[FM2023]卡迪夫城 真。威爾斯球會之路

198 回覆
59 Like 2 Dislike

留個名先
樓主諗住玩幾耐
用forest green 兩季升超好勁
[突發] 蔚山現代向出47k 鎊收購雞囂

問下巴打們嘅意見 賣定唔賣

免簽返嚟 扣埋loyalty bonus 31.5k 都仲有賺
踢得唔係特別好 Avg. Rating 而家仲要就佢練3中堅陣

已經37歲喇 有價好賣

唔賣
中堅唔夠人
仲要幫蔚山現代出2.9k 週薪
畀啲時間佢 佢始終有卡士可以lead 到其他球員 遲啲仲可以入埋教練團
2/11/2022 Home vs Watford (Championship)
上場主場賽和下遊嘅洛達咸
真係谷鬼氣
所以今場就算對住media prediction 第1
聯賽排第5 嘅屈福特一樣冇有怕
一於攻到佢稀巴爛

開波14分鐘 中場新星Colwill 中路畀個直線神鋒Etete
Etete擔贏對手 窄位攞遠入網 領先1:0

38分鐘 對方角球開出 Etete 頭鎚解圍不遠
個球輾轉去到李城借將爆炸頭 禁區內射入 扳平1:1

下半場54分鐘 繼續入波方程式
隊長Ralls 開出右路角球
尾柱嘅Etete 壓贏頂入成2:1

65分鐘 同上一個死球攻勢差唔多
隊長Ralls 開出右路罰球
今次主角換咗係Callum Robinson 頂入成3:1

補時階段95分鐘 勤力嘅Mark Harris 成功逼甩對手
再橫傳畀Callum Robinson 射入 埋齋贏4:1

今場勝仗可以媲美早前嗰場南威爾斯打比大戰
大勝前列爭標分子4:1
成場撳住對手嚟攻
贏得清脆利落
希望可以保持到水準

Next Match
5/11/2022 Away vs Sunderland (Championship)
5/11/2022 Away vs Sunderland (Championship)
上場4:1大勝屈福特
當然想挾帶上場大勝嘅氣勢帶到去光明球場啦
所以今場用咗上場梅開二度嘅Callum Robinson
取代右翼嘅Whyte
同埋作客都會保守少少
中場起用防中Rinomhota
代替攻中 Rubin Colwill

今場雙方拉成均勢
去到下半場第60分鐘
隊長Ralls 喺蛾蝞月頂勁射破網 領先1:0

不過4分鐘後
一對中堅Kipre 同Nelson 居然猶如雪糕筒咁
被對方喺中間爆過 對手單刀射入 迅速扳平1:1

及後雙方都互有攻守 不過就再冇增添紀錄
雙方賽和1:1

今場波本身諗住可以延續到上場大勝嘅氣勢
但係踢出嚟又係另一回事
唔係話踢得好差
但係自從被韋根斷咗個10場不敗之後
表現開始有啲飄忽
開始掌握唔到球員嘅狀態
而家要諗下點樣調整好

Next Match
12/11/2022 Away vs Sheffield United (Championship)
終於得閒開機睇返個陣
我打352
gk allsop 都唔洗講
cb LD nelson,BPD kipre,NCB perry ng
lwb WB bagan,nkounkou我嫌佢貴 季中退左貨
rwb WB sang
中場中 DLP ralls 同BWM rinomhota 穩膽
amc AP colwill,sawyers 輪換
前鋒就用AF robinson 同 T ojo
戰術就泊大巴
防守果陣多壓逼,逼對手走中路
進攻就多直傳,盡早傳中,發球給進攻核心(姐係colwill

季中free 左marvin zeegelaar荷蘭左閘/中堅同 jordan hugill 英撚前鋒返黎
仲借左teden mengi 同khayon edwards
幫我由20名拉返上第7

基本上第一季就係咁
Sorry 各位巴打 呢幾日都好忙 冇時間update

12/11/2022 Away vs Sheffield United (Championship)
嚟到世界盃break 嘅前一場
賽前傳出不利消息
神鋒Etete 同攻中 Sawyers 都傷咗

所以正前鋒起用維拉借將JPB
左翼就出Callum Robinson

今場波都係撳住對方嚟打
果然喺33分鐘 左閘Bagan 大腳踢上前
後上攻中Colwill 入攝禁區近門射入 領先1:0

下半場57分鐘
對方右路角球攻勢 近柱近門頂入 扳平1:1

被追平之後 我決定加強攻勢
果然越想攻 就後面越易失波
89分鐘 對方右路死球攻勢
近柱近門射入 絕殺反勝1:2

今場波有啲似季初咁
有攻勢但係把握力差
17射3中1入球 xG1.95 勝過對手嘅0.61
被人反cup 係咎由自取
今季主場首場敗仗

Next Match
10/12/2022 Away vs Stoke (Championship)
上場主場被錫菲聯以1:2擊敗
中止咗我卡7場不敗嘅走勢
其他呢7場嘅表現都好飄忽
聯賽榜首嘅位置亦都被昆士柏流浪搶咗
而家位列第二

世界盃檔期
我安排咗5場友誼賽保持狀態
同埋為咗新加盟嘅雞囂練352陣式

5場4勝1負 贏格流曼聯 淨係輸些路迪 踢得唔錯
之後要作客實力不俗嘅史篤城
題外話 講下世界盃先

分組賽第一輪賽果都算正路
威爾斯🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿賽和伊朗1:1
阿根廷嘅C組同比利時嘅F組全部打和
日本被西班牙大炒4球

第二輪賽果就好出人意表
卡塔爾贏塞內加爾2:1 攞到3分
威爾斯🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿贏英撚3:1
波蘭大炒阿根廷4:1 美斯準備要登機了
法國成為首支出線球隊

分組賽第三輪
威爾斯🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿輸被美帝0:3 出局
畀英撚負碌出線
阿根廷賽和墨Sam哥 1:1 宣告出局
日本贏德國2:0
搞到日本 德國 哥斯達黎加 3隊同得3分要計得失球
至於世界盃奇蹟摩洛哥要墊底出局

16強啦
英撚負碌出線都行唔得遠 輸畀荷蘭0:3
黑馬 波蘭 厄瓜多爾 都齊齊晉身8強
墨Sam哥繼續做16郎 輸畀法國2:4
格仔繼續做12碼之王 互射12碼贏西班牙
葡萄牙同樣以互射12碼淘汰巴西
比利時贏德國 烏龜就以6:1大炒塞爾維亞

講住咁多先
各位巴打覺得邊隊攞冠軍
美斯就登咗機 牙朗有冇機會登基呢
前鋒Robinson 入唔入到波
我用佢把握力好差 卡城紐尼斯嚟
反而用Etete 就好好用 同埋維拉借將JPB都唔錯
大細丸determination teamwork work rate好低唔鍾意用

攻中本身用Sawyers
聽完你講之後 開始重用Colwill
不過重未係好識用佢
留名G持樓豬
樓主好有心機好好睇
上集玩Swansea 由2030-2039攞左十年英超老二
季季曼聯都10x分冠軍
最後攞埋r連都贏唔到英超就棄左
robinson 把握力係一般鎮定低係咁
我通常set 佢少啲起門,咁就少啲浪射
兩季分別係34場12球4助攻同26場8球10助攻
不過我打雙箭頭,仲要輪換,數據係差啲

我隻etete 傷完又傷,我都放棄左
好返踢幾場又抖個幾月,不停loop

colwill 打攻中位可以試am(a),效果唔錯
成季都10球10助攻
10/12/2022 Away vs Stoke (Championship)
世界盃檔期前主場被錫菲聯反cup
於是喺世界盃檔期安排友誼賽
加快練352 幫雞囂融入球隊 表現都唔錯
所以今場聯賽作客史篤城都改踢352
神鋒Etete 同龍門Allsop傷癒復出
其他人腳都係嗰啲 加埋雞囂

開波2分鐘 對方罰球直射入網 領先1:0

及後我哋都加強攻勢
29分鐘 中路嘅副隊長Wintle 吊個波入禁區
JPB 入攝接應 心口一控 左腳勁射破網 追成1:1

眼見上半場勢色唔對 下半場都係擺返433
由右翼Whyte 換入雞囂
55分鐘 神鋒Etete 逼對手 單入笠死龍門 反勝2:1

74分鐘 轉踢左翼嘅JPB 喺左路發難
左路傳中搵到禁區外嘅黃喜 再遠射得手
最終反勝3:1

今場波上半場就排鳩陣⋯⋯

其實今場波係55波
分野喺把握力度
我卡今次竟然把握力咁好
反勝史篤城全取3分
繼續排第2

Next Match
17/12/2022 Home vs Blackpool (Championship)
威爾士一定係史雲斯!!!!!!!
講返世界盃8強

葡萄牙不敵格仔出局 牙朗都要登機了
絕代雙驕雙雙帶住遺憾告別世界盃舞台

4強

格仔加時以2:1 擊敗荷蘭
法國爆冷以2:3 不敵烏龜

所以決賽會係烏龜 vs 格仔
呢個決賽組係咪好意想不到
17/12/2022 Home vs Blackpool (Championship)
上場作客成功反勝史篤城信心大增
今場主場迎戰近5戰1和4負排第22嘅黑池
所以要排返個進取啲陣容
今場擺返平時擺開嘅433 陣
不過神鋒Etete 又傷喇

所以搵咗新星踢假9
Robinson JPB 雙翼踢IF 加強攻力
中堅冇再出雞囂

開波17分鐘 對方右路傳中
尾柱頭鎚二傳 畀中間近門撞入 先落後0:1

29分鐘 今次對方喺左路發難
左邊傳中 中間近門射入 落後到0:2

上半場被人入咗2粒
下半場唔再搵Colwill 踢假9
由Davies 入替Sawyers 踢正前鋒
Colwill 踢返攻中
企圖極力反撲 但係都係徒勞無功
最終輸0:2 主場二連敗

今場波又係上半場就排鳩陣⋯⋯

但係結果截然不同 最終都係追唔返
唔應該搵Colwill踢假9
球隊冇咗Etete 就唔識入波咁
14射得2中 xG0.79 低於對手1.01
最終主場二連敗 幫隊榜尾球隊起機

Next Match
26/12/2022 Home vs Coventry (Championship)
26/12/2022 Home vs QPR (Championship)
上個post 打錯咗
今場係榜首大戰 主場迎戰昆士柏流浪
既要中止主場二連敗 又要爭返個榜首返嚟
所以今場要進取
今場Etete 繼續因傷缺陣 又唔敢再搵Colwill 踢假9
正前鋒由維拉借將JPB 掛帥
Colwill 返返中場playmaker 位置

今場大家知恥近乎勇
果然開波3分鐘 後場黃喜長傳去右路
Whyte 右路傳中畀入攝嘅Colwill 近門射入 領先1:0

38分鐘 對手罰球直接射入 扳平1:1

下半場搵Davies 入替Robinson 加強攻力
第50分鐘 由係入波方程式
今次係由隊長Ralls 喺右路開出角球
後備入替嘅Davies 尾柱頂入 再度領先2:1

及後我哋都係撳住對手嚟攻
不過都冇再入波
最終喺榜首大戰贏對手2:1
以1球球差 重登榜首

今場踢得算唔錯
成場比賽都係由我哋主導
同埋即使冇咗Etete 都把握到啲機會
不過今場又有失波
連續8場都有失波

想請教下大家點樣守罰波直射

Next Match
29/12/2022 Away vs Coventry (Championship)
乜罰波直接有得守架咩
我諗用得出腳同埋龍唔夠勁應該無解
乜罰波直接有得守架咩
我諗用得出腳同埋龍唔夠勁應該無解

龍門暫時冇得變
我有特登搵中堅做人牆
唔知關唔關事

咁你啱
應該關出腳事
要源頭減廢
講返世界盃

結果格仔加時2:1贏咗烏龜
LM10(魔笛) 登基
咬人蘇世二
29/12/2022 Away vs Coventry (Championship)
嚟到2022 最後一場比賽
聯賽作客高雲地利
今場擺咗上場有入波嘅Davies 做正選箭頭
JPB踢左翼 收起Robinson
中場出防中Wintle 代替攻中 Colwill
作客穩陣行先

開波29分鐘 JPB同Bagan 喺左路配合
Bagan 送JPB 一程 JPB窄位射入 領先1:0

下半場63分鐘 右閘黃喜右路傳中
隊長Ralls 頭鎚二傳畀入攝嘅Harris近門射入
拉開到2:0 Harris 終於攻入今季第一個聯賽入波

87分鐘 對方右路傳中頂入 追成2:1

兩分鐘後 天道酬勤
Robinson 成功逼甩對方守衛兼射入 贏3:1

連贏兩場攞返啲信心
雖然今場又有失波
但係進攻同把握力都好咗好多
成功搣甩神鋒Etete 依賴症

Next Match
1/1/2023 Away vs Blackburn (Championship)

雖然啱啱贏咗高雲地利3:1
不過隔籬昆士柏流浪大炒盧頓5:1
以一球球差壓贏我卡上返榜首

而家25場53分 都等於上季全季分數

隨即踏入2023年
迎來我嘅第一個轉會窗
即刻有兩個球員離隊

第一個連登教練以23:1大比數決定賣雞囂畀蔚山現代
https://lih.kg/yPzGaeX

第二個係聽咗肚餓巴建議彈咗Nkounkou鐘
https://lih.kg/yPzGaiX

咁樣前後都慳咗接近30k 週薪budget

彈鐘還彈鐘,搵到人頂未
唔係得bagan 一個會攰死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞