[FM2023]卡迪夫城 真。威爾斯球會之路

198 回覆
59 Like 2 Dislike
你搞笑?
Wrexham叫挑戰
Finishing低就National league先得

都唔知咁多年嚟多測試講過Finishing作用細到傻都仲鳩up
想知佢game status 遊玩時間嗰句講咩
17/9/2022 Away vs Huddersfield (Championship)
今場作客哈特斯菲
雖然聯賽已經去4連勝
但係吸收先前嘅教訓
作客都係穩陣啲好
陣容戰術差唔多
只係因為輪換而作出兩個變動

開波第32分鐘
中場Sang 長傳到左邊畀O'Dowda
O'Dowda再傳中畀Etete 頂入 領先1:0

3分鐘後Sang 突然發波瘟 雙腳飛鏟攞紅牌
踢少1人之下 戰術要再保守啲
一直捱到第70分鐘 由Etete 博到12碼
再由佢自己操刀射入 最終贏2:0

呢場波要讚一讚防守
3分2時間踢少1人情況下
都保持到唔失波
另外神鋒Etete 傷癒復出復後
2場入3球 狀態大勇

Next Match
1/10/2022 Home vs Burnley (Championship)

10輪聯賽完咗之後
我卡已經升上第2喇
成績比預期超出好多
雖然知道英冠要踢46場
但係有理冇理 照J咗先
防守依然非常穩健
10場先失得2球
進攻把握力有所改善
入14球 起碼場均超過1球先
1/10/2022 Home vs Burnley (Championship)
今場主場對由英超降班落嚟嘅搬泥
佢哋仲有留到Cork, 啡山, J洛呢堆主力
media prediction 第2 絕對係爭標分子
不過佢哋而家排第20
加上我卡今季主場好惡 6戰全勝
所以想試下進取啲
返攻中Sawyers 出嚟
左閘用返Nkounkou

果然主場真係連搬泥都唔驚
開波11分鐘 左閘Nkounkou 傳中到尾柱
右翼Whyte 頭鎚二傳畀Etete 頂入成 1:0

及後主要都係我哋攻勢比較多
去到下半場80 後備入替左翼O'Dowda 逼甩咗對方
畀客串左閘嘅Simpson長驅直入
畀個直線Etete 造就咗佢今場個人梅開二度

最終以2:0 輕取搬泥

今場防守依舊穩健
同埋而家球隊如日中天
具備戰勝強隊嘅能力
希望之後表現穩定嘅話
可以有機會沖超

Next Match
4/10/2022 Home vs Blackburn (Championship)
4/10/2022 Home vs Blackburn (Championship)
聯賽第12輪對暴力般流浪
很久不見 昔日嘅英超冠軍
而家究竟係點呢
今場同上場一樣排出個火力強大嘅陣容
除咗副隊長Wintle 傷咗
由Rinomhota 所取代

今場比賽發展同上場差唔多
開波20分鐘 右閘黃喜上前助攻
傳中畀Etete 頭鎚二傳
尾柱嘅維拉借將JPB 無人看管下射入 領先1:0

下半場58分鐘 防中Rinomhota 長傳到右路
右翼Whyte 落底傳中畀JPB 近門撞射
被龍門救到 再補中 射成2:0 嘥咗Whyte 球助攻

去到補時階段 後備入替左翼O'Dowda 左路傳中
卡城紐尼斯 Callum Robinson 頂入埋齋贏3:0

球隊而家如日中天
聯賽已經7 連勝
進攻防守都有貨交
表現冇得彈
而家目標放眼沖超

Next Match
8/10/2022 Away vs Wigan (Championship)
樓主又打得幾好
我咁岩上個月開左個卡迪夫城嘅save
第一季排第7,開季打433輸到20名
跟住趁世界盃果段空檔期即刻練352泊大巴
樓豬會唔會開下twitch 玩想睇你一路玩一路講波
艾迪巴約英冠bug嚟
Idah都係好bug
對唔住各位巴打
我做咗威爾斯叛徒
上任第一簽就破咗戒
簽咗個英撚雞囂

不過中堅真係唔夠人

今場有個叫squad planner 嘅function
原本得4個中堅 Kipré Nelson Simpson
另外黃喜係part time 中堅
呢排仲要Simpson 傷咗
所以要急簽一名中堅
咁啱雞囂係free agent
有卡士 仲有唔錯嘅能力

希望佢幫到球隊沖超啦
8/10/2022 Away vs Wigan (Championship)
聯賽第十三輪作客小強韋根
今場排陣比起早幾場保守啲
出返防中Rinomhota 取代攻中Sawyers
同埋防守力好啲嘅Bagan 取代Nkounkou

今場波承接上幾場嘅氣勢
反客為主 撳住對手嚟攻
不過攻唔入之餘 仲畀對手偷到雞
下半場48分鐘 中場搶輸咗對手
跟手被對面打個反擊 對方右路傳中
中間嘅Lang 尾柱近門撞入 落後1:0

67分鐘 對方再次喺右路策動攻勢
同一個組合 同一個模式 造就咗Lang 梅開二度

但係我哋係唔會放棄㗎
1分鐘後 黃喜右路傳中
逼到對方中堅擺烏龍 追返一球

不過越想攻 就後面越易失波
88分鐘 後備入替嘅左翼O'Dowda 被人逼甩
導致球隊要失第三球球隊返魂無術

今場波球隊嘅表現由天堂跌落地獄
控球65% 對 35% xG 2.44 對0.97
但係一球都入唔到
入嗰球都係靠人哋老烏
中後場又兩次被人逼甩
而且直接製造到入球
可以話係攻不銳 守不穩
返到更衣室唔屌唔得

Next Match
11/10/2022 Away vs Millwall (Championship)
巴打你點排陣同出人
一齊交流下

我戰術方面係
Wing Play
進攻會Pass into space + run at defence + high tempo
進取會play wide + work ball into box + short passing
保守會play narrow + early cross + direct pass

Transition 會 counter press + counter

防守會壓逼同hard tackle 其餘睇對手

出人方面 我盡量少輪換
GK Allsop
FB 黃喜
BPD Kipré
CD Nelson 輪換BPD Simpson
WB 進取Nkounkou 保守Bagan
BWM Rinomhota 輪換HB Wintle
進取 AP Sawyers 保守BWM Rinomhota
BBM 隊長Ralls
Winger Whyte
IF JPB 輪換Winger O'Dowda
TF Etete 輪換PF JPB
有機會都想試下
點解我抄樓主個陣,係電話到,都無贏過
可以考慮下收返借出去果隻中堅mcguxxxxx
果隻練下應該打到英超
btw 我個陣返屋企再補返俾你,我都好想開機打
11/10/2022 Away vs Millwall (Championship)
上場作客輸畀小強韋根
今場作客排名第22 嘅米禾爾
誓要全力爭取3 分
所以今場擺返個進取啲嘅陣容
出返攻中Sawyers 取代防中Wintle

今場全場撳住對手嚟攻
搵米禾爾做出氣袋
18分鐘 左路一個簡單進攻
左閘Bagan 畀個直線JPB
JPB再傳中畀Etete 近門撞入 領先1:0

及後都係得個攻字
但係把握唔到機會擴大比數
最終小勝 1:0

今場比賽發展好似主場對普雷斯頓嗰場咁
詳情請睇#48 https://lih.kg/buLgrJV
撳住對手嚟攻 但係把握力非常之差
25射8中1入波 xG 2.97 嘥咗唔少機會
不過防守好好 逼到對方得3腳射波

Next Match
15/10/2022 Home vs Coventry (Championship)
留名
15/10/2022 Home vs Coventry (Championship)
今場波返到主場對高雲地利
作出咗少少輪換
目標都係3分

開波6分鐘 隊長Ralls 開出左路角球
尾柱嘅Etete 壓贏頂入成1:0

17分鐘 右閘Sang 長傳畀攻中走去右路嘅Sawyers
佢再傳中畀Etete 近門撞射入網 個人梅開二度

33分鐘 頂替Sang傷出嘅Kipre 喺右路送維拉借將JPB一程
JPB 近門攞遠柱 射成3:0

上半場領先3球 下半場放軟咗手腳
下半場52分鐘 被對方罰球直射入網 追返3:1

80分鐘 對手頭鎚二傳成功畀到隊友
一直壓住Kipre 長驅直入禁區
勁射近柱破網 追到3:2

好彩冇再失波 最終贏3:2 成功攞晒3分

呢場比賽進攻踢返應有嘅水準
同埋把握力都好好
不過下半場開始防守唔太集中

Next Match
19/10/2022 Away vs QPR (Championship)

經過15輪聯賽之後
我卡以15戰11勝2和2負升上第1
有得J 好J咗先
15場入24球失7球 攻守都好好
而家目標會係沖超

神鋒Etete 最近狀態大勇
近7場入8球1助攻

維拉借將JPB 近8場入5球3助攻
Lm
19/10/2022 Away vs QPR (Championship)
聯賽升上榜首冇耐
隨即要作客對第2 嘅QPR
榜首大戰 仲要係作客
一切以穩陣行先
就算打和都可以保持到榜首位置

今場波雙方互有攻守
但係大家都入喎到波
最終握手言和0:0
呢場波都算跟到計劃行
繼續以4分差距排榜首

22/10/2022 Away vs Swansea (Championship)
踢完榜首大戰
又要繼續踢全季最重要嘅打比大戰
就係史雲斯對卡迪夫城嘅南威爾斯打比
陣容方面 副隊長Wintle 上場傷咗
由青訓新星Colwill 取代

開波15分鐘 入波方程式
隊長Ralls 開出右路角球
神鋒Etete 尾柱頂入 領先1:0

下半場47分鐘 被對方罰球直射入網 扳平1:1

53分鐘 右閘黃喜傳畀右翼Whyte 喺右路傳中
神鋒再一次壓贏對手贏入 再度領先2:1

64分鐘 神鋒Etete 頭鎚二傳畀後上嘅新星Colwill
Colwill 直線交畀右邊空晒嘅Whyte
Whyte 不負眾望 單刀射入 拉開到3:1

73分鐘 左翼O'Dowda 傳直線交畀Callum Robinson
Robinson回傳交返畀O'Dowda 射入
最終大勝4:1

今場波贏咗打比大戰固然開心
仲要大勝對手4:1仲開心
仲要成場撳住對手嚟攻
贏得清脆利落
可以話係今季最大勝仗

Next Match
29/10/2022 Home vs Rotherham (Championship)
29/10/2022 Home vs Rotherham (Championship)
上場南威爾斯打比以4:1 大勝史雲斯
希望今場主場迎戰排第21 嘅洛達咸
可以延續上場大勝嘅氣勢
不過賽前傳出不利消息
正選門將Allshop 因傷缺陣
要用後備門將Alnwick

開波21分鐘 又係入波方程式
今次係左路 隊長Ralls 開出角球
神鋒Etete 尾柱頂入 領先1:0

及後一直都係撳住對手嚟攻
不過去到下半場82分鐘
對方罰球直射被門將Alnwick 救到
不過再被對方執雞入網 扳平1:1

之後我哋猛攻都於事無補 最終賽和1:1

今場波我哋應該贏
但係因為把握力差
又欠缺啲運氣
搞到最終贏唔到
都真係幾谷氣

不過賽後有一單喜事
就係成功同新星Colwill 續約
希望佢長留卡迪夫城 成為卡城傳奇

Next Match
2/11/2022 Home vs Watford (Championship)
其實除咗陣容戰術之外

仲有對對手針對部署
通常我會
對手速度快 唔逼緊mark 唔緊逼 唔落鏟
對手composure decision 低 先緊逼
對手dribbling bravery 低 先落鏟

仲帶要睇球員morale sharpness
戰術熟唔熟練 球隊團唔團結 球隊士氣等等

一場波嘅輸贏由好多因素組成
我建議陣容戰術可以參考
但係唔使抄足
更重要係自己對陣容戰術同球會球員嘅理解
支持 今年用forest green 兩季升超 但英超完全入唔到波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞