冬季轉會窗嘅最後一日

喺布力般流浪借咗個威爾斯前鋒Jack Vale🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿
希望改善到前線把握力

因為借咗Vale 所以彈咗維拉借將JPB 鐘
又慳到啲人工

今個冬天唔係好多交易
因為老細冇錢

好葡萄諾域治咁有錢
可以使成7.75M 買人
4/2/2023 Away vs Hull (Championship)
轉會窗後嘅第一場作客侯城
陣容變化不大
主要係Robinson 取代被我彈咗鐘嘅JPB
同埋因為我哋唞咗10日先踢
而侯城先休息得3日
所以今場想進取啲 加快比賽節奏
起用攻中Colwill 收起防中Wintle

今場波依然係我卡稍稍佔優
但係遲遲都未能取得入球
比賽尾段我想攻一輪
反而喺88分鐘 左閘Bagan 被人搶到腳下球
喺右路傳中 被對方近門撞入
攻入全場唯一入球

呢排球隊無啦啦熄晒火
把握力奇差 點算好
近3場淨係入得一球烏龍波
新兵Vale 地標戰未有起到作用

Next Match
11/2/2023 Home vs Middlesbourgh (Championship)
以前Hkcmforum 好多呢類post 好懷念
JPB 貴得黎起碼有用先彈佢鐘驚唔驚傷兵潮
11/2/2023 Home vs Middlesbourgh (Championship)
上場撳住侯城嚟攻
但係又輸一球
搞到一肚氣
今場同上場人腳差唔多
淨係左翼改用O'Dowda

今場話晒都主場出擊
所以都佔有唔少優勢
但係對方好快就一盤冷水淋落嚟
開波16分鐘 又係禁區頂罰球
對方直射入網 領先1:0

之後我哋都極力反撲
終於去到下半場54分鐘
新星Colwill 傳球直線畀神鋒Etete
Etete 喺禁區內冷靜射遠柱入網 追成1:1

之後對方有球員領紅牌踢少個
我哋即刻再加強攻勢
不過都係入唔到波
最後神鋒Etete 仲要傷埋
最終賽和1:1

今場波贏唔到波之餘
仲要傷埋個神鋒
對球隊都幾大打擊
開始覺得幾難去贏到一場波

Next Match
14/2/2023 Away vs Birmingham (Championship)
你冇錯
而家好似開始有傷兵
仲要咁啱都係前鋒

上場末段傷咗神鋒Etete

之後傷咗卡城紐尼斯 Callum Robinson
奶撚哂野
14/2/2023 Away vs Birmingham (Championship)
連續兩場不勝之後有啲頹
不過都要重新上路
今場作客近況不俗嘅伯明翰
都係出返防中Wintle 取代攻中Colwill
因為Etete同Robinson 傷咗
新借返嚟嘅Vale 擔正正選前鋒

開局伯明翰都幾攻得
開波16分鐘 對方左路early cross
中間甸尼接應長傳 近門射入1:0

36分鐘 又係對方攻勢
右路落底傳中省中Bagan
又係甸尼伏兵門前頂入 拉開到2:0

嚟到呢度都好頹下
右翼Whyte 都傷埋
但係都要盡地一煲
40分鐘 O'Dowda 同Wintle 打個撞牆落到底線傳中
門前Mark Harris 射入空門 追返2:1

下半場58分鐘 中堅Kipre 趁對方發緊夢搶走個波
反擊交畀空晒嘅Isaac Davies 單刀射入 扳平2:2

69分鐘 新星Colwill射入12碼反cup 2:3

最終反勝伯明翰2:3 開出主客

今場熱血反勝伯明翰真係感動到哭能左
本身球隊狀態差
成績下滑 又有傷兵
好彩仲有鬥心
兩個後備前鋒平時好少入波
喺關鍵時刻展示到爭勝心
入波幫球隊反勝
士氣返晒嚟

Next Match
17/2/2023 Home vs Reading (Championship)
lm 依家排第幾
不過現實卡城好似喺降班區掙扎緊
首先我Ian Rush 祝大家Happy Lunar New Year
過年冇乜時間 嚟緊有返多啲時間update

17/2/2023 Home vs Reading (Championship)
上場反勝伯明翰3:2
終於有返啲信心
今場主場對實力唔算強嘅雷丁
繼續要進取啲
神鋒Etete 同Robinson 繼續因傷缺陣
起用上場有波入嘅Issac Davies 踢單箭頭
右翼Whyte 上場比賽都傷出
所以用返賣極都賣唔出嘅大細丸
中場都係隊長Ralls, 新星Colwill, 副隊長Wintle
左閘用早前免簽返嚟嘅Neil Taylor 輪換下

今場波一開波球隊就撳住對手嚟攻
24分鐘 大細丸, 隊長, Davies 一輪猜傳之後
畀到入攝禁區嘅O'Dowda 射入 領先1:0

兩分鐘後 右邊界外球揼出嚟
副隊長Wintle 右路傳中
尾柱嘅O'Dowda 頂入 個人梅開二度
之後我卡全面控制戰局
下半場82分鐘 左閘Taylor 送上去
畀到隊長喺左路傳中
後備入替嘅Mark Harris 頂入 拉開到3:0

3分鐘後 左閘Taylor 喺禁區踢到對手 被罰12碼
對方射入 追成3:1

補時階段 對面禮尚往來 送返球12碼畀我哋
Sawyers 射入 贏4:1

今場波發揮得好好
開始可以唔使依賴神鋒Etete 入波
而且入球分布都幾廣
希望下場榜首大戰對諾域治都踢到咗嘅水準啦

Next Match
25/2/2023 Away vs Norwich (Championship)
睇得幾開心
咁我繼續喇
25/2/2023 Away vs Norwich (Championship)
今場榜首大戰作客對諾域治
雖然首循環主場符碌贏咗
今場作客一樣要小心求穩
所以變陣352 加強防守

一如所料 今場嚴重受壓
捱到去20分鐘
諾域治左閘MaCallum 傳直線上前
Sargent 近門勁射被擋出不遠
由Pukki 頭鎚執雞 領先1:0

下半場48分鐘 同一個進攻模式
不過今次Sargent 選擇咗傳中
Pukki 門前輕鬆射入空門 拉開到2:0

1分鐘後 Rxxxxxx 喺右路大腳踢前
Harris 右路傳中省中人
O'Dowda 近門頂入 追近到2:1

不過66分鐘 諾域治今次到右路策動攻擊
右閘Aarons 地波傳中
Pukki 攝入撞射入網 個人大演帽子戲法

87分鐘 Sara 長傳畀到Pukki
Pukki 好乖巧咁一笠 收死咗Allsop
個人食出個大四喜
最終我卡以1:4 慘敗諾域治

今場真係完全被諾域治技術性擊倒
所有數據都落後於諾域治
大敗一場都無話可說
只係冇諗過會被Pukki 個人入4球
諗緊如果上到英超應該要點踢

今場榜首大戰輸咗
進一步被諾域治拉開
要攞到英冠冠軍都真係好難

Next Match
4/3/2022 Home vs Bristol City (Championship)
諾域治係 FM 英冠入面係無敵
Pukki 屈到痴線
加埋佢對南美中場完全係場場大炒對手
我之前玩西布朗都只能輕鬆第二

但睇返現實諾域治
係 好似英冠曼城咁囉

呢個係踢到第37場嘅數據
Pukki 33場入32球
Nunez 20次助攻
Pukki+Nunez = Haaland + KDB
上場我已經特登塞中間
守死咗 Nunez
但係變相放生咗翼鋒翼衛
所以4球有3球都係輸邊路防守
真係唔知點守好
4/3/2022 Home vs Bristol City (Championship)
上場榜首大戰慘敗畀諾域治
今場要收拾心情踢打比大戰主場對布里斯托城
不過賽前即刻傳嚟不利消息
副隊長Wintle 同前鋒Davies 會因傷缺陣

連同早前Etete 同Robinson 嘅受傷
即係有3個前鋒傷咗
所以新借返嚟嘅Vale 擔正正選前鋒

今場波一開波我卡掌控住戰局
但係入唔到波
下半場48分鐘 對方右路角球開出
中間飛將軍咁頂入 落後0:1

4分鐘後 一次快速反擊
左翼O'Dowda 大腳踢上前
借將Vale 扣過埋出迎嘅門將 射入空門
攞到喺我卡嘅開齋波 追平1:1

89分鐘 差路多嘅套路
不過Vale 助攻畀Harris
Harris 推過出迎嘅門將 射入空門 反勝2:1

今場波表現不過不失
Vale 攞到開齋波都開心嘅
最重要攞到3分

Next Match
11/3/2023 Away vs Preston (Championship)

啱啱贏咗布里斯托城之後排第2
落後踢多一場嘅諾域治7分
領先連和4場嘅QPR 3分
而家目標攞第2係直接升英超
好彩贏到冠軍係bonus

另一方面 增兵又遇到啲阻滯
本身諗住等埋下季轉會窗可以免簽鈕個Dummett
點知中途殺出個程咬金
算漏咗美職球隊搶人
最後都係唔夠佢哋搶

聯賽開始轉彎入直路喇 加速
11/3/2023 Away vs Preston (Championship)
而家開始正中肚餓巴嘅預言
傷兵潮開始了 隊長都傷埋
同埋新簽返嚟嘅左閘Taylor 都有傷

好彩副隊長Wintle傷癒復出 頂一頂先
中場就出新星Colwill Rxxxxxxx同副隊長Wintle

開波11分鐘 左閘Bagan 直線傳畀O'Dowda傳中
借將Vale 近門撞入 領先1:0

跟住就到85分鐘 Colwill 喺禁區引嚟對方踢跌
Sawyers 操刀12碼射入 埋齋贏2:0

今場波喺缺少咗神鋒同隊長情況下踢得幾好
借將Vale 繼續有波入
防守好好 守到對方一球都中唔到龍

15/3/2022 Home vs West Brom (Championship)
傷兵潮來了
今次一傷傷兩個攻中 Colwill 同Sawyers

連埋隊長Ralls 球隊3個最有創造力嘅球員都傷咗
中場用咗新免簽返嚟嘅George Thomas, Rxxxxx 同副隊長Wintle
戰術方面direct passing 要skip 中場 直接畀到3箭頭

開波22分鐘 Wintle 開出右路角球
對方頭鎚解圍不遠
畀O'Dowda 頭鎚set 返入禁區
中堅Nelson 再加一頭頂入 領先1:0

最後都真係憑住呢個入波 小勝1:0
今場表現算唔錯喇
雖然唔係贏得好精彩
但係喺缺少咗多名主力
而且中場冇乜供應下
都做到啲攻勢出嚟
同埋防守改善咗好多
保住咗1球勝利

Next Match
18/3/2023 Home vs Rotherham (Championship)
師兄上面幅圖錯咗你幅圖入波嗰個係Vale,但係文字係Nelson
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞