加拿大Stream A - 課金揮手交流區 (11)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
揀咗讀Graduate Cert
就嚟申請sp, 想問下讀兩年diploma 財力證明要幾多先夠?

我打算交 交左6000CAD 學校deposit respite 同埋 大約有37萬港紙嘅銀行e-statement, 其實咁樣夠唔夠?

諗緊洗唔洗叫老豆幫我寫埋財力膽保
我係60萬 成功批左
連埋學費
應該夠
睇頭一年(記憶中係要求加幣約一萬)
交左學費仲有37萬其實好夠(理論上)
可以唔駛擔保
我Google 左好耐,都搵唔到明確究竟要幾多錢先批嘅答案
我計過其實2年學費連生活費大約40萬應該都夠哂,不過就係唔知個官點睇

所以糾結緊叫唔叫老豆幫拖交財力膽保 同埋 e-statement 上去
寫埋穩陣
學費嗰度交左deposit 咋 嗰度6千CAD,我讀langara 2年 讀60個credit 學費應該 total around 3萬8 CAD左右

我見IRCC寫1年生活費around 1萬CAD

2年學費+生活費就 6萬CAD

唔知IRCC會唔會計到咁仔細,所以我唔知我交37萬證明夠唔夠
夠頭一年就得
呢度好多後生仔揸10幾萬就出發
所以你唔使咁擔心
今謝巴打意見,我有啲擔心會唔批sp,所以想問清楚
幾多歲都得
叫你老豆過多30萬落你戶口 有個fd 500k都過唔到 當然唔一定係財力問題
請問呢度有冇人係冇degree, 得asso/hd學歷equivalent to Diploma (two years)去加拿大讀Graduate Certificate (one year)?
其實c兄都講得啱
我只係話你過到financial support呢關
如果兩年冇其他收入
保守當返唔到part time
(現實上好多人都因太Chur返唔到或只返到少少)
40交完學費應得返十幾
十幾係好難生活兩年
所以如果情況許可問定家人
最好就入定你戶口(費時到時反口或有變數)
但又講40萬過唔到SP又低機會既
唔係個個留學生或屋企有你咁多(佢地會寫屋企會support)
當然愈多愈好
另外記得如果係現金
月結單記得要有英文顯示
`
股票都計
但會打折計唔足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞