覺唔覺dc同marvel根本冇得比?

610 回覆
499 Like 31 Dislike
認真唔明點解個個讚到ww天上有地下無
開頭出島到到No mens land都幾buy
但係睇到act 3 訓著左
因為成個plot都似曾相識係好多marvel片睇過
最尾打路平教授真係失望
bvs出場打doomsday都仲好睇D
堂堂戰神走去用遠攻, 唔係好似開頭training咁用近戰
而且D特技令我諗起x men套apocalypse
而且bug都幾嚴重下
潛入德軍舞會居然請柬都唔洗
德軍走去講英文
成套戲靠Chris Pine同Gal個人charisma先carry到
同埋呢套終於唔係好急趕想擴大宇宙果種感覺

強行揾位入,你咁講,mcu有邊套放得上枱?

淨係cw都打撚死你啦

仲有, 咩撚野強行搵位入
1) 套路係一般大路故事喎 不如你講下有咩人生哲理我係學到既?
例如TVB式出動結尾完美演譯香港人本土情懷令我反思睇套大路英雄片要結合政治動機從而得出獨立條件?
2) 特技係差喎

人地讚埋你又起鋼, IQ幾多話?

睇戲入場為左揾bug,睇嚟把撚

好似homecoming 咁 無乜無乜又投訴一餐。
反擊又要插埋前兩套
套戲好睇得啦
德軍走去講英文都拎嚟講
其實英雄片本身個定位就係娛樂爆谷片,唔好同我講nolan三部曲幾有深度乜乜柒柒,準確來講三部曲根本唔算係英雄片,只係用英雄包裝既劇情片
講真英雄片要做既只係娛樂大眾,當然要做到storytelling,講到主角成長/心境變化就已經收貨
係英雄片追求哲理深度應該都係俾nolan三部曲洗腦,除非你想要多套用英雄包裝既劇情片啦
兩間公司取態唔同

MARVEL唔係冇哲理, 但由於佢地本來就偏重娛樂性質, 所以就算係值得反思GE地方都係用D輕GE手法處理, 唔會帶比人沉重感

DC就係由拍攝技術同內容都賣弄我地口中講GE哲理

認真以藝術性, DC可能高一線(但套套都係咁GE風格就幾賣弄同嬌情), 但亦唔係好MARVEL好多, 但娛樂性質方面MARVEL應該贏DC(至少)一個層次

至於宇宙觀......剩係講電影的話, DC都係岩岩開始, 冇得比較
講漫畫GE話, DC比MARVEL應該亂九倍.......

dceu vs mcu就拗到悶
DC漫畫亂過marvel?
唔撚係呀?
最尾打路平教授真係失望
而且bug都幾嚴重下
德軍走去講英文
成套戲靠Chris Pine同Gal個人charisma先carry到

淨係cw都打撚死你啦

1) 套路係一般大路故事喎 不如你講下有咩人生哲理我係學到既?
例如TVB式出動結尾完美演譯香港人本土情懷令我反思睇套大路英雄片要結合政治動機從而得出獨立條件?
2) 特技係差喎

反擊又要插埋前兩套
套戲好睇得啦
德軍走去講英文都拎嚟講

得罪講句
好多連登仔評戲都只係會將套戲斬件黎評
而唔係宏觀地係結構上評成套戲
成日都話邊幕有BUG所以套戲唔好睇 (例子:Homecoming,WW)
或者有邊幕做得好所以套戲唔差 (例子: TASM2)
其實英雄片本身個定位就係娛樂爆谷片,唔好同我講nolan三部曲幾有深度乜乜柒柒,準確來講三部曲根本唔算係英雄片,只係用英雄包裝既劇情片
講真英雄片要做既只係娛樂大眾,當然要做到storytelling,講到主角成長/心境變化就已經收貨
係英雄片追求哲理深度應該都係俾nolan三部曲洗腦,除非你想要多套用英雄包裝既劇情片啦

英雄片淨係爆谷片你係咪畀marvel洗腦呀咁?

89年套batman已經唔係爆谷片啦
兩間公司取態唔同

MARVEL唔係冇哲理, 但由於佢地本來就偏重娛樂性質, 所以就算係值得反思GE地方都係用D輕GE手法處理, 唔會帶比人沉重感

DC就係由拍攝技術同內容都賣弄我地口中講GE哲理

認真以藝術性, DC可能高一線(但套套都係咁GE風格就幾賣弄同嬌情), 但亦唔係好MARVEL好多, 但娛樂性質方面MARVEL應該贏DC(至少)一個層次

至於宇宙觀......剩係講電影的話, DC都係岩岩開始, 冇得比較
講漫畫GE話, DC比MARVEL應該亂九倍.......

dceu vs mcu就拗到悶
DC漫畫亂過marvel?
唔撚係呀?

非常同意DC漫畫亂過Marvel,Continuity bug多到飛起
其他唔講,dc戲除左batman套套都係垃圾

其實套batman都唔係好關dc事
係導演Chris Nolan 勁姐
最尾打路平教授真係失望
而且bug都幾嚴重下
德軍走去講英文

淨係cw都打撚死你啦

2) 特技係差喎

反擊又要插埋前兩套
套戲好睇得啦
德軍走去講英文都拎嚟講

得罪講句
好多連登仔評戲都只係會將套戲斬件黎評
而唔係宏觀地係結構上評成套戲
成日都話邊幕有BUG所以套戲唔好睇 (例子:Homecoming,WW)
或者有邊幕做得好所以套戲唔差 (例子: TASM2)

所以先火撚滾。

GOTG IM1 GOTG2個boss fight 都係hea收

都無阻係我mcu top3
冇計啦Marvel比迪士尼收購左之後走迪士尼風,Iron man令marvel成功左就套套avengers 都係Iron man救世界令美國隊長變二打碌 Hulk唔再出獨立電影唔係冇人想睇而係marvel覺得佢唔會令marvel搵到錢,而且鍾意佢嘅小部分係細佬仔大部分係後生仔,例如復仇出快銀同女巫設定唔係magneto嘅仔女而係人造人,美國隊長變成九頭蛇係因為佢地想透過呢個方法提升marvel響漫畫方面嘅銷量

Hulk唔出獨立電影 係因為版權仲未完全係Marvel 度
WW真係比人吹大左
起源黎講係ok ge
亦都係dceu入邊暫時最好
其真係垃圾
等睇埋正義聯盟先評論
dc代表作

以前睇呢套完全唔知係dc,但真係好好睇

啱啱先知
其他唔講,dc戲除左batman套套都係垃圾

其實套batman都唔係好關dc事
係導演Chris Nolan 勁姐

咁乜柒都關個導演事啦係咪呀
其實Man of Steel 同 BvS 都好多野探討
前者好多人話悶所以冇咩人理
後者就太多reference 多到頭都暈

mos 係真正英雄片

英雄唔只係打交,而係佢既哲學,心理,事蹟幾方面構成
如果淨係睇佢打,只不過係異能人片

mos,超人會去諗佢應該點做,會面對一啲兩難困境,或者文戲有人覺得悶,但英雄唔係為快感為打交,而係真正要去承擔
mos其實真係做得幾好

英雄片淨係爆谷片你係咪畀marvel洗腦呀咁?

89年套batman已經唔係爆谷片啦

英雄片本身個定位就係娛樂爆谷片

不過睇兒童節目算la
最尾打路平教授真係失望
而且bug都幾嚴重下
德軍走去講英文

淨係cw都打撚死你啦

2) 特技係差喎

反擊又要插埋前兩套
套戲好睇得啦
德軍走去講英文都拎嚟講

德軍講英文呢點美國隊長果時已經犯左
咁中意Diversity, 語言上又唔做埋?
仲要學Marvel搵個德國口音講英文就算數
比人既感覺已經冇哂威脅感, 仲要有少少好笑
Doctor Poison直頭好似睇緊卡通片
但CA已經講緊11年既事
2017咁多年都唔改下?
MARVEL拍先有優勢
但亦都可以話幫同行探雷, 有咩做錯應該要改
但係人地內戰果時已經國際化左
機場都聽到有德文
而家我話套戲有錯要改, 你就派膠叫我番去搵對家片比較
英雄片比人睇死就係因為咁
唔同意你話dc英雄完美 淨係講batman都已經有好多缺點 dceu其實都有描寫英雄成長 不過佢係分開三套戲寫superman點樣由一個外星人 同人類格格不入 變為我地熟悉既superman

係咩
幾時先變到我地熟悉既superman啊
成班互咬好好睇

mos 係真正英雄片

mos,超人會去諗佢應該點做,會面對一啲兩難困境,或者文戲有人覺得悶,但英雄唔係為快感為打交,而係真正要去承擔
mos其實真係做得幾好

好條閪咩
成套野就睇撚住超人聽哂佢兩個老豆講唔救人咁打壞人
超人打撚到成個城市爛哂都冇去救過一個人,完全係為打而打,我唔信超人冇能力引個敵人上宇宙打囉,佢承擔左d乜柒啊?
去撚到bvs咪又係繼續西撚住塊面咁去救人
講乜鳩神學做人,有兩難,根本就拍撚到人唔似人,鬼唔似鬼,神唔似神

mos同bvs拍得好既得兩樣,一係神同神之間既打鬥,完全拋開m記雷神果d幾十條街
二係平凡人對超級英雄既感覺,可以體會到平民需要佢地既同時亦恐懼佢地
但係劇情同角色上根本完撚全fail哂,一套野劇情廢之餘仲要連角色都唔吸引人,都可以叫好,真係好撚野
最尾打路平教授真係失望
而且bug都幾嚴重下
德軍走去講英文

淨係cw都打撚死你啦

2) 特技係差喎

反擊又要插埋前兩套
套戲好睇得啦
德軍走去講英文都拎嚟講

MARVEL拍先有優勢
機場都聽到有德文

所有荷里活片都係咁。係考慮美國本地觀眾作出既修改。
唔通你覺得黑豹係成套非洲話?

mos 係真正英雄片

mos其實真係做得幾好

好條閪咩
成套野就睇撚住超人聽哂佢兩個老豆講唔救人咁打壞人
超人打撚到成個城市爛哂都冇去救過一個人,完全係為打而打,我唔信超人冇能力引個敵人上宇宙打囉,佢承擔左d乜柒啊?
去撚到bvs咪又係繼續西撚住塊面咁去救人
講乜鳩神學做人,有兩難,根本就拍撚到人唔似人,鬼唔似鬼,神唔似神

mos同bvs拍得好既得兩樣,一係神同神之間既打鬥,完全拋開m記雷神果d幾十條街
二係平凡人對超級英雄既感覺,可以體會到平民需要佢地既同時亦恐懼佢地
但係劇情同角色上根本完撚全fail哂,一套野劇情廢之餘仲要連角色都唔吸引人,都可以叫好,真係好撚野

Zod嘅目標就係殺晒啲人
佢主要目的從來都唔係殺Kal
點引佢走
最尾打路平教授真係失望
而且bug都幾嚴重下
德軍走去講英文

淨係cw都打撚死你啦

2) 特技係差喎

反擊又要插埋前兩套
套戲好睇得啦
德軍走去講英文都拎嚟講

MARVEL拍先有優勢
機場都聽到有德文

留名待笑
最尾打路平教授真係失望
而且bug都幾嚴重下
德軍走去講英文

淨係cw都打撚死你啦

2) 特技係差喎

反擊又要插埋前兩套
套戲好睇得啦
德軍走去講英文都拎嚟講

MARVEL拍先有優勢
機場都聽到有德文

哦!你歧視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞