覺唔覺dc同marvel根本冇得比?

610 回覆
499 Like 31 Dislike
其實兩個根本就唔同對象 marvel係畀冇接觸過漫畫嘅人睇 所以會重新整過個起源故事(都因為呢個原因令到有好多位都會俾fans插)
相反dc就係拍畀fans睇 剩係bvs就已經有好多位都係要睇過漫畫先大概有個概念(flash同bruce講嘢嗰段似crisis of infinite earths) 所以冇接觸過漫畫嘅觀眾先會覺得bvs好亂同唔知講咩
有人鍾意睇打鬥場面 marvel可以滿足到佢
如果想探討英雄背後嘅含意或者哲理 dc就適合佢
正如鍾意愛情片嘅人唔會鍾意戰爭片 戰爭片fans唔會鍾意懸疑片一樣 大家想得到嘅嘢都唔同 點解要比較
利申dc marvel都鍾意 兩邊漫畫都有追開

比乜鬼
兩邊都有唔同特色
D人成日出口埋口就Martha Martha
用黎笑就冇所謂
但有冇真係用心睇過人地套戲既其他地方
睇番bvs兩個scene既超人都做到好感動
搞到我好中意呢個超人
一個係係露台話自己冇左星球, my world doesn't exist
即時humanize左成個superman
一個係最尾臨死前同Lois講this is my world
2場戲前後呼應已經show到佢做番superman保護世界既決心
cut走batman, ww, 發大宇宙d 野其實bvs係一個有潛力既superman故仔

仲要個演員係根本fit晒

agger
出乜鬼batman
出mos好過啦

會出架

都唔係zack拍
除左zack之外可能要JJA拍我先handle到

最怕係ss個導演
其實兩個根本就唔同對象 marvel係畀冇接觸過漫畫嘅人睇 所以會重新整過個起源故事(都因為呢個原因令到有好多位都會俾fans插)
相反dc就係拍畀fans睇 剩係bvs就已經有好多位都係要睇過漫畫先大概有個概念(flash同bruce講嘢嗰段似crisis of infinite earths) 所以冇接觸過漫畫嘅觀眾先會覺得bvs好亂同唔知講咩
有人鍾意睇打鬥場面 marvel可以滿足到佢
如果想探討英雄背後嘅含意或者哲理 dc就適合佢
正如鍾意愛情片嘅人唔會鍾意戰爭片 戰爭片fans唔會鍾意懸疑片一樣 大家想得到嘅嘢都唔同 點解要比較
利申dc marvel都鍾意 兩邊漫畫都有追開

比乜鬼
兩邊都有唔同特色
用黎笑就冇所謂
搞到我好中意呢個超人
一個係係露台話自己冇左星球, my world doesn't exist
一個係最尾臨死前同Lois講this is my world
2場戲前後呼應已經show到佢做番superman保護世界既決心
cut走batman, ww, 發大宇宙d 野其實bvs係一個有潛力既superman故仔

agger
出乜鬼batman
出mos好過啦

會出架

都唔係zack拍

最怕係ss個導演

導演唔係問題

係故事啫 同埋可能拍都唔夠時間
屌你dc狗係咁吹捧mos bvs ww幾有哲理
笑撚左
唔知真係以為睇完會學到乜人生大道理
可以拎黎做philo教科書
Ww一上就比你班友吹到只應天上有
我覺得係唔差嘅
打鬥配樂畫面係正
劇情一定好過zack同ss
不過個意念咪又係講反戰 講下人性醜惡
又睇唔出佢表達得幾有深度可以上神枱
成日淨係識捉住邊個位係咁講打哂論文咁
係咁我話thor帶出做人要謙卑要識sacrifice係咪又上得神枱
比較有深度我覺得得batman同spiderman trilogy
仲記得一上bvs食哂屎嗰陣班dc狗每日幾落力打論文話好有深度 martha無問題
一出dlc就幫zack瘋狂含撚
屌dlc一樣悶到嘔+劇情一樣差
笑撚左
我覺得係唔差嘅
打鬥配樂畫面係正
係咁我話thor帶出做人要謙卑要識sacrifice係咪又上得神枱
比較有深度我覺得得batman同spiderman trilogy

比d tips 你 bvs係講緊神同人嘅關係
bvs都話普普通通 係martha位on99

但ss真係好撚失望 不知所謂
笑撚左
我覺得係唔差嘅
打鬥配樂畫面係正

得少少tips唔夠
笑撚左
我覺得係唔差嘅
打鬥配樂畫面係正

得少少tips唔夠

我記得有巴打講過話將超人比喻做耶穌
Mos就係誕生
Bvs就係受難
所以黎緊套JL就係
笑撚左
我覺得係唔差嘅
打鬥配樂畫面係正

得少少tips唔夠

Mos就係誕生
Bvs就係受難
所以黎緊套JL就係

笑撚左
我覺得係唔差嘅
打鬥配樂畫面係正

我知呀 trailer講埋添啦
笑撚左
我覺得係唔差嘅
打鬥配樂畫面係正

得少少tips唔夠

我諗唔係套戲問題
而係閣下未能了解到佢想講咩

比乜鬼
兩邊都有唔同特色
用黎笑就冇所謂
搞到我好中意呢個超人

agger
出乜鬼batman
出mos好過啦

會出架

都唔係zack拍

最怕係ss個導演

導演唔係問題

導演問題好嚴重。特別dc同marvel 唔同。
Mcu係Studio主導,導演話事權好細。所以好似antman咁臨時換導演都無咩大問題。

但DCEU唔同,導演權力好大。好似Zack patty Ayer 咁基本上點拍係佢話曬事 wb只係有權力剪。

仲有之前joss爆左,dc同導演初步傾果時。dc係會有一牌板列曬有dceu興趣拍既角色。joss要左batgirl,chris 要左nightwing,Ayer 要GCS.
除左Zack 仲有咩導演對superman咁有熱誠?

agger
出乜鬼batman
出mos好過啦

會出架

都唔係zack拍

最怕係ss個導演

導演唔係問題

導演問題好嚴重。特別dc同marvel 唔同。
Mcu係Studio主導,導演話事權好細。所以好似antman咁臨時換導演都無咩大問題。

但DCEU唔同,導演權力好大。好似Zack patty Ayer 咁基本上點拍係佢話曬事 wb只係有權力剪。

仲有之前joss爆左,dc同導演初步傾果時。dc係會有一牌板列曬有dceu興趣拍既角色俾導演自己揀。joss要左batgirl,chris 要左nightwing,Ayer 要GCS.
除左Zack 仲有咩導演對superman咁有熱誠?
dc 成日拍垃圾片
好似marvel 就唔同喇
蜘蛛俠入番mcu 之後
成套戲昇華左
大人細路都岩
結論係DC=垃圾
dc 成日拍垃圾片
蜘蛛俠入番mcu 之後
成套戲昇華左
大人細路都岩

都要Disney 識做先得。
Spiderman 明明mcu一份子 就俾個垃圾檔期佢上
笑撚左
我覺得係唔差嘅
打鬥配樂畫面係正

開戰了
dc 成日拍垃圾片
蜘蛛俠入番mcu 之後
成套戲昇華左
大人細路都岩

dc 成日拍垃圾片
蜘蛛俠入番mcu 之後
成套戲昇華左
大人細路都岩

根本所有英雄片都應該比返marvel 拍
dc 成日拍垃圾片
蜘蛛俠入番mcu 之後
成套戲昇華左
大人細路都岩

根本所有英雄片都應該比返marvel 拍

Give dc back to marvel!
dc 成日拍垃圾片
蜘蛛俠入番mcu 之後
成套戲昇華左
大人細路都岩

我本身都無留意咩,想睇獅子王就揾下咩時間上。

先發現個續集檔期set左係toy story 4同獅子王中間。
每邊隔兩星期,好似一蚊都唔想俾sony賺多咁
dc 成日拍垃圾片
蜘蛛俠入番mcu 之後
成套戲昇華左
大人細路都岩

我本身都無留意咩,想睇獅子王就揾下咩時間上。

先發現個續集檔期set左係toy story 4同獅子王中間。
每邊隔兩星期,好似一蚊都唔想俾sony賺多咁

基本上Marvel只需要贏個口碑
抵啦Sony
笑撚左
我覺得係唔差嘅
打鬥配樂畫面係正

得少少tips唔夠

Mos就係誕生
Bvs就係受難
所以黎緊套JL就係

有冇咁誇 唔通我地見證緊新既聖經誕生
係戲ja屌你,好睇就好睇難睇就難睇,講幾多野都好套野難睇就係難睇
娛樂作品滿足唔到大眾就係失敗
笑撚左
我覺得係唔差嘅
打鬥配樂畫面係正

開戰了

唔討論dc有冇深度

但spiderman trilogy有深度,呢個講法比較少見
點解你會咁諗既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞