加拿大Stream A - 課金揮手交流區 (11)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
你有sp wp都可以買
係禁海外買家姐
如果父母其中一個拎SP有讀書,學校有個guard.me
可以加埋其他屋企人入去,每日好似1.69
一年都係6百幾蚊,小朋友睇醫生都claim 到
買完第二日開始生效
有冇人諗住下年fall term 先開始讀?係咪一定趕唔切?唔係6月就完晒喇咩?
請問有冇在 KPU (Kwantlen Polytechnic University)讀緊 Business Management 嘅巴打? 功課多唔多? chur 唔 chur? 辛苦?

我本身報了 KPU,Douglas College,Langara College, 全部報 Business Management Diploma,依家 Douglas 有 offer 比我,其他未有聲氣,

學校排名似係 KPU > Douglas > Langara。 KPU 似係好的,但係又怕讀得辛苦。 有冇巴打有經驗分享? 感謝.....
暫定26年8月尾完streamA
24年9月讀2年
26年4-5月畢業
差唔多係尾車
想快就唔好放暑假
搵有summer既讀
1月畢業
咁就仲有半年準備入紙
2個人一齊去住2房非Toronto down town 都有啲2700樓下
岩岩收到Seneca offer, 如果accept左但最後SP唔批,會唔會有得退返學費?
一般情況下都可以
200手續費
有冇人quebec讀graduate program, 打算讀完搬返出quebec去攞pr? 因為quebec學費可以比ontario平好多 (udem, concordia等等) 而montreal嘅cost of living都低過toronto幾成。都見冇乜人討論/explore呢個option咁🤔
因為quebec 唔識法文,生活會有障礙,點解唔Calgary 或者Winnipeg
明白語言會係一個concern, 但相信如果學少少basic french 作為學生stay一年幾時間喺montreal生活應該不成大問題?講CoL嘅話Calgary同winnipeg的確都係alternative, 但public transport都唔太完善(winnipeg尤甚), car dependent + pedestrian unfriendly, 冇車嘅話可以好難搞, 再者culture同nightlife基本上都係唔存在…
Douglas 讀緊 Dip
一科 weighting 通常係
20% mid term
25% final
20% assignment x 2
10% attendance
5% participation
每星期10-20頁 reading
其實求合格想拎個C的話, 唔算太辛苦
你本身英文底好唔好?
謝回覆!巴打你都係 Management Dip? 我英文算OK,本身有電腦科degree,不過我係中佬一名(5X歲),所以怕功課重,只求合格畢業取得 PR 就算。。。

聽巴打經驗,似乎又OK唔太 chur,咁聽落安心啲!我兩星期前報了呢三間,Douglas 比了offer,其餘未有聲氣,咁情況我都多數會去 Douglas 讀了,而家準備緊申請 SP,9月開學,希望順利!

謝巴打分享經驗。。。
我唔係呀
我揀嗰科冇 major
功課真係有, 只要上足堂, 認真聽, 安排時間做就可以
so far讀咗4個sem, 感覺係好多老師都好樂意幫你, 你問咩都會盡力答, 所以唔駛太擔心
我一個SEM讀4科, 都覺得到頂
如果你頂唔順, 就一個SEM 3 科, 會輕鬆啲, 但就遲啲畢業
加油
我都4字頭啦
巴打,你本身已學過法文?Quebec 的college 和大學好似是用法文受課… Basic french 未必攪得掂…
咁就好了,我會full-time讀,原本擔心啲老師太嚴,聽你講完安心啲,萬一頂唔順至多讀多一個 SEM…… 如果順利今年9月入學就仲有時間走棧趕到stream A deadline…

感謝回覆分享,祝大家都順利,加油!
可睇吓香港郵政特快專遞/空郵/平郵包裹,越快越貴,香港郵政網上報價,網上報關,物品填 “used “ ,價值平啲…
make sure個course係英文就得
montreal個個都識英文
係menu全法文難嗌野食姐
不過cost of living你要計返15%tax
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞