網絡小說集中討論區<24>誤中1001

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
睇開個班作者全部都🐏撚晒

睇黎上面都爆得幾撚勁
信你嫁啦開來睇下
開頭可能老套啲
到去左大世之後精彩好多

好多初期既人物都可以慢慢各自成長
唔會好似好多故咁忽略哂
依個題材死左好耐了
唔知有冇Ching睇過萬界武俠扮演者,系統穿越流武俠,係國術流主世界用系統穿越世界扮演唔同角色練內力,再係主世界推動兩種體系融合,推動武術進步。
神作一定唔算,但佳作感覺都走唔甩。整體情節叫做合理,後尾番外仲精彩。
主角性格正面,冇明顯感情線,唔同既武打場面都描寫得幾有意境,情節方面寫得出武俠個種味道。不過都有啲明顯缺點,例如主世界冇其他武俠世界咁精彩,同接近結局有啲啲後勁不繼,打鬥一上升到意境方面就有少少重複,不過呢啲位我自己覺得可以接受。

最後想問有冇人可以介紹啲武俠/國術流,近年除左寇道(武扣仙門篇-特色係拳拳到肉既力量感)同呢本真係好少有其他係打鬥同描寫體系方面咁有心思既武俠小說。武俠小說係咪已經完左
有d借機蛇王
追六本有四本中咗
推薦一本明未歷史小說《朕》

睇咗頭幾十章,個開頭寫得好好,好吸引人睇落去,雖然有啲啲主角光環

呢啲小說寫到後面會寫打外國,到咗呢個時候就會變大中華膠,但呢本我又唔知會唔會有呢啲情節出現

如果有巴打知可以講吓有冇呢啲情節
舊書
無限道武者路 (無限恐怖fans 武俠版)
萬界武俠大穿越 -我叫排雲掌
武林半俠傳-文抄公
龍蛇演義-經典
死人經-經典
逍遙派 前面三分之一
仲有幾本忘9記
無限道武者路有睇,幾鍾意佢研究完練氣做融合練竅既構思,龍蛇演義都有,初初第一本接觸既國術就係呢本。死人經我反而覺得比較似爭霸系或者講謀略既小說。

其他個啲我試下先,特別半俠傳聽左好耐
道君
唔係好識評價
唔係小白文 啲計謀佈局唔差
雖然係仙俠但主角係謀士多啲

講下毒點
主角會因為異世界人唔識咩係坦克飛機而睇唔起佢地
作者用主角識整紅燒肉嚟推動咗劇情兩次
同埋主角做好多"空手套白狼"嘅野
即係冇貨又扮又有貨然後說服到對方咁
似係作者強行寫到work

overall 鐘意智鬥類嘅話可以試下
想搵類似會收弟子嘅小說
佢有收弟子
但佢練功練咗成百幾年出個山洞都冇出
係咁收系統notifications 話佢身邊啲人點
都唔知佢人生係為乜
差異點末日又幾好睇
有冇睇開嘅網
武俠基本上已經好少人會再寫,就算同武林有關嘅無限流之類嘅小說,喺起點分類都唔會放落去武俠類別,反而會放去玄幻科幻

純武俠小說基本上已經gg 咗
起點
有冇類似關關公子風格既書?
神秘復蘇如果唔係打外國會好睇啲
幾中意鬼眼楊間呢個角色
睇緊萬界武俠扮演者
本書好似有Ð幼稚?
主角無啦啦承接帶藏走線
會唔會太自大 接手鐵手幾日 而且40%未到
再加上對世界高手層級唔理解
基本上係接近0情況走去做個世界級別頂層任務
而且後面更加幼稚 居然有一堆人正面圍殺佢想搶

而嗰班人面對嘅係 對手實力情報不足 藏寶圖真確性 藏寶圖有冇用 拎到手點走 點帶走
基本上呢Ð困獸鬥會不斷等人試水等炮灰磨先等執雞
而主角公開左事件 Ð低層渣渣根本唔會因為不知情去博命送頭
再者 假設走到 拎埋走 要面對係可以瞬滅全丐幫高手嘅神祕勢力 同全江湖+朝廷追殺
點保命?定係個江湖打滾好耐嘅人都智力低下

而如果類似古龍風
呢Ð事肯定會玩變裝落毒神不知鬼不覺偷龍轉鳳
既然知到主角一個人 人名 外貌 路線 目的
根本唔會公開去搶
仲搞到入城聲城勢浩大咁正面圍殺
由事件公開曝光到圍殺 得幾日時間 信息 人手 布局
Ð老江湖有字頭點會走去參與
真係同替死無分別
先唔講主角張圖真假 有冇用 係咪完整
最終拎到圖 除非有神運 最保命就係獻比神祕勢力/朝廷 2個選擇
成件事好gag
其實前半我好同意,我覺得可以係佢前期其中一個缺點,主角前期個自信同武力我一直覺得好似有啲唔平衡`

至於底層唔知頭唔知路光明正大去搶藏寶圖呢樣野,我覺得係金庸武俠都算係有可能會發生,我勉強說服到自己,不過如果係古龍武俠邊個拎住張圖就真係死左都唔知咩事
睇到最新又話要訂閱,唔係直接免費睇哂架咩?
我見有寫送一本書免費
我已經睇落去了 完左鐵手 返左主世界
呢個作者Ð用詞係好好 唔會太浮誇過於華麗
同埋佢寫打鬥/姿勢動作好有步驟同畫面感
好容易就想像到當時對打嘅人點樣打鬥
依家好多書
aa使用xx技能 ,bb 受到傷害 就完全ff
完全冇描述當中技能點樣 打鬥中技能使用狀態
對戰時技能發揮 對手應對影響技能等等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞