加拿大Stream A - 課金揮手交流區 (11)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我讀緊嗰科唔關圖書館事
幫唔到你
Seneca 無得waive
嫌貴/難可以去考duolingo
咁每個人考慮唔同,認清目標就努力做
你咁講我都不智啦 一樣報咗mlis等緊結果勁不安
你想2023入學一定報唔到已截deadline,2024/1月開學今年6月先開始報名,快啲考埋個ielts佢仲趕得切 但佢ielts要求勁高你要一take pass嘅話加油
23 Sept intake 冇記錯上個月deadline
不過我都咩都未prep, 24 Jan intake叫做有少少時間再諗下同考ielts....
Sor記錯咗 下一round係6月deadline 你仲有4個月時間考慮同準備
老婆個friend上年9月話行stream A
到依家連ielts都未去考
本身諗住今年5月開學
好似下一round己經係last round valid for stream A
要係22年10月之前持有效SP既人先可以no limit 翻工
係喎,好睇有你提醒
SP無限工時要喺上年公布政策時起碼要申請緊SP先得

-已經在加拿大,並且持有學生簽證。
學生簽證已經被批准,但還沒有入境加拿大。
-2022年10月7日前提交學生簽證申請,目前正在等待批准中。申請加拿大學生簽證的國際學學生,如果他們的申請獲得加拿大簽證處的批准,將在上述日期內,允許每週可以在校外工作超過20小時。
-必須是全日制/全職學生,並有社會保險號碼(SIN),註冊6個月以上的學術,技術培訓或專業課程,最後能獲得證書,文憑,或是學位的畢業證書。
-就讀語言學校「不可以」校外打工。
-請同學查看學簽上的Condition欄位,是否註明可以校外打工。
好處就係唔想做野或搵唔到工就去讀書
而讀讀下唔想讀或唔想燒錢又可去返工
你可以唔洗攞pgwp
想問吓大家會唔會特登揀有coop嘅科?同埋覺得coop緊唔緊要?
Co-op緊要,可以拎經驗
對畢完業搵返個行有用

但要仔細啲睇學校搞得好唔好,形式點搞
有啲有同企業合作、配對
有啲其實都係要學生自己叩門interview 搵工
咁搵唔到工,畢唔到業,行唔到stream a就

另外有人好唔想讀書考試做功課,亦會考慮coop
唔幫你搵咁9 ?想收多啲學費?
大把學店用coop去引人報
搵唔到coop就焗讀多一個sem
有d 學店係coop無返campus
 都要比多一個sem
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞