(短故)唉...諗住同三個friend去澳門叫雞,點知比班女友發現咗...《BBQ》

823 回覆
568 Like 87 Dislike
係咪全部人都唔滿意女猩猩嗰part啊?一係斬莖重練囉

算啦繼續埋個靚尾就得啦
係咪全部人都唔滿意女猩猩嗰part啊?一係斬莖重練囉

算啦繼續埋個靚尾就得啦

咁好啦...
其實係條街到四個女條叫非禮呀強姦呀應該都冇事啦下嘛 ?不過諗深一層大陸發生呢啲野可能冇人理都唔係冇可能
唔好呀
快啦
其實係條街到四個女條叫非禮呀強姦呀應該都冇事啦下嘛 ?不過諗深一層大陸發生呢啲野可能冇人理都唔係冇可能

零晨四點幾 條街無人啦
完全唔係短故
只係想快啲睇結局
但愈寫愈誇張
救下個幾條女得唔得
迪麗熱巴唔好啊
文呢
日日live
最後我們成功逃脫。很快,便回到公安所的門外。我盯著手上那條黑色喱士內褲,上面那個小小的紅色蝴蝶結,讓我想起小蝶。眼淚從眼眶內滲出,我發覺,我有一點愛上了她。

不知道那是虛幻的假象還是真正的現實。可能是她的犧牲刺激了我的情緒,使我一時頭腦發熱。亦有可能是她的活潑天真,使我真的心動了。

不清楚。

只知道,不能就此掉棄了她。

我停下腳步,慢慢抬起頭,道「你地入去先,我要返走救班女仔」

他們轉身凝視著我。

阿佳歪著頭道「依個時候你仲講啲咁嘅嘢?」

我激動地道「嗰度係龍潭虎穴SM王國,啲女比人溶撚咗都唔知咩事啊!」

Jayden道「頭先咪講過囉,佢地係專業嫁,你仲擔心咁多做咩?」

我道「我唔似得你地咁冷血啊,眼白白睇住啲女比人捉去強姦都可以唔撚理,自己拍拍蘿友走咗去就算」

Jayden攤開雙手道「What!?你估我想?如果有得揀我唔想大家開開心心拖住手一齊走?但個問題係情況唔許可吖嘛!班古惑仔追到嚟,我諗咗一萬幾千個辦法,但都無一樣係行得通。為咗救阿Ted,我地無時間再同佢地拖啊!」

我大聲道「唔好話你一早諗住犧牲啲女!」

Jayden理直氣壯地道「係啊!我係專登引班女咁做,又如何啊?唔好唔記得,佢地雞嚟咋,預撚咗比人屌嫁!出得嚟做雞嘅,無一個係無辜」

我勃然大怒,用力抓著Jayden的肩膀道「唔準你咁講小蝶啊!!!」

Jayden緊緊凝視著我,輕笑了一聲,道「哈,你鍾意咗條骨妹呀?」

我心虛,躲避著他的眼神,道「痴撚線」

Jayden道「你唔撚洗呃我喇,我識左你十幾年,你趷起條尾巴我就知你諗緊乜啦。答我啊!係定唔係啊?」

我不忿地道 「係啊!咁又點撚樣啊!」

「屌!」他突然揮拳打在我的臉頰上。

我應聲倒地。

阿佳馬上抓著Jayden,大聲道「又郁手,癲撚咗呀!」

Jayden怒道「我今日就要打醒依個仆街」他用力擺脫束縛,衝了過來,抓著我的衣領道「你係咪第一日出嚟玩啊!?叫雞基本法第一條係咩啊?叫雞勿沈船啊!仲早撚過扑野要帶套啊!」

我輕笑道「你有資格話我咩?」

Jayden道「係,我係玩得癲,但我玩嗰陣心入面一直都有Jasmine啊,你頭先都見到啦!但你唔同喎,拎個出嚟同隻臭雞玩,跌撚死你啊!」

我道「鍾唔鍾意控制得到嫁咩?唔通多情又有錯?」

他又再一拳打在我的臉頰上,大聲道「你醒未啊!講埋啲咁嘅閪嘢!你對唔對得住Yoyo啊?」

一提起Yoyo,我的心馬上一沉。

Jayden接著道「Yoyo又幾愛你,我地全部人都見證到。可能你自己唔知道,當日我地幾個一齊去瑞士滑雪,你意外撞親個頭,腦震盪,昏迷咗三日三夜,Yoyo就不眠不休咁照顧你,嘢又唔食,晚晚以睙洗面。佢個失落樣,我同Jasmine 見到都覺得心痛啊!佢同我地講,寧願自己無咗條命都唔想你有事啊!你對唔對得住一個咁愛你嘅人啊!」

他罵醒了我。

我想起Yoyo一直以來為我做的一切。她對我的包容,她對我的諒解。我情緒低落時,她默默地在身邊陪伴著我。所有的錯敗,所有的難關,都是她與我一起渡過。這十年間回憶,九成都是她。這麼好的女人,到底要在那裡找啊?

Jayden道「醒未啊?情聖」

我點頭。

Jayden道「記住啊,女人可以唔介意你喺出面屌一千個女人,但就一定會介意你屌一個女人一千次」

人的心很小,若然再分一半,那就甚麼也不剩了。

我道「明喇,個心永遠擺喺屋企個嗰度吖嘛」

他把手遞向我,笑道「起身啦,衰鬼」

我以他的手臂借力,站起身來,道「衰鬼...」

化干戈為玉帛,二人擁抱在一起。

「喂,漏左我啊」

對不起,三人才對...
愈寫愈差
最近太重口味
要甜時唔甜
衰鬼呢一段陣寫得幾好
拿著四十萬的現鈔,走進公安所。我和Jayden再次回到剛剛的口供室。

闊臉大耳的警官一早坐在那兒等著我們。他笑道「時間到了,錢呢?」

Jayden不屑地把四疊銀紙掉在枱面上,道「錢喺度,人呢?」

警官召喚了一個手下來替他點算。點算好後,手下便向他點一點頭。

「玩具大王的兒子果然與眾不同,不消一會兒,便能夠找來這麼多錢,勵害勵害」

Jayden道「廢話少講啦,放人啊!」

警官望著枱面上的鈔票,笑得見牙唔見眼,道「好,放人」

半响,阿Ted被兩名公安帶到來這間口供室。他一踏進房門之際,我感動得起了一身雞皮疙瘩。

我以哽咽的聲音道「阿Ted…」並準備衝過去擁抱著他,但卻被身旁的Jayden搶先一步。

Jayden淚流滿臉,緊緊抱著阿Ted,道「嗚嗚...你點啊?班撚樣有無打鳩你啊?」

阿Ted搖一搖頭,道「無啊,啲公安對我幾好,仲買埋宵夜比我食」

Jayden撫摸著阿Ted的後腦勺道「嗚嗚...咁就好喇,我隻錶都算犧牲得有意義...」

阿Ted輕輕推開Jayden,緊張地道「錶?咩錶啊?」

Jayden道「我拎咗我老豆送比我隻錶去賄賂個公安。不過唔重要喇,最緊要係你個人無事」

阿Ted相當感動,眼淚眶盈地望著Jayden道「Jayden!」

Jayden抓著阿Ted的肩膀道「阿Ted!」

他們又再相擁在一起。二個大男人,哭得像個孩子一樣。

我心裡一直暗暗認為,Jayden不是太喜歡阿Ted。因為Jayden總是對阿Ted惡言相向,一時罵他蠢,一又罵他膽小,完全不留情面。但原來在我們當中,最痛𡃶阿Ted的人卻是Jayden。兩個性格和能力都截然不同的人,卻互相吸引。可能在Jayden心目中,阿Ted擁有他缺少的一塊。那份簡單,那份率真。

「快點滾!不要讓我再看見你們!」警官大聲喝罵。

走出公安所,阿佳看見我們三人齊齊整整,安然無恙,馬上衝了過來擁抱我們。他身形巨大,可以一次過環抱著我們三人。

「太好喇...」

性格沈著的阿佳,也悄悄地落下了一滴男兒淚。

一輪熱烈的重聚過後,我們把剛才所發生的驚險事件一五一十地告訴阿Ted。聽完後,阿Ted以食指輕輕擦拭眼角上的睙痕,道「班女仔...真係好偉大啊...」

我低著頭道「嗯,我地一齊為佢地默哀三分鐘」

四人一起閉著眼睛,默不作聲,心存感激地靜待著時間的過去。

三分鐘後,阿Ted道「我地有咩可以為佢地做?」

Jayden望著手機的訊息,道「唔洗擔心喇,佢地四個無事,女猩猩放咗佢地」

我忙道「吓?點可能啊?」

Jayden抽著煙,拾頭望著天空上的煙圈,眼眶內滲透出一點點的淚光。

「可唔可以...唔好問啊...?」

看著他那憂傷的神情,師父·明白了。他肯定是為了解救四名女技師,再次向女猩猩奉獻出自己的身體。

我嘆了一口氣,為著之前怪責他是冷血生物的事情而感到內疚。

阿佳低聲道「今次幾多晚...?」

Jayden含忍著淚道「一個女仔...一晚...」

R.I.R.

阿Ted道「我地有啲乜嘢可以為你做嫁?你講出嚟吖!」

Jayden掉棄手上的煙頭,大聲道「當然係...陪我今晚玩盡佢啦!!!」
兩日內完 係咁。
又live咗。
天光啦 仲玩
天光啦,番香港啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞