[FM2023]卡迪夫城 真。威爾斯球會之路

198 回覆
59 Like 2 Dislike
經過完世界盃之後
突然就好想玩返FM
話說小弟上次玩FM係FM17
大大話話都成5/6年冇玩
今次玩返發覺都有好多改動
所以都要啲時間上手

小弟今次揀咗來自威爾斯🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿嘅卡迪夫城
有藍鳥之稱嘅卡迪夫城近年主要都係喺英冠作賽

最印象深刻就係18/19 喺升班踢英超
整季都係喺護級邊緣浮沉
季中以15M鎊求購阿根廷前鋒Sala 決心要成功護級
點知屋漏兼逢連夜 Sala 轉會途中遇上空難
Sala 之死亦令藍鳥喺英超護級之路更加難行
最後落後第17名嘅白禮頓2分宣告護級失敗
要用Ruben Colwill
Cardiff City Football Club

今次我會以威爾斯名宿 Ian Rush之名執教卡迪夫城

好老實講 我其實對呢間球會一啲都唔熟
而家同大家睇下呢支球隊有咩人

隊長 Joe Ralls
好實用嘅中場球員 鍾意佢determination, teamwork, work rate 有14-15

副隊長 Ryan Wintle
同隊長好相似 都係determination, teamwork, work rate 有14-15

3位借將
Cédric Kipré loan from West Brom
隊中第一中堅 有防守有派牌

Jaden Philogene-Bidace loan from Aston Villa
隊中最強前鋒 只係唔夠成熟

Niels Nkounkou loan from Everton
應該因為正選左閘重傷成季報銷 所以借返嚟

仲有3位威爾斯🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿球員
Rubin Colwill
隊中最有潛力嘅新星 嚟緊會以佢嚟重建 利申唔知PA幾多

Mark Harris
Finishing 有9嘅威爾斯神鋒

Isaak Davies
有速度 跑得快 唔會慢
LMcm 0304已經開始玩緊Cardiff City
戰術方面
踢返威爾斯🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿風格嘅足球 即係英式足球
主要踢兩翼快放傳中 中場勤力掃蕩
所以揀人以速度 determination, teamwork, work rate 為主

買人方面
為咗要 貫徹 實現 真。威爾斯球會🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿
買人主要買威爾斯球員🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿
希望可以用全威爾斯班底踢英超
有乜可能一間威爾斯球會會得3個威爾斯球員
不過由於我會先用原有班底應戰
所以第一個轉會窗係閂咗

所以季前其實都冇乜特別
都係搞下訓練
同埋踢friendly 試下陣同人腳
第一場對來自愛爾蘭嘅Google球隊就已經贏唔到
之後嘅比賽都算正正常常嘅

Debut Match
30/7/2022 Home vs Norwich
個post有啲以前hkcm睇人玩fm嘅味道
我都係玩威爾斯球會呀巴打
不過係你對家Swansea
LM
買完沙拿唔找數
會唔會有siuma
Finishing 得9點用
仲要打英冠
支持
FM世界同fifa一樣
跑得快緊要過射門勁
請教下點樣用佢?
好想佢成材 carry成隊
有諗過玩Swansea
不過Cardiff 好似有代表性啲
佢好似有入選踢世界盃
我好少搵佢踢正前鋒
打算改造佢踢右翼衛
同埋正前鋒有其他選擇嘅
我搵佢打AM 算係靈活嗰類 上到英超
不過我係FM22用佢
30/7/2022 Home vs Norwich
英冠第一場就要由英超降班落嚟嘅諾域治
雖然話係降班隊
但係都仲有留到Pukki, Cantwell, Aarons 呢堆骨幹
佢哋media prediction 第2 而我哋就第20
雖然強弱懸殊預咗輸
但係都唔想輸得咁難睇
所以排咗個好保守嘅陣容
中前場以work rate 行先
中場全工兵

基本上由一開波都係捱打
好好彩喺第55分鐘搏到對手後防犯錯
助攻畀右翼Whyte 補中入波

最後守到完場
就係憑住呢個符碌咗入波
以1:0小勝金絲雀

成場波基本上都係對手嘅highlights
靠茅下人 ugly win 咁贏
攞咗6張黃牌搞到球會要被人罰錢
不過 3分已袋

我本身以為自己玩得好叻
可以爆冷贏到波
其實現實中都係同樣贏1:0

Next Match
6/8/2022 Away vs Reading
support
呢隊波有條撚樣叫黃喜
細個用韋斯咸用成班青訓打到出歐聯,用中細型班好玩過用大會
上一集我都有真威爾斯球會之路
不過冇開post
玩左7-8季wrexham冇玩

係咪呢條撚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞