網絡小說集中討論區<24>誤中1001

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
我睇開非傳統既修仙
遮天 莽荒紀 符皇 完美世界
覺得都算頂級
修真黑暗神作
蠱真人
修真係大陸果啲有堆都係 城市再修真,有無特別依個主題有推介

Btw 感謝樓上幾位巴打
請問有冇ios app 可以睇免費小說 最好又多書
(頭post果d dl唔到/又係要買書券
細個睇過全職法師 開頭係有趣嘅 去到中間就好撚悶
每次都係嗰啲橋
古燈文庫?
推一本書荒書 [還好我有練功房]
有系統 主角非現代人 非穿越者 類似滾開風格
暫時冇太大毒點 個人暫時評分 6.5/10
等肥
都市靈氣復蘇類 顧道長生

冇咁小粉紅睇落會舒服啲
呢個app 要入code 自己google
唔係會變左睇唐詩300首
非修真 極品家丁
突然發現縱橫嘅仙俠書好睇過起點
起碼開局冇咁罐頭feel
叩問仙道係咪好睇
要去到邊度先好睇?
宜家睇到做左個堂主
書荒,有無巴打可以介紹打鬥得黎又有智謀既小說

好似我的細肥監獄個類
好好睇
凡人流佳作
升級慢你預左係真係好慢
但情節合理不落俗套
原來我有一間恐怖屋個作者比中共約見面 夾硬改咗結局… 即刻唔想睇落去
有無推薦? 縱橫D小說名好鬼中二, 搞到我唔想點入去睇
《過河卒》200萬字
道門已經成為中原霸主
改變咗以往用門派之別去區分出身
唔係修為高升咗level就可以話到事
相反, 主角肯做事有人脈就唔缺升level機會

最吸引嘅地方係有女女主角
一般網文囡囡只係工具人
有需要先出吓嚟比人曬命打臉打茄輪
一係就乜乜絕世美人一見主角就覺得非同凡響
呢本書嘅男女角相處得好自然
女主角比較保守矜持
甜而不膩嘅修仙文買少見少

故事嘅道教同現實嘅有幾分相似
道門由太平道、正一道、全真道把持
有啲典故或者歷史大事件都會出現喺故事背景
道門統合咗5大傳承:摘仙人、方士、武夫、巫祝、散人
主角就係垃圾散人出身
之後會有個小小金手指
而且唔係獨一無二
基本上個主線就係圍繞住呢個金手指同埋三道紛爭去發展
好似好正 準備開嚟睇
去到後段唔係咁好睇
好似好多本都因為被約談搞到爛尾
通常咩道門個d 好興寫到中後段就彈一堆封神人物
咩原始天尊 多寶道人廣成子好趕客
推薦一本武俠小說叫 天之下
有d細個睇金庸古龍既味道
個世界觀係n年前武林人士以武犯禁 推翻左前朝 之後九大派共治天下 每十年輪住做武林盟主出黎做下樣 定下規矩 個故事就開始於九大派其中一派開始想唔守規矩慢慢等 想爭做下屆盟主
Total 5個主角 每個主角既背景出身都唔同 一開始由每個人既pov群像劇咁寫 到入左主線就大家都牽涉在內 推動整體劇情

雖然話就話武俠小說 但係”武”既含量好低 好少寫主角點練功打架 寫得最多既係”俠”既部分 寫主角係e個九大派話晒事 窮人含撚既社會 點樣行俠仗義 點樣去堅守自己嘅原則 寫人與人 人同環境既衝突

好耐都未睇過一本咁高質既武俠小說

最毒既地方係個世界觀係門派共治天下 但係睇得網絡小說 再唔合理既世界觀都見識過 接受到少少既天馬行空既背景既話淨低既都冇野好挑剔
睇到中間 時忽痕上網睇下啲評價 見到話比人約談 本身個final boss又改咗定點 好多人物又無再交代 棄咗了
應該唔會
呢本唔係洪荒流
封神榜二創人物應該唔存在

故事背景承接上一本書《太平客棧》 (唔建議睇, 睇咗過河卒先)
統一道門、消除門派之別、學習西學文化係上本書嘅主角
到咗長生境之後一定要飛升離世
三清嗰d冇機會出場
戰力天花板已經set死咗

btw, 十本洪荒流有九本都解錯“天地不仁,以萬物為芻狗”
呢本有時會拋書包水字數
覺得嗰d設定太水就skip咗去
對劇情冇乜影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞