覺唔覺dc同marvel根本冇得比?

610 回覆
499 Like 31 Dislike
冇計啦Marvel比迪士尼收購左之後走迪士尼風,Iron man令marvel成功左就套套avengers 都係Iron man救世界令美國隊長變二打碌 Hulk唔再出獨立電影唔係冇人想睇而係marvel覺得佢唔會令marvel搵到錢,而且鍾意佢嘅小部分係細佬仔大部分係後生仔,例如復仇出快銀同女巫設定唔係magneto嘅仔女而係改造人,美國隊長變成九頭蛇係因為佢地想透過呢個方法提升marvel響漫畫方面嘅銷量

漏左講因爲電影版嘅關係響漫畫入面快銀同女巫都係變左改造人

Avengers入面CA做柒碌係導演處理手法唔同
Joss Wheedon好鐘意將佢寫做過氣正直on9仔製造笑點
CA去返自己啲戲入面即刻成個人唔同曬
至於HULK拍唔成戲係因為環球唔肯合作
個演員琴日先係D23講過呢樣嘢

環球只係有電影發行權marvel想拍其實係可以拍

https://twitter.com/Variety/status/886317363947126785
講到明係兩間野傾唔掂WOR

marvel無可能再俾個同spiderman同級既deal出嚟。
F4 除左反派根本無咩野係mcu欠。
Hulk mcu 入面拍得更唔會。
最有可能係xmen 但xmen又唔洗佢carry。

The First Family

Sorry 對mcu真係唔值得

更何況,我唔覺得fox會有興趣,spiderman 真係一個極壞先例。唔係話拍得差唔差
Disney 根本唔當spiderman親生。
今次個期差,但都合理
Homecoming 2個期可以去揾toy story 4 同lion king前後夾佢
漫畫嚟講根本冇乜分別 包羅萬有
電影嚟講 dc 咁多套其實得 batman trilogy 係拍得好
dceu 起步慢又心急,得 man of steel 似返套正常戲
bvs, suicide squad, ww 連就咁當一套普通戲睇都 fail
連基本 storytelling 都失敗
係 dceu 衝出嚟柒之前都仲有得講下
但最近呢幾套真係

利申 恨鐵不成鋼
原本仲好期待 dceu 幾時有綠燈
依家不了 我返去睇多鑊 marvel 馬拉松好過

WW Fail?

Ww fail係邊?
電影嚟講 dc 咁多套其實得 batman trilogy 係拍得好
dceu 起步慢又心急,得 man of steel 似返套正常戲
bvs, suicide squad, ww 連就咁當一套普通戲睇都 fail
但最近呢幾套真係

利申 恨鐵不成鋼

WW Fail?

Ww fail係邊?

夜翼巴打
Marvel fans偷偷留下負皮
認真唔明點解個個讚到ww天上有地下無
開頭出島到到No mens land都幾buy
但係睇到act 3 訓著左
因為成個plot都似曾相識係好多marvel片睇過
最尾打路平教授真係失望
bvs出場打doomsday都仲好睇D
堂堂戰神走去用遠攻, 唔係好似開頭training咁用近戰
而且D特技令我諗起x men套apocalypse
而且bug都幾嚴重下
潛入德軍舞會居然請柬都唔洗
德軍走去講英文
成套戲靠Chris Pine同Gal個人charisma先carry到
同埋呢套終於唔係好急趕想擴大宇宙果種感覺
DC 就有埋Nolan
Marvel 又唔計 Sam Raimi 即spider-man同X men
DC垃撚圾
英雄片本來就係要娛樂觀眾,要深度去睇birdman啦
兩邊都有睇開,自己覺得dc有深度啲,marvel就睇得好爽咁,兩種唔同既好睇不過都係好睇囉,根本冇必要屌大家既fans,對戲又唔會好睇左既
DC垃撚圾

咪就係
好心dc比返marvel拍啦
到時可以出部正義聯盟vs復仇者聯盟
但最近呢幾套真係

利申 恨鐵不成鋼

WW Fail?

Ww fail係邊?

套野真係拍得好肉酸
最尾打路平教授真係失望
而且bug都幾嚴重下
德軍走去講英文
成套戲靠Chris Pine同Gal個人charisma先carry到

強行揾位入,你咁講,mcu有邊套放得上枱?
DC垃撚圾

咪就係
好心dc比返marvel拍啦
到時可以出部正義聯盟vs復仇者聯盟

打過啦最後雷神同美隊親手將個hammer 同盾交比超人
Marvel撚表示好鐘意黑暗騎士
之後都不值一提
最尾打路平教授真係失望
而且bug都幾嚴重下
德軍走去講英文

淨係cw都打撚死你啦
公道講句其實真係各有各好兩間公司都有自己嘅風格嘅,我地屌嚟屌去都改變唔到啲咩不如一齊討論下啲人物算啦
最尾打路平教授真係失望
而且bug都幾嚴重下
德軍走去講英文

淨係cw都打撚死你啦

仲有, 咩撚野強行搵位入
1) 套路係一般大路故事喎 不如你講下有咩人生哲理我係學到既?
例如TVB式出動結尾完美演譯香港人本土情懷令我反思睇套大路英雄片要結合政治動機從而得出獨立條件?
2) 特技係差喎

人地讚埋你又起鋼, IQ幾多話?
最尾打路平教授真係失望
而且bug都幾嚴重下
德軍走去講英文

講真呢啲ORIGIN故事嚟嚟去去都係咁上吓㗎喇
M記同DC都深明此理
所以佢哋近年諗嘅係點樣係呢啲故事到加入唔同主題俾新鮮感觀眾
就好似Antman加入heist片元素
Dr Strange玩魔幻嘢同視覺效果
WW就係神話加戰爭片
咁做當然會有人好似你咁嫌佢舊瓶新酒
但依家一般觀眾同影評人都仲係相當受落
片商當然會照住呢個模式拍落去啦
兩間公司取態唔同

MARVEL唔係冇哲理, 但由於佢地本來就偏重娛樂性質, 所以就算係值得反思GE地方都係用D輕GE手法處理, 唔會帶比人沉重感

DC就係由拍攝技術同內容都賣弄我地口中講GE哲理

認真以藝術性, DC可能高一線(但套套都係咁GE風格就幾賣弄同嬌情), 但亦唔係好MARVEL好多, 但娛樂性質方面MARVEL應該贏DC(至少)一個層次

至於宇宙觀......剩係講電影的話, DC都係岩岩開始, 冇得比較
講漫畫GE話, DC比MARVEL應該亂九倍.......
最尾打路平教授真係失望
而且bug都幾嚴重下
德軍走去講英文

你係咪同marvel fans鬧戰得多下下要比?
事實係呢D origin橋已經見過好多次
比人搶先食頭啖湯係事實
又唔改進下點令套戲係觀眾differentiate到

結尾個boss戰真係好唔深刻
個德國軍官都話有幾下駁拳
但見到個boss攬哂架生以為去砌佢啦
點知就咁做招牌pose一吸一射就ko左個boss著到成副盔甲都冇用
DC 就有埋Nolan
Marvel 又唔計 Sam Raimi 即spider-man同X men

都唔撚同studio拍
其實有咩好比? 好睇就得啦

利:有睇 Arrow, Batman, daredevil, iron man, Thor, avengers
Marvel fans偷偷留下負皮

而家係講緊dc同marvel既戲兩樣野無得比較
點解m記fans要負皮?
做乜姐你?
睇英雄講哲理人唔笑狗都吠
Batman好大程度係導演勁,英雄片只係睇材
真心唔建議你咁比較
乜唔係batman去救雙面人,局長救條女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞